Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

5 mites sobre com vestir a partir dels 40 (que hauries de desterrar)

L’art de lluir un ‘look’ formidable és una qüestió d’actitud, no d’edat: ser-te fidel a tu mateixa, conèixer els teus punts forts i personalitzar al teu gust i a la teva figura les últimes tendències són les claus de l’èxit

5 mites sobre com vestir a partir dels 40 (que hauries de desterrar)
  • Stop pressió estètica, un problema de salut pública

  • ‘Influencers’ de més de 40, 50 i 60 anys que hauries de seguir

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que les passarel·les continuen glorificant els cossos més joves i amb mesures impossibles, afortunadament a les botigues s’ha fet un esforç per adaptar la diversitat del carrer ampliant les talles de les col·leccions. Sense anar més lluny, Mango ha fet un pas endavant en aquest sentit fa menys d’un any tancant Violeta, la firma que va obrir el 2014 amb dissenys «per a dones amb corbes que requerien un patronatge diferent i adaptat a les talles de la 40 a la 52». Una separació una mica desfasada que l’empresa tèxtil catalana va actualitzar sàviament unint a la seva col·lecció de dona totes les talles perquè totes les seves clientes trobin el ‘look’ que vulguin. 

Però, en gran manera, ha sigut l’‘street style’ difós a través de les xarxes socials i la seva plèiade de blogueres i ‘influencers’ de moda de totes les edats i tendències el que ha aconseguit amplificar la filosofia ‘bodypositive’, un missatge que va calant en la nostra societat i en la visió que les dones tenen del seu propi cos i de com personalitzar al seu gust (i a les seves formes) les últimes tendències.

L’assignatura pendent en la moda

És cert que a la gran majoria ens costa acceptar el pas del temps i que a tothom ens agradaria ser Tom Cruise, que sembla que tingui la recepta de l’eterna joventut. L’enfilall de clixés estètics associats a la imatge de la persona que depassa els 40 o 50 anys és encara brutalment més gran quan s’és dona L’enfilall(¿potser per això Kelly McGillis, que avui té 64 anys, una talla gran i pèls blancs, no ha sigut trucada per a ‘Top Gun 2’, al costat de Maverick, i al seu lloc han fitxat l’esvelta Jennifer Connelly?).

En el terreny de la moda específicament, la cultura social gairebé sempre ha mirat de limitar la llibertat de les dones per fer invisible el seu estil (i el seu cos) una vegada superada la barrera dels 40-50 anys. El «ja no tens edat per portar això o allò» s’ha anat traspassant de generació en generació fins no fa gaire com a dogma de fe.

Notícies relacionades

Però, ¿per què renunciar a portar certa peça suposadament prohibida segons la teva edat tot i que t’afavoreixi?, ¿per què no seguir les tendències que et vinguin de gust si et dona la gana?

¡Qualsevol edat és perfecta per lluir estil! I d’això en sap molt l’esquadró d’‘influencers’ que pentinen pèls blancs (tenyides o no). Des de ‘looks’ distingits fins a propostes ‘casual’ o esportives per anar còmoda, ‘cool’ i elegant amb els quals han tirat per terra cinc mites passats de moda sobre com vestir a partir dels 40

MITE 1

Oblida l’operació biquini

Tot i que abans era normal veure les noies en biquini i les senyores més grans en banyador, des de fa uns anys les regles han canviat. L’operació biquini, en aquest cas, no consisteix a iniciar una dieta absurda per entrar en la teva roba d’altres temporades, sinó en les ganes de posar-te un biquini per prendre el sol o banyar-te. No hi ha una edat concreta en la qual el biquini ja no sigui una opció, tot depèn de la seguretat d’una mateixa i de com vagi canviant el cos amb els anys.

Segons ens explicava fa poc en aquesta mateixa secció Nuria Sardà, de la firma de llenceria i moda de bany Andrés Sardà, «des de fa ja anys, sobretot des de poc abans de la covid, fa unes quatre temporades, hem acabat amb la tirania de com de bé o de mal ha d’estar una dona per portar una peça concreta», opina. A més, la dissenyadora creu que «aquestes normes de què està bé o què està malament o quin cos val o no val ja no serveixen i la gent ignora molt més del què diran». «Es tracta més aviat de com es vegi cadascú», insisteix l’empresària.

