Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Una guia de l’A a la Z amb els ingredients cosmètics més efectius

Depenent de les necessitats de la nostra pell i els objectius a aconseguir valdrà la pena provar algunes substàncies i descartar-ne altres

Una guia de l’A a la Z amb els ingredients cosmètics més efectius

123rf

12
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Conèixer tots els ingredients per a la cura de la pell pot resultar farragós i increïblement confús si no es té clar què s’està buscant. Sense l’opinió d’un expert, potser no us atreviu a afegir un nou producte a la vostra rutina de cures diàries, per por que no us funcioni o, el que és pitjor, que us pugui provocar alguna irritació o reacció al·lèrgica.

Per saber qui és qui en l’extens món de la bellesa, a continuació detallem els ingredients cosmètics més populars i efectius, a tall de diccionari de l’A a la Z. Depenent de les necessitats de la nostra pell i els objectius a aconseguir valdrà la pena provar-ne alguns i descartar-ne d’altres. No es tracta d’utilitzar-los tots, ja que poden ser redundants o perjudicials per als nostres interessos. Es tracta d’encertar amb quin ens va bé i repetir-lo a tall de rutina, en què no ha de faltar un antioxidant, una protecció solar i un retinol.

A | B | C | E | G | H | P | R | S | T | V | Z

Argània (oli d’)

L’oli d’argània, també conegut com l’‘or del desert’, s’utilitza tant en cosmètica com per al consum alimentari. S’obté després d’un procés d’assecatge dels fruits de l’arbre de l’argània (‘Argania spinosa’) exposats al sol. Un cop secs, s’extreu la llavor de l’ametlla manualment i passa a premsar-se en fred. Aquest oli té un alt percentatge d’àcids grassos essencials (un 80%) i tocoferoles (vitamina E, que és antioxidant), a més de beta-carotenoides, esqualè, fitosteroles, i gamma-tocoferol. Serveix per hidratar els cabells –els aporta brillantor i suavitat–, i per a les ungles. Va molt bé com a hidratant corporal. No genera barbs (no obstruirà els porus), per la qual cosa és apte per a pells grasses amb tendència acneica. A més, és cicatritzant i prevé i disminueix arrugues i estries.

Àcid azelaic

Aquest compost serveix una mica per tot. L’azelaic és un tipus d’àcid dicarboxílic, que s’obté de cereals com el blat, l’ordi o el sègol. És, per tant, un àcid natural. Per les seves propietats antibacterianes, antiinflamatòries, antioxidants i despigmentants ajuda a millorar la vermellor, la sensibilitat, els brots i la pigmentació. És genial per a la rosàcia i la pell propensa a l’acné. Tot i que pel nom ho pugui semblar, no és un àcid exfoliant, a diferència dels AHA i els BHA, i es pot utilitzar tant al matí com a la nit. Té una excel·lent tolerància.

AHA

Els alfa-hidroxiàcids, o AHA per abreujar, fomenten l’exfoliació i tenen propietats antienvelliment. Les fórmules amb AHA ajuden a millorar la textura de la pell a l’eliminar els corneòcits de l’estrat corni, estimulant la síntesi de col·lagen i elastina per activació dels fibroblastos. Els tractaments amb aquest tipus d’ingredient es poden utilitzar de manera ocasional o com a rutina. El desavantatge més gran és, com apunta la doctora en química i especialista en cosmètica Raquel Marcos, al seu llibre ‘Belleza con ciencia’, «una possible fotosensibilització, que farà que una exposició directa al sol ocasioni lesions, inflamació i, finalment, hiperpigmentacions cutànies en l’usuari». Per això, és millor utilitzar-lo de nit, després de la neteja i abans dels sèrums, i posar-se –«els 365 dies de l’any»– protector solar.

Aloe vera

Aquesta planta mil·lenària que ja formava part del ritual de bellesa de Cleòpatra o Nefertiti és l’aliat perfecte quan la derma es fa malbé o està seca, trencada, sensible o irritada, gràcies al seleni, el calci, el ferro, el magnesi, el coure i el zinc del seu suc. L’aloe vora «té un gran poder hidratant, ja que el 99% de la seva composició és aigua, alhora que conté mucopolisacàrids que retenen la humitat a la pell», com explica la doctora María Agustina Segurado, assessora de Nivea. També redueix la vermellor i ajuda a atenuar les arrugues i les línies d’expressió. Té un gran poder calmant i antiflamatori, i per això un dels seus beneficis més coneguts és que ajuda en cas de cremada solar.

Antioxidants

Els antioxidants descriuen un grup d’ingredients que neutralitzen el mal dels radicals lliures causat per l’exposició al sol, la contaminació, el tabaquisme i altres factors nocius. La vitamina C i la vitamina E són els antioxidants més populars, però n’hi ha molts, molts més, com l’àcid ferúlic, la vitamina A, el resveratrol (que s’obté del raïm) i, tècnicament, la niacinamida [veure altres entrades del diccionari]. Els antioxidants ajuden a mantenir saludables les cèl·lules de la pell.


