Entendre + la cuina
Les receptes nadalenques dels lectors
Nadal també és sinònim de compartir estovalles i en aquestes dates hi ha gairebé tants plats típics com cases. A continuació, una selecció de les receptes aportades per la comunitat de lectors d’EL PERIÓDICO. Si no sabeu amb què delectar els comensals aquests dies de celebració, aquí teniu cinc alternatives.
Ossobuco
Ingredients per a 4 persones:
6 porros
6 pastanagues
2 cebes
Una llauna de tomàquet amb samfaina
Brou de pollastre
Farina
4 peces d’ossobuco.
Elaboració:
Salpebreu la carn i enfarineu-la. A continuació segelleu-la en una paella amb oli. Si s’ha cremat la farina netegeu l’olla i poseu-hi més oli. Un cop calenta, afegiu la ceba, els porros i la pastanaga tallats a trossos petits i l’escalfeu-ho durant 10 minuts. Després afegiu el tomàquet amb samfaina, ofegueu-ho una mica i aboqueu-hi el brou de pollastre. Als 10 minuts afegiu la carn i, a foc lent, deixeu que es vagi coent durant una hora, removent la carn de tant en tant. Passat aquest temps, retireu la carn, poseu la salsa en un recipient i la tritureu. Un cop triturada la torneu a posar a la cassola juntament amb la carn. Ho deixeu coure durant una hora més a foc molt lent. Ho deixeu reposar durant 12 hores des del moment d’apagar el foc i ja es pot menjar.
M. José Llaquet Ors / Barcelona
Bacallà amb cards
Ingredients per a 4 persones:
4 lloms de bacallà tallats a quadrats
Una cullerada sopera de farina
Mitja culleradeta de canyella
Un card fresc, dues bosses de card congelat o dos pots de card en conserva
Dos o tres alls
Elaboració:
Peleu els brins de les penques de card si és fresc. Bulliu el card fresc (o congelat) i aparteu l’aigua de cocció. Escorreu, enfarineu i fregiu.
Enfarineu el bacallà i fregiu-lo. En el mateix oli fregiu els alls picats. Tirar una cullerada sopera de farina i mitja culleradeta de canyella i feu un ‘roux’. Poseu-hi aigua de la cocció i coeu 5-10 minuts fins que lligui la salsa. Si s’utilitza card en conserva feu servir l’aigua del pot. Poseu en una cassola el bacallà i els cards. Aboqueu-hi la salsa, corregiu de sal i coeu 5-10 minuts.
Anna Estival / Premià de Mar
Salmó teriyaki amb verduretes
Ingredients per a 6 persones:
10 lloms de salmó sense pell
750 cl de salsa teriyaki
Un pebrot verd
Un pebrot vermell
Un carbassó
Un porro
Una ceba
Sèsam torrat
Elaboració:
Poseu a macerar els lloms de salmó nets a la salsa teriyaki uns 30 minuts aproximadament. Talleu les verdures en juliana. Fregiu a foc mitjà les més dures i als 10-15 minuts afegiu les verdures toves. Un cop fetes, les remulleu en salsa teriyaki i removeu bé.
En una altra paella, saltegeu el salmó per segellar-lo i l’afegiu a les verdures que prèviament ja heu passat per la paella. Poseu-hi més salsa i deixeu-ho uns minuts al foc, perquè el salmó es faci però quedi sucós.
Per emplatar, una bona opció és col·locar el salmó sobre les verdures i empolvorar-lo amb una mica de sèsam torrat.
Luis Ramón Treviño / Moià
Calamars farcits
Ingredients per a 6 persones:
12 calamars mitjans
2 ous durs
250 grs. de carn ben picada (barreja de vedella i porc) o bé arròs bullit
Tires de pebrot escalivat
Tomàquet i ceba
All, julivert, avellana torrada i pa torrat o galeta Maria per fer una picada.
Elaboració:
Netegeu els calamars. Talleu les aletes i potes en trossos petits i sofregiu-ho en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Sofregiu la carn picada. Després, en un bol barregeu les potes i les aletes fetes, la carn picada o l’arròs bullit, els ous durs ratllats i les tires de pebrot escalivat a trossets fins aconseguir una massa més o menys homogènia. Amb aquesta massa ompliu els calamars, que haurem tombat. D’aquesta manera no serà necessari tancar-los amb un escuradents, ja que es tancaran a l’estar cuinats.
En una cassola feu un sofregit de tomàquet i ceba. A mitja cocció podeu afegir mig got (uns 125 ml) de vi blanc. Un cop fet, afegiu els calamars, una mica d’aigua (si en teniu, millor fumet de peix) i la picada. Ho deixeu coure a foc lent uns 45 minuts. Tasteu i, si cal, rectifiqueu de sal.
Judith Pons / Barcelona
Tronc de Nadal exprés sense forn
Ingredients per a 4 persones:
5 magdalenes de xocolata
400 g de formatge crema tipus Philadelphia
100 g de mantega a temperatura ambient
Mig vas de llet
4 cullerades soperes de sucre (millor si és sucre llustre)
50 g d’encenalls de xocolata o xocolata en barra per fondre
Nata batuda per decorar
Cacau en pols per decorar
Elaboració:
Esmicoleu les magdalenes en un bol gran. Afegiu la llet, una cullerada sopera de formatge crema i la xocolata fosa i barregeu bé amb una forquilla fins que ens quedi una massa compacta. Disposeu sobre una superfície plana un full de paper d’alumini o forn i col·loqueu-hi la massa. Aplaneu amb un rodet o una ampolla de vidre llissa fins que quedi d’un gruix d’entre mig i un centímetre. Talleu les vores perquè us quedi un rectangle. Al mateix bol, ara buit, aboqueu la resta del formatge crema, la mantega tova i el sucre llustre. També hi podeu afegir una mica de nata. Barregeu fins que ens quedi una crema homogènia.
L’unteu sobre la massa de manera uniforme. Un cop untada, aixequeu per un dels costats curts del rectangle el paper d’alumini amb la massa enganxada i amb compte l’aneu desenganxant i enrotllant-la sobre si mateixa. Un cop enrotllada tota, la deixeu al congelador durant 30 minuts.
Passat aquest temps, talleu el que sobra dels extrems del cilindre resultant (o tronc base) perquè quedi recte. D’aquest cilindre o tronc base talleu un tros al biaix i l’enganxeu cap a la meitat del tronc per simular una branca (s’assemblarà a una ‘y’ minúscula)
Notícies relacionadesNomés queda decorar. Foneu la xocolata i cobrum la part superior del tronc. Abans que se solidifiqui, podeu dibuixar ondulacions amb la forquilla perquè sembli l’escorça d’un arbre o bé adornar el tronc amb unes flors de nata batuda i cacau en pols. Ha d’estar a la nevera almenys durant un parell d’hores abans de ser consumit.
Diana Olivé / Barcelona
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Alves, submís davant el jutge i desafiador al sortir de presó
- Max Espargaró, el ‘mecànic’ de qui es refia el papa
- El canvi d’horas’encalla a Europa
- L’IVA al 21% torna al gas i el de la llum seguirà almenys fins a l’estiu
- Dubtes tributaris ¿Cal declarar els bizums a Hisenda en la renda 2021-2022?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Salaris Aquest és el sou d’un militar a Espanya
- Neteja ¿Per què la gent està tirant sal pel lavabo a la nit?: el truc que evita moltes malalties
- Una cullerada de mel al dia: així canviarà el teu cos si la prens