Malestar veïnal

Nova revolta contra narcopisos a Barcelona. Manifestació diària al Poble-sec

Els veïns de la zona es manifesten diàriament davant un local ocupat i dedicat a la venda de droga

Nova revolta contra narcopisos a Barcelona. Manifestació diària al Poble-sec
2
Es llegeix en minuts
Albert Cano
Albert Cano

Periodista

ver +

«Tot va començar a l’abril», relata una veïna afectada, que prefereix mantenir l’anonimat i que viu prop d’un narcopís denunciat, al carrer de Piquer, del Poble-sec. «Aquest era un barri tranquil i, des que va començar tot, no puc conciliar el son». Relata que el local va ser llogat legalment pel seu propietari però, segons comenta, va ser posteriorment rellogat a persones que es dediquen al tràfic de drogues. A aquesta activitat il·legal s’hi afegeixen les contínues molèsties causades, per baralles, robatoris, enfrontaments amb ganivet i crits de matinada.

Els veïns del carrer de Piquer (i d’altres locals sospitosos, com un situat al carrer de Blesa) han expressat el seu cansament davant aquest malson. Hi va haver un primer intent de desallotjament del local, després d’una denúncia presentada pel seu propietari. Però, a l’agost, va ser arxivada pel jutge del cas, al considerar que l’ocupació no era conflictiva. Malgrat això, els veïns no es van esporuguir: es va presentar una nova denúncia, per la via civil, i, fa una setmana, com a resposta a l’enèsima baralla al carrer, els veïns van iniciar cassolades i concentracions de protesta diàries, protegides per la Guàrdia Urbana, que talla el trànsit per facilitar l’acció veïnal. «De vegades, els traficants surten del local i s’encaren amb nosaltres –segueix la veïna afectada–, però aguantem, sense caure en les seves provocacions; quan arriben els Mossos, es fiquen al local». Des que ha augmentat la pressió policial i veïnal afirma que ha baixat la venda de droga. «Però no en tenim prou; volem que els desallotgin, que marxin del barri».

Notícies relacionades

Per la seva banda, fonts municipals, en sintonia amb la postura veïnal, afirmen que, des del principi de l’ocupació, han treballat en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i la propietat del local ocupat perquè es tramités la denúncia corresponent. Després de la sorpresa per l’arxivament de la causa, fa quatre mesos, es van iniciar diferents vies per acabar amb l’ocupació i les múltiples molèsties generades als veïns, tot i que lamenten que s’estan allargant més del que és desitjable. En aquest sentit, s’hi han practicat inspeccions per poder acreditar la insalubritat del local i els riscos que això comporta per a la salut pública, i s’ha presentat un informe al jutjat administratiu que porta l’assumpte. No entenen que, davant la coincidència de les parts sobre la gravetat del problema (propietat, veïns, administració i policia), el conflicte del narcopís del carrer de Piquer segueixi sense solució, gairebé nou mesos després del seu inici.

Se’n lamenta també Sergi Gázquez, president de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec. Gázquez apunta que la majoria dels veïns vol prosseguir per la via legal per solucionar el problema del narcopís, en col·laboració amb l’ajuntament i els cossos policials, i descarten recórrer a serveis d’empreses especialitzades en la ‘desokupació’ d’inquilins conflictius, malgrat que per les xarxes socials ja hi ha hagut algun oferiment per ajudar els afectats del carrer de Piquer. I és que els veïns només volen tornar als mesos previs a l’abril, quan, com apuntava la veïna anònima que no pot dormir, «aquí no passava res».

Temes:

Narcopisos