Bakuxiol

El bakuxiol és una alternativa al retinol d’origen vegetal amb resultats molt similars, i amb el gran avantatge que es tolera molt bé i es pot utilitzar també de dia i amb pells sensibles. Es fa servir per reduir les línies fines d’expressió, millorar l’elasticitat de la pell i reduir l’aparença dels porus. També millora les taques i és seborregulador i antiinflamatori.

Benzoïl (peròxid de)

El peròxid de benzoïl és un dels ingredients més efectius per tractar l’acné vulgar i la inflamació de la pell. També és un potent regulador del greix. Pot ser irritant –provocant vermellor, picor i sequedat–, per la qual cosa és millor utilitzar fórmules amb una concentració del 2,5%.

BHA

Els beta-hidroxiàcids, o BHA, són els ‘germans’ dels AHA. És un dels ingredients més de moda per la seva capacitat per exfoliar químicament, la qual cosa es tradueix en una millora de l’aspecte dels punts negres –greix oxidat acumulat al porus-, les taques i la textura general de la pell. No s’ha d’utilitzar durant l’embaràs, i és millor que les persones amb una pell sensible l’evitin perquè pot ser irritant. Dins els BHA, el més comú és l’àcid salicílic.


Cafeïna

A més d’una substància que ens ajuda a mantenir-nos desperts, la cafeïna va molt bé per reduir les bosses del ulls i la inflor al seu voltant. És un dels ingredients que millor penetra a través de la pell. També és capaç de disminuir la capacitat del teixit adipós d’acumular greixos i accelera el seu procés de degradació. Per això es fa servir en una gran quantitat de cremes i productes enfocats al tractament i eliminació de la cel·lulitis.

Ceramides

Les ceramides són un component natural important per a la barrera de la pell (són el ‘ciment’ que manté unides les cèl·lules). La vida quotidiana, el vent, el sabó i l’aigua calenta eliminen les ceramides de la pell i debiliten la barrera cutània. Les ceramides s’utilitzen com a part de la fase grassa del cosmètic, aportant emol·liència i oclusivitat. A causa de la seva alta tolerància, «aquests ingredients són molt interessants per a tota mena de pell, des de la més seca fins a la grassa o amb dermatitis atòpica», recomana la química Marcos.


Esqualà

L’esqualà és un oli hidratant molt refinat procedent de l’oliva. A causa de la seva gran afinitat natural amb la pell, aquest lípid lleuger s’absorbeix fàcilment sense deixar residus grassos. Eficaç emol·lient, l’esqualaà s’utilitza per ajudar a protegir la barrera cutània i retenir la hidratació, amb la qual cosa aconseguirem una pell més suau i tersa. A més de protegir la pell contra el perjudici solar, pot prevenir les taques de l’edat, la hiperpigmentació i també pot millorar la textura i el to de la pell. És antioxidant, no irritant, no al·lergogen i no comedogènic, i va bé per a tota mena de pell.


Glicerina

La glicerina, o glicerol, és un alcohol amb propietats humectants, cosa que significa que atrau aigua cap a la pell. S’utilitza en sèrums hidratants i humectants. Millora la funció barrera. Té la capacitat de penetrar a l’estrat corni, atraure l’aigua i retenir-la per conservar la humitat i mantenir el nivell d’hidratació idoni. Tot i que és un ingredient «subestimat», tots els tipus de pell se’n poden beneficiar.

Glicòlic (àcid)

L’àcid glicòlic és el més fort dels AHA, ja que té la mida molecular més petita, cosa que significa que penetra més profundament. Se’l considera un dels asos del rejoveniment facial per la seva capacitat exfoliadora (altament eficaç eliminant cèl·lules mortes) i perquè permet accelerar el procés de regeneració cel·lular. De fet, constitueix un dels ingredients més utilitzats en els tractaments professionals contra l’envelliment, l’acné i també contra les taques. S’ha de fer servir de nit i és segur durant l’embaràs, per la qual cosa és un bon substitut del retinol.


Hialurònic (àcid)

Els que necessiten una aportació extra d’hidratació, tenen en l’àcid hialurònic el millor aliat, ja que és un humectant que funciona per atraure aigua a la pell i omplir-la. El seu ús regular aporta un aspecte més jove a la pell, suavitzant les línies d’expressió i les arrugues. En el camp de la medicina estètica ha suposat una veritable revolució en el tractament de les arrugues, fins al punt de substituir en molts casos la toxina botulínica (bòtox).


Pèptids

Els pèptids són un dels ingredients més de moda en el camp ‘antiaging’. Són proteïnes que estimulen el creixement de noves cèl·lules i faciliten la renovació cel·lular mentre dormiu. Estimulen la producció de col·lagen, que és una proteïna responsable de la fermesa i flexibilitat de la pell.


