Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Consells per presumir d’una afaitada perfecta

Tot i que un home sol afaitar-se unes 16.000 vegades al llarg de la seva vida, no sempre ho fa correctament

Consells per presumir d’una afaitada perfecta
6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que en els últims anys hi ha hagut un ‘boom’ per les barbes, afaitar-se continua sent una rutina clàssica entre els homes. Es calcula que un home es rasurarà al llarg de la seva vida unes 16.000 vegades, i que passarà unes 780 hores al mes passant-se la maquineta, un gest molt comú i fins i tot automàtic, amb el qual no sempre s’aconsegueix un acabat polit i que, a més, amb freqüència, irrita la pell (gairebé el 40% té problemes per culpa de l’afaitada, i fer-ho diàriament provoca que el derma es torni més sensible).

Abans d’entrar en matèria sobre com es pot aconseguir una afaitada perfecta, diverses consideracions sobre la pell de l’home. Per començar, té una composició diferent de la de les dones, és un 20% més gruixuda i envelleix de manera diferent, això es deu a la testosterona. Conté més col·lagen i és més ferma i compacta; a més, els homes tenen més greix que les dones, més glàndules sebàcies actives i produeixen fins a un 75% més de seu que la dona, el pH és inferior i per tant presenten més grans i barbs. Conté més vasos sanguinis, cosa que permet més aportació d’oxigen. D’altra banda, els signes d’envelliment apareixen més tard a la pell dels homes que en les dones, però una vegada comencen els canvis avancen amb més rapidesa. Les arrugues surten més tard però són més profundes. 

Notícies relacionades

En qualsevol cas, no totes les pells són iguals ni requereixen el mateix tipus d’afaitada. Per exemple, les pells considerades «normals», les que no tenen acne ni s’irriten, no necessiten cures especials a banda d’una exfoliació setmanal i una d’hidratant. En canvi, les grasses, necessiten una neteja prèvia per eliminar l’excés de greix. En tots els casos, quan es tracta de la cura posterior a l’afaitada, són aconsellables productes que no continguin alcohol ni parabens, uns químics que poden ser perjudicials. Per contra, ens hem de decantar pels que tenen àloe vera o hamamelis, per les seves propietats cicatritzants, antiinflamatòries i hidratants. Finalment, si es pot, és millor evitar l’afaitada diària, ja que fer-ho cada dia impedeix que la pell tingui un temps prudent per recuperar-se de les agressions externes. És millor esperar almenys dos dies per repetir. 

Amb aquestes premisses, i amb els consells dels experts de Nutritienda, empresa ‘online’ de productes de salut i bellesa, així com els publicats per l’Associació Americana de l’Acadèmia de Dermatologia, hem elaborat aquesta guia per presumir d’una afaitada perfecta.

El millor moment

El millor moment per afaitar-se és al matí. La raó és que els músculs de la cara es troben relaxats com a conseqüència del descans nocturn.


Primer, una dutxa

Aquest és un error que cometen molts: afaitar-se abans de dutxar-se. Per a alguns homes, aquesta és la manera d’afaitar-se més còmoda, ja que senten que així es netegen bé la cara de les possibles restes de borrissol que quedin enganxades a la cara i el coll. Tanmateix, és incorrecte, ja que l’ideal és mullar primer bé la barba amb aigua calenta i després, retirar-ho. A més, s’ha d’iniciar el ritual de l’afaitada netejant la pell amb un exfoliant, preferiblement durant la dutxa perquè l’aigua calenta i el vapor estovin la barba i permetin afaitar-se molt millor. Una neteja en profunditat amb un exfoliant no només facilita l’afaitada a l’eliminar les cèl·lules mortes de la pell, sinó que també evita l’aparició dels pèls enquistats. La fulla d’afaitar llisca amb més facilitat i permet una afaitada més còmoda i acurada.

Triar el producte adequat

Si teniu la pell molt seca o sensible, busqueu una crema d’afaitar que digui «pell sensible» a l’etiqueta. Amb un moviment circular, apliqueu una petita quantitat de la crema a la cara amb els dits o una brotxa d’afaitar. Un raspall d’afaitar pot ajudar a aixecar el borrissol i cobrir-lo de manera més uniforme amb la crema d’afaitar. Si la vostra pell és grassa, heu d’optar pels gels i espumes que protegeixen la pell i permet que les fulles s’hi acostin. Als homes amb pell normal els van bé qualsevol mena de textura. En tots els casos, cal evitar els productes a base d’alcohol, que assequen la pell, i buscar ingredients hidratants, com la glicerina. La camamilla i l’àloe també són antiinflamatoris naturals que calmen i hidraten la pell. També productes tipus mascareta que continguin te verd, calèndula i extractes d’onagra, tots ajuden a alleujar els talls menors i combatre les cremades, la irritació i la picor. Cal aplicar-los sobre la cara humida amb aigua calenta i deixar-ho actuar un parell de minuts perquè el pèl s’estovi. És convenient que la fulla estigui humida constantment per a un lliscament perfecte.

Triar la fulla

Una fulla d’afaitar en angle de múltiples fulles té alguns avantatges. Fa que sigui més fàcil cobrir totes les corbes de la cara, i les fulles addicionals atrapen pèls molestos i diminuts. Són recomanables per a persones que tenen un ràpid creixement a la barba o pèls gruixuts. Per a aquells amb pell més sensible i als quals triga a créixer els pèls, és millor escollir maquinetes d’afaitar amb menys fulles. Per cert, ¡s’ha de canviar les fulles freqüentment!

En la direcció adequada

Pensar que tant és passar la fulla sense tenir en compte la direcció és un dels pitjors errors a l’afaitar-se, ja que al fer-ho d’aquesta manera, és probable que necessitis més passades en la mateixa àrea per poder retirar la totalitat del borrissol facial, cosa que irrita la pell. Per això, és aconsellable afaitar-se sempre en el sentit del naixement del borrissol per no lesionar la pell, evitar els talls i prevenir la futura aparició dels pèls enquistats, és a dir, cap a dalt. S’ha de lliscar suaument la fulla d’afaitar sense pressionar. El millor és començar per les galtes i continuar amb el coll, el bigoti i el mentó fent moviments lents i suaus, llargs i uniformes. 

Després de l’afaitada

Després d’acabar la rasura, el secret és esbandir la cara amb aigua freda amb l’objectiu de refrescar i tancar els porus i eixugar-se amb una tovallola mitjançant lleugers tocs, mai fregant-la contra la pell. El ritual d’afaitada no pot acabar sense un bon producte hidratant que aporti frescor i suavitat (no facis servir ‘after shave’ amb alcohol). És un moment crucial en què la pell necessita ser calmada i hidratada a causa de l’agressió produïda per la rasura. ¡És ideal acabar amb un petit massatge per la zona rasurada!

Altres cures de la cara

Una vegada que s’ha aconseguit l’afaitada perfecta, mantenir una cara impol·luta requereix altres cures com eliminar els punts negres i barbs, fer neteges facials dues vegades al dia amb llet netejadora o aigua micel·lar, una a l’aixecar-se i una altra abans d’anar-se’n a dormir, hidratar-nos la pell, així com utilitzar exfoliant i mascareta una o dues vegades a la setmana.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim crit al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.