Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Tornen els casaments a l’estiu: ¿quants diners he de donar si em conviden?

El regal més estès a Espanya és l’equivalent que cobreix el cost del cobert, però hi ha certs matisos a tenir en compte

Tornen els casaments a l’estiu: ¿quants diners he de donar si em conviden?

JUAN LLAVIO / BODAS.NET

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’avenç de la vacunació, el final de l’estat d’alarma i la confiança amb els proveïdors ha animat les parelles a reafirmar la seva data de casament i a passar per l’altar en els pròxims mesos, tal com transmet una enquesta feta pel lloc especialitzat Bodas.net a més de 1.700 usuaris que tenen data de casament previst entre maig del 2021 i abril del 2022. Segons aquest estudi, el 70% de les parelles diu estar bastant o molt segures que el seu casament es podrà fer en la data assenyalada. A més, el 74% dels nòvios comptaran amb la presència d’una mitjana de 76 convidats a la cerimònia. En aquest còmput hi ha les parelles que van haver de posposar el seu casament a causa de la pandèmia, però també les que s’han compromès després. Per això, en aquesta època són moltes les persones que estan convidades a un casament, o potser a més d’un.

Notícies relacionades

De fet, aquesta temporada –entre juny i octubre– es casaran més de 300.000 parelles (dues terceres parts només al juliol i al setembre). Són quatre mesos en què es concentren el 56% dels casaments que se celebraven a Espanya en tot un any. 

Igual que els nòvios, totes la persones que estan convidades a casaments també tenen dubtes entorn d’aquell dia, com el ‘dress code’, els seus companys de taula o el temps que farà. Però sobretot hi ha una qüestió que genera incertesa a tothom: què regalar a la parella que es casa. ¿Una escapada? ¿Decoració? ¿Una experiència? ¿Diners? ¿Una aportació per a la lluna de mel?

¿Què esperen rebre les parelles?

A Espanya, el costum és entregar diners en un sobre a la parella protagonista del ‘dia C’ (7 de cada 10 parelles afirma haver rebut diners en efectiu). Sembla que aquesta tradició està molt arrelada als desitjos dels enamorats, ja que, segons una altra enquesta de Bodas.net a gairebé 4.000 usuaris que es casaran els pròxims mesos, el 82% afirma que prefereix rebre diners aquell dia. I per a la gran majoria aquest desig es fa realitat, ja que el 75% dels enquestats afirma haver rebut diners tant en efectiu com per transferència. 

Segons el ‘Libro Imprescindible de las Bodas’, publicat per Bodas.net en col·laboració amb Carles Torrecilla (professor d’ESADE) i Google, el motiu més estès per recórrer als diners com a regal és ajudar a sufragar el cost del casament. Sobretot si es té en compte que actualment 9 de cada 10 parelles que decideix passar per l’altar ja conviu. La vella tradició de regalar mobles i electrodomèstics ha perdut força i només és l’opció triada per un 1% de les parelles. Una pràctica que en el passat era gairebé imprescindible perquè el casament suposava l’inici de la vida en parella.  

Però, ¿quants diners s’han de donar?

La pauta més estesa dels amics i familiars que entreguen diners és, com a mínim, poder cobrir el cost del menú que ha triat la parella. Per això, tenir una idea sobre quant ha costat el càtering o el banquet resulta imprescindible per poder fer un càlcul. Però, ¿com pot un convidat saber aquestes dades? Vejam el que diuen les dades. A Espanya, el cost mitjà d’un casament se situa en els 20.500 € i el nombre de convidats mitjà se situa en els 130, segons el ‘Libro Imprescindible de las Bodas’. Si es prenen en consideració aquestes xifres, cada convidat hauria de donar entorn d’uns 150 €/160 €, en el cas de voler únicament cobrir el cost del menú

Però aquest és un càlcul general, ja que depenent de la comunitat autònoma els nòvios paguen més o menys per convidat, Navarra se situa al capdavant (amb 229,1 € per persona i un cost total de l’enllaç de 28.406,9 €) i Andalusia, a la cua (amb 108,1 € per convidat, i amb un preu total de 17.085,7 €).

No obstant, si es coneix el lloc on se celebrarà el banquet, és possible saber de forma una mica més exacta el preu del menú. Avui dia per internet es pot accedir fàcilment a la informació. Per exemple, es pot acudir a la web de Bodas.net i consultar-ho a través del directori de proveïdors.

Una dada curiosa a assenyalar és que un 5% dels convidats acudeixen a l’enllaç i a la celebració posterior sense fer cap regal.

També hi ha altres consideracions, per exemple, si el que es casa és un germà, un parent directe o un amic íntim l’aportació hauria de ser entre els 500 i 1.000 euros, segons experts en protocol. Aquests diners no han de cobrir només el menú sinó també un bon regal. En cap cas hauria de ser menor dels 250 euros. Quant a familiars llunyans, el recomanable serien 150 € en el cas d’adults, i 100 € si són nens.

Llista de casament virtual: l’alternativa més elegant

De vegades pot resultar fred regalar diners, sobretot un dia tan especial i romàntic com és un casament. Per això han sorgit algunes alternatives que converteixen aquest gest en un detall elegant i càlid, com les llistes de casament virtuals. Aquesta alternativa ha agafat molt impuls durant la pandèmia, en què s’ha animat la gent a evitar l’intercanvi d’efectiu. ¿Com funciona? Els enamorats fan una llista de regals virtuals i la comparteixen amb els convidats perquè puguin accedir i decidir quin regal els volen fer. Una vegada «comprades» les idees de regals virtuals, la parella transfereix el valor monetari d’aquests al seu compte bancari, és a dir, converteixen aquests regals en diners. Les llistes de casament són una alternativa elegant per rebre aquest tipus de regal per part d’amics i familiars, però que té la mateixa essència: invertir els diners en el que desitja la parella. 

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última moda, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.