En comunitat

Els lectors opinen: ¿Madrid i Barcelona són al mateix nivell?

Els lectors opinen: ¿Madrid i Barcelona són al mateix nivell?

José Luís Roca/Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La carta d’un lector comparant una cosa tan aparentment trivial com la decoració de Nadal –i fins i tot l’esperit nadalenc– de Barcelona i Madrid acumula gairebé un miler de comentaris. I és que els ornaments són només el punt de partida. «Al sortir de l’estació d’Atocha ja es respira un altre ambient», escriu Daniel Benítez. «La gent somriu pel carrer, tot està més net, i tens moltes activitats culturals i ja no diguem restaurants. Em fa la sensació que ells han sabut acceptar que aquest virus estarà amb nosaltres molt temps», afegeix aquest veí de Barcelona, a la que descriu com una «ciutat trista».

Com a resposta a l’allau de missatges rebuts, alguns criticant el seu escrit per superficial, Benítez enumera algunes de les activitats que va poder fer a la capital espanyola amb la seva família durant els cinc dies de vacances. Com ara patinar en pistes de gel, recórrer en un bus especial els carrers il·luminats, visitar mercats nadalencs ambulants i contemplar grans arbres de Nadal repartits per les places, entre altres coses. Barcelona, segons la seva opinió, sembla governada pel Grinch. 

«Per mi no té sentit comparacions», sentencia un altre membre de la comunitat de lectors d’EL PERIÓDICO, Miguel Rabadán, que es presenta com «un català casat amb un madrileny» que coneix bé les dues ciutats. «Són molt diferents i cada una té les seves peculiaritats», escriu. Segons la seva opinió, l’estil de vida és la principal diferència: «Als madrilenys els agrada molt al vida al carrer mentre que els barcelonins som més casolans». Amb tot, coincideix que «Barcelona va viure un moment de màxima esplendor i sembla que s’ha aturat i no avança». ¿El motiu? La situació política a Catalunya «afecta i enrareix l’ambient, perquè, malgrat que Barcelona és un vers lliure a Catalunya, la moguda independentista ens afecta».

No és la primera vegada que aquest lector dona la cara per Barcelona. «Sembla que hi ha una moda d’escriure cartes sobre una Barcelona apocalíptica en què només falten els zombis de torn menjant-se la gent. La veritat és que jo no veig una ciutat bruta, intransitable, on t’atraquen cada dos per tres. Jo veig una Barcelona bonica, agradable per passejar, amb els seus magnífics edificis i zones verdes», deia Rabadán, en una participació del setembre passat. «És molt fàcil culpar Ada Colau i l’ajuntament de tots els problemes que com a gran ciutat té», afegia.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web


Iris Pérez: «Madrid era més tancat i classista, però ha evolucionat»


«Barcelona està encallada»

Tornant als somriures, ¿es pot afirmar que els madrilenys són més feliços que els barcelonins? Un altre lector, Raúl Martínez, recorda que això de «la simpatia i la felicitat és molt subjectiu», però sí que recolza la tesi de l’estancament de la capital catalana. No només Madrid està «objectivament millor», assegura, sinó que altres com Bilbao, Sant Sebastià i Màlaga li estan passant per davant en els últims anys.

Martínez, veí de Barcelona, desenvolupa aquesta idea a petició d’EL PERIÓDICO. «Em dedico a la consultoria sobre aeroports i òbviament viatjo molt per tot Espanya, i hi ha molts matisos en què podem incidir per dir que actualment hi ha diverses ciutats amb més empenta que la nostra», diu. Afirma que Barcelona està visiblement més «bruta i desordenada» que altres, sobretot si es compara amb ciutats basques o Màlaga, i està més mal comunicada, amb un transport públic «precari» i un de privat «penalitzat».

Pel que fa al comerç, lamenta el tancament de molts comerços petits. «En altres llocs es nota molt menys la crisi que estem patint», assegura aquest consultor, que basa les seves afirmacions en allò que ha vist, però també en les converses informals amb taxistes i persones que viuen a cadascuna de les ciutats. «Si has viatjat contínuament veus millores en el temps en altres ciutats –continua Martínez–, mentre que Barcelona està encallada o en retrocés».


Jaume Llopis, catedràtic emèrit de l’IESE : «Les crítiques (a Barcelona) no se sostenen des d’un punt de vista quantitatiu»


 

«Debilitat momentània»

Notícies relacionades

Entre els milers de comentaris rebuts aquests dies destaca el de Rosa Pons, inclosos en aquesta minoria que defensa la capital catalana contra tot. «Per molt dolenta que sigui la gestió de l’ajuntament, Barcelona és i serà sempre una referència mundial per sobre de Madrid», assegura. Pons explica via correu electrònic que ha seguit molt atentament l’«absurda i artificial» polèmica entre les dues grans urbs. «Només vull aportar el punt de vista d’una persona que no creu en afronts locals i que es considera ciutadana del món», puntualitza aquesta barcelonina que, per temes professionals relacionats amb el sector audiovisual, actualment viatja cada setmana a Londres i Madrid.

«Barcelona es va posicionar mundialment gràcies als Jocs Olímpics del 92, un aparador que la va fer ser una de les ciutats més importants del món per sobre de Madrid», diu Pons, qui també posa en relleu actius com el modernisme de Gaudí i el seu ambient cosmopolita. «Quan he viatjat pel món i he dit que soc de Barcelona la resposta és ‘Oh, I love it!’. En canvi, al parlar de Madrid sempre he rebut un tímid ‘molt bé’ o un ‘no ho conec’. Aquesta és la crua realitat», afegeix. Pons creu que alguns estan aprofitant una «debilitat momentània» per part de l’Ajuntament de Barcelona per prendre-li la seva notorietat d’àmbit mundial.