Retinol

El retinol és una forma de vitamina A que la pell produeix naturalment. Normalment es fa servir en productes per a la cura de la pell, sobretot concentracions d’entre el 0,05% i el 2%. Està clínicament provat que millora les línies d’expressió, els problemes de descoloració i revitalitza la pell. Si és el primer cop que utilitzeu retinol, o ha passat un temps des de l’última vegada que us el vau aplicar, és millor que comenceus amb concentracions més baixes, dos cops per setmana. Gradualment podreu augmentar la freqüència i concentració. També preveu l’aparició de lesions precanceroses relacionades amb la radiació ultraviolada. L’últim avantatge és que a més millora la pigmentació de la pell. Això sí, s’ha d’aplicar de nit.

Rosa mosqueta (oli de)

L’oli de rosa mosqueta és ple d’antioxidants com la vitamina E, A i C, omega i àcid linolènic, tots components essencials de la funció de barrera de la pell i la reconstrucció del col·lagen. L’oli també és bo per a la cicatrització de les ferides i la reparació cel·lular.


Salicílic (àcid)

L’àcid salicílic és el BHA amb millors resultats per a la pell propensa a l’acné. Ajuda a assecar l’acné, eliminar la pell morta i el greix, i fins i tot és un bon aliat contra la pigmentació. També es fa servir per tractar malalties com la psoriasi. Un cop aquest ingredient penetra a la pell, la part àcida de la molècula comença a actuar com un exfoliant dissolvent de dins cap enfora. El secret és deixar actuar el producte durant un minut més o menys, per assegurar que tingui temps per tractar la pell de manera efectiva. Com a contrapartida, si s’utilitza en excés, pot irritar i ressecar la pell.


Te verd

El te verd, a més d’un potent ingredient antienvelliment, s’utilitza per tractar l’acné i destapar els porus, a causa del seu poder antibacterià. El seu ús tòpic pot ajudar a neutralitzar els radicals lliures, a més de proporcionar hidratació i millorar la forma en què la pell reté la humitat.

Titani (òxid)

Entre els ingredients que s’utilitzen en els protectors solars hi ha l’òxid de titani o diòxid de titani. Actua com a ingredient de filtració UV en el protector solar: ajuda a protegir la pell mitjançant el bloqueig de l’absorció de la llum ultraviolada del sol que pot provocar cremades.


Vitamina B3/niacinamida

La niacinamida, també coneguda com a vitamina B3, és un dels ingredients principals en tractaments despigmentants dins la cosmètica coreana a causa que disminueix la transferència de melanosomes (on es troba la melanina) als queratinòcits, atenuant zones hiperpigmentades. La seva efectivitat dependrà de la seva concentració: «Entre el 4% i el 8% sol ser la més efectiva», recorda la doctora Marcos. Un altre dels efectes d’aquest antioxidant és que regula el greix, combat el to de pell groc, millora la funció barrera, redueix la vermellor i les inflamacions. A més, es tolera millor que la vitamina C. S’ha de fer servir al matí i a la nit, després de rentar-set i abans dels sèrums i la hidratant.

Vitamina C

Per aclamació popular, la vitamina C és un ‘bàsic’ de la rutina diària. És l’antioxidant per excel·lència. Disminueix l’estrès oxidatiu i normalitza la producció de pigments, cosa que condueix a un to de pell més uniforme. La seva presència promou la síntesi de col·lagen. Hi ha moltes formes actives de vitamina C, la més potent és l’àcid l-ascòrbic, que és difícil d’estabilitzar i pot irritar la pell sensible. El principal problema representa la vitamina C pura és que és fotosensible (s’oxida en presència de l’oxigen –aigua i aire– i per l’exposició solar) i pot donar un to groguenc (que se’n va fàcilment amb una neteja). S’ha d’aplicar de dia per millorar la lluminositat i el poder antioxidant; i de nit, per despigmentar i estimular la síntesi de col·lagen.

Vitamina E

Notícies relacionades

La vitamina E és un antioxidant a base d’oli que també millora la barrera de la pell i promou la seva hidratació. Ajuda a la renovació cel·lular i augmenta la producció de col·lagen, cosa que dona una pell radiant i d’aspecte més suau. Juntament amb el protector solar és el millor aliat per alentir la pèrdua d’elasticitat. Normalment es combina amb la vitamina C i l’àcid ferúlic.


Zinc (òxid de)

L’òxid de zinc és un mineral de polsim blanc que es fa servir des de fa molt temps per als protectors solars. També en una àmplia gamma de cosmètics i productes de cura personal, com el maquillatge, productes per a les ungles, locions per als nadons, sabós de bany i talc per als peus. Aquest ingredient és el bloquejador de llum ultraviolada més ampli, tot i que la fórmula tendeix a ser espessa i estèticament poc agradable. Si bé és més efectiu que l’òxid de titani.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.