En comunitat

Malestar per la desaparició d’un aparcament gratuït al costat de l’ICO Bellvitge

Malestar per la desaparició d’un aparcament gratuït al costat de l’ICO Bellvitge

Xavier González

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La instal·lació d’unes barreres mecàniques en un solar pròxim a l’Institut Oncològic de Catalunya (ICO) Bellvitge molesta usuaris habituals com Manel González, que ha escrit una carta a la secció Entre Tots per demanar que l’aparcament en aquesta parcel·la continuï sent gratuït almenys per a pacients i acompanyants. Fonts de l’institut confirmen a EL PERIÓDICO la seva intenció de regular l’aparcament en aquests terrenys per compensar la pèrdua de places al seu recinte per la construcció d’un nou equipament sanitari que formarà part del futur conglomerat biomèdic de la Gran Via.

González explica en la seva missiva que va descobrir aquestes barreres, de moment aixecades, encara sense entrar en funcionament, en la seva última visita a l’ICO. «Aquest matí, com cada any després d’haver superat un càncer, tocava revisió. Acompanyava novament la meva dona en un dia d’aquells que esperes que siguin bonics i així ha sigut, fins a l’any que ve», escrivia aquest veí de Sant Boi de Llobregat. «Però me n’he anat amb ràbia al descobrir que el descampat on aparquem l’estan preparant perquè sigui de pagament», afegia.

El descampat en qüestió té capacitat per a uns 250 cotxes i dos accessos principals. Al situat al camí de Pau Redó es van col·locar recentment unes barreres de formigó, tipus New Jersey, i al més pròxim al tanatori l’Hospitalet Gran Via han col·locat les barreres mecàniques. «Després d’haver rebut una sessió de quimioteràpia del que menys tenen ganes els malalts és de caminar centenars de metres per agafar el metro o de pujar en una autobús ple de gent», assegura el lector, que observa en aquesta mesura un afany merament recaptatori.

Nou edifici en construcció

El recinte de l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’ICO Bellvitge, ja compta amb un aparcament regulat al costat de l’edifici principal amb tres tarifes diferents a partir dels 20 minuts: per hores, per dies i especial per a pacients. El nombre de places s’ha reduït per la construcció del nou edifico del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) i per això han decidit regular l’ús del solar situat a pocs metres. «Amb l’objectiu de garantir que els pacients i familiars que venen en vehicle privat disposin de places d’aparcament en un entorn pròxim, s’ha destinat la zona d’aparcament que hi ha davant el tanatori als usuaris del recinte», expliquen les mateixes fonts, que consideren que el sistema escollit permetrà «una regulació i rotació de places d’aparcament que asseguraran la disponibilitat».

Fonts de l’ICO consultades per aquest diari lamenten les molèsties que puguin ocasionar aquests canvis, però remarquen la importància d’incorporar el nou SEM al recinte, perquè «reforçarà aquest entorn com a pol de referència en l’àmbit de la salut a la regió metropolitana sud».  

Notícies relacionades

Aquest diari ha visitat l’aparcament –encara gratuït– situat davant el tanatori i ha recollit testimonis d’altres usuaris enutjats. «Vinc amb el meu pare uns 15 dies al mes, entre tractament i analítiques, des de Vallirana. No venim a prendre el cafè, no és una situació agradable, i només ens faltava això», diu la Yolanda, que acaba de sortir de l’ICO després de gairebé dues hores i diu que haurà de tornar més tard. Una altra usuària habitual de l’aparcament a desgrat seu, des de fa just un any, la Vicenta, considera que «no hi ha dret» i espera que es replantegin aquesta mesura. «No crec que sigui necessari posar un peatge dissuasori, perquè això no és al costat de cap estació de metro o trens», afegeix.

Des de l’ICO i el Servei Català de la Salut, promotor de la construcció del nou edifici, diuen que «s’està treballant per minimitzar els efectes de les obres i poder afavorir, en tot moment, la mobilitat dels pacients i familiars».