Club Entendre-hi + Animals i plantes

Artemisia absinthium, la planta multiús amb propietats curatives amb què es fa el licor d’absenta

Artemisia absinthium, la planta multiús amb propietats curatives amb què es fa el licor d’absenta
3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La planta d’artemisa, també coneguda com a Artemisia absinthium, és una planta medicinal utilitzada durant segles per les seves propietats terapèutiques.

De fulles de color verd grisenc que poden arribar fins a un metre d’altura, és una herba perenne que es pot trobar a Europa, Àsia i Amèrica del Nord. A més de per les seves propietats medicinals, també és molt coneguda pel seu ús en la producció de la beguda alcohòlica coneguda com a absenta.

Les fulles de l’artemisia són molt fines, tenen una textura suau i vellutada i es divideixen en nombrosos segments que donen a la planta un aspecte semblant al d’una falguera i les seves flors, que sorgeixen a l’estiu, són petites i verdoses i grogues.

Les arrels de l’artemisia són gruixudes i fibroses i la seva tija és prima i llenyosa en la base, però es torna més prima i flexible cap a la part superior. Pot créixer fins a un metre i mig.

Propietats medicinals

L’artemisia s’ha utilitzat en la medicina tradicional durant segles per tractar una àmplia varietat de malalties. Conté compostos químics que s’ha demostrat que tenen propietats antiinflamatòries, antiespasmòdiques i analgèsiques.

És per això que s’ha utilitzat en la medicina tradicional per tractar múltiples afeccions, com trastorns menstruals, mals de cap, febre, dolor muscular i artritis. També s’ha utilitzat per tractar problemes digestius com la dispèpsia i la indigestió i ajuda a alleujar la inflamació i la irritació en el tracte digestiu.

En aromateràpia, l’oli essencial d’artemisa s’utilitza per alleujar l’estrès, l’ansietat i la fatiga. Es creu que l’aroma de l’artemisa té propietats calmants i relaxants.

També s’utilitza per tractar problemes a la pell i com a tònic general per millorar la salut i el benestar.

L’artemisa conté una sèrie de compostos actius, incloent-hi l’absintina, la tujona i l’artemisinina, que s’han estudiat, pels seus efectes terapèutics. L’artemisinina és particularment interessant a causa de la seva capacitat per tractar la malària.

No obstant, cal anar amb compte, perquè la tujona s’ha relacionat amb efectes neurotòxics i pot ser tòxic en grans quantitats. També s’ha demostrat que l’artemisinina pot interactuar amb certs medicaments.

Control de plagues

L’artemisia és coneguda per les seves propietats insecticides i repel·lents d’insectes. S’ha utilitzat com un repel·lent natural d’insectes i com un control natural de plagues en jardins i horts.

A més, en cuina les fulles de l’artemisia s’han utilitzat com a saboritzants durant segles. Es pot utilitzar per assaonar carns, sopes, guisats i altres plats.

Notícies relacionades

Per acabar, l’artemisia s’utilitza com a ingredient en la fabricació de begudes alcohòliques, com el vermut i l’absenta. L’absenta s’elabora mitjançant la maceració de l’artemisa i altres herbes en alcohol i després es destil·la per produir un licor fort i amarg.

Finalment, en decoració i jardineria la planta artemisia s’utilitza per decorar jardins i paisatges. Les varietats més baixes d’artemisa s’utilitzen per limitar els jardins, mentre que les varietats més altes s’utilitzen per donar altura i textura als jardins.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.