Entendre + la cuina

Les receptes nadalenques dels lectors

Les receptes nadalenques dels lectors
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nadal també és sinònim de compartir estovalles i en aquestes dates hi ha gairebé tants plats típics com cases. A continuació, una selecció de les receptes aportades per la comunitat de lectors d’EL PERIÓDICO. Si no sabeu amb què delectar els comensals aquests dies de celebració, aquí teniu cinc alternatives.

Ossobuco

Ingredients per a 4 persones:

  • 6 porros

  • 6 pastanagues

  • 2 cebes

  • Una llauna de tomàquet amb samfaina

  • Brou de pollastre 

  • Farina

  • 4 peces d’ossobuco.

Elaboració:

Salpebreu la carn i enfarineu-la. A continuació segelleu-la en una paella amb oli. Si s’ha cremat la farina netegeu l’olla i poseu-hi més oli. Un cop calenta, afegiu la ceba, els porros i la pastanaga tallats a trossos petits i l’escalfeu-ho durant 10 minuts. Després afegiu el tomàquet amb samfaina, ofegueu-ho una mica i aboqueu-hi el brou de pollastre. Als 10 minuts afegiu la carn i, a foc lent, deixeu que es vagi coent durant una hora, removent la carn de tant en tant. Passat aquest temps, retireu la carn, poseu la salsa en un recipient i la tritureu. Un cop triturada la torneu a posar a la cassola juntament amb la carn. Ho deixeu coure durant una hora més a foc molt lent. Ho deixeu reposar durant 12 hores des del moment d’apagar el foc i ja es pot menjar. 

M. José Llaquet Ors / Barcelona

Bacallà amb cards

Ingredients per a 4 persones:

  • 4 lloms de bacallà tallats a quadrats 

  • Una cullerada sopera de farina

  • Mitja culleradeta de canyella

  • Un card fresc, dues bosses de card congelat o dos pots de card en conserva

  • Dos o tres alls

Elaboració:

Peleu els brins de les penques de card si és fresc. Bulliu el card fresc (o congelat) i aparteu l’aigua de cocció. Escorreu, enfarineu i fregiu. 

Enfarineu el bacallà i fregiu-lo. En el mateix oli fregiu els alls picats. Tirar una cullerada sopera de farina i mitja culleradeta de canyella i feu un ‘roux’. Poseu-hi aigua de la cocció i coeu 5-10 minuts fins que lligui la salsa. Si s’utilitza card en conserva feu servir l’aigua del pot. Poseu en una cassola el bacallà i els cards. Aboqueu-hi la salsa, corregiu de sal i coeu 5-10 minuts.

Anna Estival / Premià de Mar

Salmó teriyaki amb verduretes

Ingredients per a 6 persones:

  • 10 lloms de salmó sense pell

  • 750 cl de salsa teriyaki

  • Un pebrot verd

  • Un pebrot vermell

  • Un carbassó

  • Un porro

  • Una ceba

  • Sèsam torrat

Elaboració:

Poseu a macerar els lloms de salmó nets a la salsa teriyaki uns 30 minuts aproximadament. Talleu les verdures en juliana. Fregiu a foc mitjà les més dures i als 10-15 minuts afegiu les verdures toves. Un cop fetes, les remulleu en salsa teriyaki i removeu bé.

En una altra paella, saltegeu el salmó per segellar-lo i l’afegiu a les verdures que prèviament ja heu passat per la paella. Poseu-hi més salsa i deixeu-ho uns minuts al foc, perquè el salmó es faci però quedi sucós. 

Per emplatar, una bona opció és col·locar el salmó sobre les verdures i empolvorar-lo amb una mica de sèsam torrat. 

Luis Ramón Treviño / Moià 

Calamars farcits

Ingredients per a 6 persones:

  • 12 calamars mitjans

  • 2 ous durs

  • 250 grs. de carn ben picada (barreja de vedella i porc) o bé arròs bullit

  • Tires de pebrot escalivat

  • Tomàquet i ceba 

  • All, julivert, avellana torrada i pa torrat o galeta Maria per fer una picada.

Elaboració:

Netegeu els calamars. Talleu les aletes i potes en trossos petits i sofregiu-ho en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Sofregiu la carn picada. Després, en un bol barregeu les potes i les aletes fetes, la carn picada o l’arròs bullit, els ous durs ratllats i les tires de pebrot escalivat a trossets fins aconseguir una massa més o menys homogènia. Amb aquesta massa ompliu els calamars, que haurem tombat. D’aquesta manera no serà necessari tancar-los amb un escuradents, ja que es tancaran a l’estar cuinats.

En una cassola feu un sofregit de tomàquet i ceba. A mitja cocció podeu afegir mig got (uns 125 ml) de vi blanc. Un cop fet, afegiu els calamars, una mica d’aigua (si en teniu, millor fumet de peix) i la picada. Ho deixeu coure a foc lent uns 45 minuts. Tasteu i, si cal, rectifiqueu de sal.

Judith Pons / Barcelona

 

Tronc de Nadal exprés sense forn

Ingredients per a 4 persones:

  • 5 magdalenes de xocolata 

  • 400 g de formatge crema tipus Philadelphia

  • 100 g de mantega a temperatura ambient

  • Mig vas de llet

  • 4 cullerades soperes de sucre (millor si és sucre llustre)

  • 50 g d’encenalls de xocolata o xocolata en barra per fondre

  • Nata batuda per decorar

  • Cacau en pols per decorar

Elaboració:

Esmicoleu les magdalenes en un bol gran. Afegiu la llet, una cullerada sopera de formatge crema i la xocolata fosa i barregeu bé amb una forquilla fins que ens quedi una massa compacta. Disposeu sobre una superfície plana un full de paper d’alumini o forn i col·loqueu-hi la massa. Aplaneu amb un rodet o una ampolla de vidre llissa fins que quedi d’un gruix d’entre mig i un centímetre. Talleu les vores perquè us quedi un rectangle. Al mateix bol, ara buit, aboqueu la resta del formatge crema, la mantega tova i el sucre llustre. També hi podeu afegir una mica de nata. Barregeu fins que ens quedi una crema homogènia.

L’unteu sobre la massa de manera uniforme. Un cop untada, aixequeu per un dels costats curts del rectangle el paper d’alumini amb la massa enganxada i amb compte l’aneu desenganxant i enrotllant-la sobre si mateixa. Un cop enrotllada tota, la deixeu al congelador durant 30 minuts. 

Passat aquest temps, talleu el que sobra dels extrems del cilindre resultant (o tronc base) perquè quedi recte. D’aquest cilindre o tronc base talleu un tros al biaix i l’enganxeu cap a la meitat del tronc per simular una branca (s’assemblarà a una ‘y’ minúscula)

Notícies relacionades

Només queda decorar. Foneu la xocolata i cobrum la part superior del tronc. Abans que se solidifiqui, podeu dibuixar ondulacions amb la forquilla perquè sembli l’escorça d’un arbre o bé adornar el tronc amb unes flors de nata batuda i cacau en pols. Ha d’estar a la nevera almenys durant un parell d’hores abans de ser consumit. 

Diana Olivé / Barcelona

Temes:

Nadal