En comunitat

Altres efectes del Brexit: sense cites per a visats per venir a viure a Espanya

«Estic desesperada amb el Govern d’Espanya». Així arrenca la carta de l’advocada Lucía Lagunas enviada a la secció Entre Tots. Protesta per la impossibilitat d’aconseguir una cita al consolat espanyol a Londres per als seus clients, britànics que volen abandonar el Regne Unit i viure a Espanya. Fonts del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació confirmen un alentiment en la gestió dels visats. 

Altres efectes del Brexit: sense cites per a visats per venir a viure a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Lucía Lagunas treballa en un bufet d’advocats situat a Madrid especialitzat a gestionar tota mena de visats, tot i que els seus clients més habituals són persones «amb alt poder adquisitiu» que volen «jubilar-se a Espanya o que ara amb el Brexit no poden ser-hi més de 90 dies i volen viure aquí».

Després de la separació definitiva entre el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i la Unió Europea, la lliure circulació de persones va deixar d’aplicar-se l’1 de gener del 2021 i el treball d’aquests bufets s’ha complicat en els últims mesos. «No estan donant cites per als visats de gent que vol abandonar el Regne Unit i viure a Espanya, pagant els impostos i tot aquí. Cada cita reporta més de 500 lliures a les arques de l’Estat», afirma Llacunes, que assegura que fa «dos mesos que demana cites» sense obtenir si més no una resposta.

La cita és el primer pas per obtenir un visat que permetria fer vida en territori espanyol més enllà dels reglamentaris 90 dies en un període de 180. Els tres consolats d’Espanya al Regne Unit són els encarregats de donar les cites. «Amb els d’Edimburg i Manchester la comunicació és fluida, el problema està focalitzat a Londres», explica una advocada que acompanya les persones o les famílies interessades a viure a Espanya durant tot el procés burocràtic. «Es poden gastar més de 3.000 euros per venir, ja que han de pagar una assegurança mèdica privada per un any per endavant, una assegurança de repatriació i la comissió del consolat espanyol, que són més de 500 lliures, entre altres costos només de documentació», afegeix.

El motiu de la carta de Lagunas és principalment visibilitzar una problemàtica eclipsada per altres efectes no desitjats o imprevistos del Brexit, com la falta de subministraments. La lletrada no entén que «el Govern central no faci res», diu, per solucionar un «tap» administratiu que genera molts inconvenients a ciutadans de tercers països –de fora de la Unió Europea– que volen «viure i consumir al nostre país i pagar impostos aquí». I és que alguns dels documents necessaris per a la concessió del visat, per exemple, tenen una validesa de tres mesos. Si no obtenen cita en aquell interval de temps, toca començar de nou. Demanar els mateixos papers i pagar una altra vegada.

Augment exponencial i trasllat

Fonts del Ministeri d’Exteriors, per la seva banda, expliquen a aquest diari que ja treballen per poder donar resposta a una allau de sol·licituds de visats post-Brexit. «Els problemes d’assignació de cites s’estan produint especialment al Consolat General Londres, a causa de les limitacions d’un edifici en què s’ubica i que no estava pensat per afrontar la situació actual», expliquen des del Ministeri, que parlen d’un «augment exponencial» de peticions en tots els consultats al Regne Unit.

Conscient del problema estructural al consolat ubicat l’àrea de Belgravia de Londres, el Ministeri ultima un trasllat a altres instal·lacions «més adequades al nou volum de feina derivat del Brexit». Mentrestant, asseguren les mateixes fonts, ja s’han pres algunes mesures, com «l’automatització del sistema d’assignació de cites o l’increment de personal dedicat a visats».

Notícies relacionades

Des de l’1 de gener del 2021, a més, els consolats s’han trobat amb dificultats afegides, com l’acaparament de cites, un alt percentatge de persones interessades que no acudeixen a la cita i un volum important d’expedients incomplets que requereixen esmena. Totes aquestes circumstàncies, alienes a la tasca dels consolats, «estan alentit encara més la gestió dels visats», remarquen fonts del Ministeri, que també puntualitzen que s’estan prioritzant els visats per a estudiants, per a auxiliars de conversa i per a treballadors. Així, es dedueix que els visats de «residència no lucrativa» per a britànics prejubilats o jubilats no són preferents.


Evitar fraus

Experts consultats per aquest diari expliquen que els visats per residència no lucrativa –els que garanteixen la residència durant un any, amb la possibilitat de renovacions posteriors de dos anys– requereixen actualment un esforç més gran per part dels funcionaris al consolat. El procés és més llarg, implica més requisits i es miren amb lupa. Es tracta d’evitar possibles fraus, principalment que aquests sol·licitants britànics s’instal·lin a Espanya i hi facin alguna activitat econòmica o laboral. Han d’acreditar, entre altres coses, mitjans econòmics necessaris per sufragar les despeses d’estada i tornada.