A més, el biquini tendència d’aquesta temporada sublima les calcetes altes, que recullen més la silueta. I altres avantatges d’aquesta peça són que asseca més ràpid, és més lleugera de portar que el banyador i deixa menys marca quan et poses morena.

MITE 2

Amaga els braços

Una altra de les ràncies creences deia que a partir dels 50 era millor tapar-se els braços. «La camises de tirants que exposen braços i coll no són convenients, és preferible utilitzar màniga curta o tres quarts». ¿Quantes vegades has escoltat aquesta frase? Avui dia això està superat i es poden lluir espatlles sense complexos sempre que a una li vingui de gust. El truc està en conèixer la teva figura i saber què és el que més afavoreix.

Aposta per ‘tops’ i bruses amb tirants de volants (que són un ‘must’ d’aquesta temporada). També pots optar per la màniga francesa o tres quarts (que estilitza molt). Un altre consell és utilitzar els escots en V i fins i tot utilitzar ‘tops’ o vestits de tirants sobre una samarreta de màniga curta.

MITE 3

Res per sobre del genoll

Segons Carolina Herrera, «a partir dels 40, ni melena, ni biquini ni minifaldilles; la minifaldilla és per a les nenes». Però el carrer no segueix aquests dictats clàssics, ja que les faldilles per sobre del genoll, bermudes i ‘shorts’ els porten dones de més de 40 que estan orgulloses de les seves cames.

La dissenyadora londinenca Mary Quant va propulsar la minifaldilla als 60 per alliberar les dones, tancades en la seva roba, perquè poguessin «córrer, saltar i ballar lliurement». I aquesta és la idea d’una peça atemporal, femenina i romàntica, perfecta per lluir a qualsevol edat, un clàssic de totes les primaveres i estius.

Aposta per les faldilles d’entrecuix alt, perquè estilitzen més. Si tens les cames molt llargues, prova diferents alçades d’entrecuix fins que trobis el que més t’afavoreixi. Les faldilles de llapis són ideals per aconseguir un ‘look’ elegant i sofisticat. Les de tons llisos són més fàcils de combinar i afavoreixen més que les estampades. Les que més estan de moda aquesta temporada són les de tall asimètric i ‘wrap’ (nuades al maluc).

MITE 4

Desterra el texà i el cuir

«A partir dels 50, digues adeu al texà i a la imitació del cuir si no vols que sembli que vas disfressada». «¿WTF?», diria una mil·lennista. El ‘denim’ i l’efecte pell són dos teixits bàsics, atemporals i d’allò més funcionals que ens podem posar en moltes ocasions. No hi ha cap motiu per renunciar a utilitzar-los. S’adapten a mil estils i combinacions, de la més casual a la més sofisticada.

A més, solen crear unes composicions molt afavoridores en totes les siluetes.

Quant als texans, tot i que els clàssics com els 501 de Levi’s sempre són un encert, és aconsellable si incorporen un patró ‘tailored’ (sastre, recte), un ‘denim’ més polit, una alçada d’entrecuix alt, pinces o unes butxaques de plastró (cosit per sobre, repuntat i amb tapeta), característiques que li donen un plus als ‘jeans’. També és un bon truc d’estil combinar una camisa ‘denim’ amb un top de seda i una faldilla ‘midi’ (bolso de vímet i espardenyes), uns pantalons de tall ‘skinny’ amb camisa blanca XXL o jaqueta de cuir amb texans ‘culot’.

MITE 5

Les tendències, ni mirar-les

L’estil, la classe i les tendències no són cosa de l’edat. Es té o no es té, se segueix o no se segueix. Independentment de si es tenen 20 o 40 anys. Hi ha tendències molt ‘in’ que són difícils de lluir tant si s’és mil·lennista com ‘boomer’, però, en canvi, n’hi ha d’altres molt afavoridores i fàcils de combinar.

Per exemple, una camisa blanca ‘oversize’, amb uns ‘momfit’ i unes ‘sneakers’. És un conjunt tan senzill com infal·lible, a més de còmode i modern. També es pot optar per uns pantalons ‘wide leg’ (amples i amb un aire masculí, molt ‘cool’), combinats amb un top de llenceria i uns pantalons ‘biker’. Aquesta temporada també es porta molt el rosa i fúcsia, així que es pot optar per un vestit sastre en aquests tons i donar-li un aire informal i juvenil amb unes ‘snakers’.

 

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’últim del que es parla al carrer i a les xarxes socials i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.