Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO

Sí, Rafa Nadal, la vida sí que et canviarà al ser pare

Potser et canvia una mica menys perquè ets multimilionari. Bravo per tu. Però tenir fills és un abans i un després en la vida de qualsevol persona

4
Es llegeix en minuts
Sí, Rafa Nadal, la vida sí que et canviarà al ser pare

EFE / EPA / MOHAMMED BADRA

Estimat Rafa Nadal. Vinc del futur per dir-te que sí, que la vida et canviarà. La personal i la professional. I si tens alguna altra vida per allà, també.

Potser et canvia una mica menys perquè ets multimilionari. Bravo per tu, perquè t’has guanyat la fortuna amb la suor –mai millor dit– del teu front. Disposar d’un compte bancari com el teu aplana molt el camí de la paternitat. Però si hi ha un abans i un després en la vida de qualsevol persona és el fet de tenir fills.

«La manera com canvia la vida no ho sé, perquè no hi tinc experiència. Però no tinc previst que això suposi un canvi en la meva vida professional», vas comentar fa uns dies, quan es va fer pública la notícia de l’embaràs de la teva dona, Xisca Perelló.

L’adrenalina hormonal de la gestació ens fa pensar que som millors que la resta. Que tenir fills no ens canviarà. Que no ens convertirem en els típics pares que fan avorrits plans de pares. Nosaltres continuarem viatjant, sortint amb els amics i tenint vida cultural. Continuarem fent esport, llegint llibres i anant al cine. I treballant com ningú. És qüestió d’organitzar-se. 

Estimat Rafa. No, no és veritat. No és qüestió d’organitzar-se. És que, simplement, un nadó és un meteorit. ‘El meteorito’ és, precisament, el títol d’un formidable còmic d’Amaia Arrazola. El 2018, la il·lustradora basca va donar a llum la seva primera filla. En aquell moment, la seva vida va volar en mil trossos. L’Ane era una bebè sana. 2,8 quilos i 43 centímetres de carn i pura vida. En el seu petit cos tenia «tota la força de l’univers». Era una criatura. I també un bòlid que va explotar en la vida d’Arrazola. Adeu a la vida cultural i social, adeu al temps lliure, adeu a les dutxes diàries, adeu a l’atapeïda agenda laboral. Hola, soledat. Hola, cansament. Hola, sentiment de culpa. Hola, por.

«Hi ha qui, ingènuament, creu de debò que després de tenir un nadó la seva vida seguirà igual que abans», remarca la divulgadora Mónica de la Fuente –creadora de Madresfera– en el seu imprescindible llibre, ‘Adiós expectativas, hola realidad. La periodista es refereix no només a l’oci i les amistats, sinó també a la vida laboral. Pensar que la teva faceta de dona treballadora sortirà indemne després del part i que la baixa mèdica traspua candor. Quan estava embarassada, De la Fuente –com totes– també pensava que el nadó no li passaria factura en la vida laboral. Quina «hòstia» –paraules textuals– es va clavar. És una hòstia que ens hem clavat tots, Rafa. Especialment les dones.

L’últim estudi del col·lectiu Malas Madres assenyala que sis de cada deu dones (el 64%) han patit penalització laboral per ocupar-se del treball extra que implica cuidar els nens, la gent gran o les tasques de la casa. En aquest percentatge s’inclouen les treballadores que han sol·licitat una reducció de jornada i sou, les que han abandonat el mercat laboral i les que han rebutjat llocs de treball pels seus demencials horaris. I no t’ho perdis, Rafa, que quatre de cada deu enquestades s’han sentit infravalorades a l’escoltar frases com aquesta: «Reducció de jornada, quina sort, ara a descansar».

Rafa, ets el millor esportista de la història d’Espanya. Ets un ídol. Un exemple per a la joventut. Per això les teves paraules ens han fet tant mal. Tenir un fill és relativament fàcil. Ser pare o mare no ho és. Sobretot quan el teu compte bancari és normal. No cal dir si és precari.

De vegades pensem que els «famosos» estan per sobre del bé i del mal. Però la paternitat també és un meteorit per a ells. David Trueba va haver de renunciar a treballs per estar amb els seus fills quan eren petits. Quan rodava la sèrie ‘¿Qué fue de Jorge Sanz?’, molts no entenien per què el cineasta marcava un horari tan estricte i a les dues del migdia s’acabava la jornada. Era l’hora en què els seus fills sortien de l’escola i ell els havia de cuidar i fer el dinar.

Notícies relacionades

Tenir un fill, Rafa, et canvia la vida. Assumir-ho amb humor és el millor que pots fer. T’esperen moltes bromes amb el poc que adormiràs quan el nadó neixi però, de veritat, l’insomni que provoca un nounat és una tortura. Tu el patiràs menys perquè disposaràs de diverses i enormes cases i tot un exèrcit de cuidadors professionals. Quina enveja i quina sort. 

Rafa Ja sabem que no t’agrada parlar de la teva vida privada. Si algun periodista et torna a preguntar per la teva paternitat, no diguis que no et canviarà. Uneix-te al club de les mares i els pares que assumim amb normalitat i rialles que la qualitat de vida se’ns ha anat a fer punyetes.

Club d’Educació i Criança