Entendre + política i moda

La reina d’Espanya (no) té cames

Quan encara era princesa, corria el rumor que Letizia confessava en petit comitè que havia descobert que amb només allargar o escurçar el llarg de la faldilla aconseguia eclipsar qualsevol titular que pogués afectar la Monarquia.

La reina d’Espanya (no) té cames

EFE/ Ballesteros

4
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

Corria el segle XVII quan un comerciant es va acostar al carruatge de la reina per obsequiar-la amb un dels productes més luxosos en aquell temps: unes mitges de seda. Un dels majordoms de sa majestat va rebutjar, irat, el regal, amb una frase lapidària: «La Reina d’Espanya no té cames». L’anècdota, oblidada pràcticament al nostre país però que en nombrosos llibres internacionals referits al puritanisme del cos s’utilitza repetidament per donar compte del tabú que representaven les extremitats inferiors en una dona, m’ha vingut aquesta setmana a la memòria al comprovar com més d’un carca en la cort encara hiperventilava (¡quatre segles després!) al veure Letizia amb minifaldilla (i després, per rematar, ‘shorts’). L’actual sobirana ens té acostumats al llarg ‘midi’ i, com la majoria de dones pertanyents a la monarquia europea (a excepció de quan practiquen esport), no solen mostrar més de dos dits per sobre del genoll. Anar més enllà, ensenyar cuixa, es considera poc apropiat en un acte institucional. Òbviament, és qüestió de gustos (és a dir, que ens generi a la vista harmonia visual) i cultura, però que la deessa Coco Chanel detestés la minifaldilla de Mary Quant titllant-la de «senzillament horrorosa» ha acabat influint també en la visió negativa de la peça. 

El 2009, Michelle Obama (no és reina d’Espanya, però sí del meu cor) també va impactar la retrògrada societat nord-americana al baixar de l’Air Force One en ‘shorts’a l’acabar les seves vacances i tornar a la Casa Blanca. El poble americà acabava de descobrir que la primera dama era bípeda i es feien enquestes d’allò més surrealistes sobre si tenia dret a tenir cames o no... Abans que Letizia, la ‘first lady’ també va haver de fer pedagogia (visualitzar per normalitzar) amb el fet que una dona pugui mostrar la seva fortalesa física ensenyant uns braços musculosos. Com més l’atacaven, més presumia ella de bíceps i apostava per models sense mànigues que destaquessin els seus contundents braços. En aquell temps, una de les justificacions que s’utilitzaven per intentar buscar sentit a tanta absurda crítica és que la constitució ampla de Michelle Obama feia que es veiés molt grandassa i podia arribar a intimidar... Però fixin-se que en Letizia, que és la meitat de la meitat d’un braç o d’una cama de Michelle, i espanta igual. Perquè el que molesta no és la mida, sinó la idea que una dona pugui tenir, a més de més fortalesa mental i emocional, igual o més força física que molts homes. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Tan ridícul és atacar Letizia per ensenyar els braços i cames (per cert, envejablement tonificades i morenes) com mirar de defensar la Reina interpretant el gest com una demostració de feminisme. Ser feminista i formar part voluntàriament d’una institució d’herència seminal on té preferència l’home, dona per a unes quantes sessions de divan... Però el que sí que és digne d’aplaudir de la Reina és com sap fer perquè els mitjans de comunicació i l’opinió pública ballin segons el que ella vol. Quan encara era princesa, corria el rumor que Letizia confessava en petit comitè que havia descobert que amb només allargar o escurçar el llarg de la faldilla aconseguia eclipsar qualsevol titular que pogués afectar la monarquia. Qui hagi seguit l’evolució indumentària de la Reina des que va arribar a la casa reial (i tots els escàndols que s’han acabat fent públics dels Borbons), pot adonar-se de com Letizia s’ha arribat a convertir en una gran estratega estilística. Per tant, mentre tots quedaven impactats pel minivestit rosa de Zara (29,95€), ningú s’aturaria a analitzar el penós paperot que van muntar una vegada més la nora, la sogra i les nenes per demostrar que (en absència de Felip VI) les reines mantenen també molt bona relació. Totes molt somrients i l’emèrita agafada del braç de Letizia, com un accessori més. Com aquelles tristes escenes que es veuen a les residències d’avis quan detectes la família de l’intern o interna que acudeix una vegada cada any i mig a veure el seu parent per rentar-se la consciència, quedar bé amb el què diran o evitar ser expulsats definitivament del testament.

Dos dies després, de passeig pel centre de Palma amb el Rei i les seves filles, Letizia va tornar a mostrar cama amb uns mini ‘shorts’ (certament, li afavoria molt més el look de Zara, també perquè portar la mà a la butxaca dels pantalons tota l’estona no ajudava a lluir-se). Novament, tothom obnubilat amb l’exhibició de cames de la monarca. Alguns van considerar que es va tractar d’una resposta no parlada als qui havien criticat hores abans l’atreviment amb el seu vestit mini. Pot ser, però mentre es comentava l’estilisme de Letizia (per cert, amb espardenya plana d’Hugo Boss... Estant al Mediterrani, ¿no és un crim calçar espardenyes d’una firma alemanya?), la polèmica sobre si el Rei s’hauria d’haver aixecat al pas de l’espasa de Simón Bolívar en la presa de possessió de Gustavo Petro a Colòmbia diumenge passat va perdre protagonisme perquè senzillament Letizia sí que sap que «la reina d’Espanya (no) té cames».