Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Eviteu que us caiguin els cabells amb la tornada a la rutina

Amb la tardor no només cauen les fulles, el nostres cabells també. Un fenomen natural i estacional que l’especialista Javier Pedraz, director de la clínica Insparya de Madrid, explica com controlar

El pelo en otoño

El pelo en otoño / 123rf

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’acosta la tardor i, a més de l’habitual caiguda de les fulles, a les persones també ens cauen més els cabells que en altres èpoques de l’any. A aquest ‘fenomen’ biològic natural, comú en tots els mamífers, hi hem d’afegir el final de les vacances, la tornada a l’estrès diari de la feina, els canvis d’hores de llum i els nous hàbits i rutines menys relaxats. Aquesta tornada a la realitat (i especialment aquest any en què el setembre significa el final del teletreball per a molts) pot suposar un moment d’inquietud i canvi en la vida que pot tenir reflex en la salut, i per descomptat, també en la capil·lar, de manera que en els mesos de setembre i octubre es pot donar una caiguda més acusada dels cabells.

«Els cabells segueixen uns cicles de caiguda i regeneració que poden coincidir amb les estacions de l’any, sobretot a la tardor, però també passa a la primavera. A l’estiu, malgrat que maltractem més els cabells amb sol, platja, piscines... no cauen tant», diu el doctor Javier Pedraz, que assenyala que hi ha científics que ho atribueixen a canvis hormonals. En tot cas és una caiguda que pateixen els cabells per regenerar-se posteriorment, de manera que dista molt de l’alopècia i no hauria de suposar un motiu de preocupació. «És una evolució de l’espècie que potser d’aquí uns milers d’anys ja no ens passarà», afirma el dermatòleg i director de la clínica madrilenya Insparya.

Durant l’estiu, els cabells han patit agressions externes derivades del sol (que accelera el creixement i amb això el cicle de caiguda dels cabells), l’aigua del mar o de les piscines, així com de la forma en què se’ls ha tractat els cabells: pentinats tibants, monyos, trenes, que units a la humitat (els cabells són molls durant més temps i no s’eixuguen adequadament), poden generar problemes que poden derivar en l’augment de la caiguda durant la tardor. D’altra banda, la tardor és l’estació en què comença a canviar la temperatura i, igual que protegim la pell, hem de preparar els cabells per a les agressions externes provocades pel fred, que, com indica el doctor Pedraz, significa uns cabells «amb menys vitalitat».

La caiguda estacional dels cabells ens afecta a tots en major o menor grau. «Òbviament també s’ha de tenir en compte la pèrdua que tinguem prèvia, si abans ja ens queien els cabells s’hi ha de sumar la pròpia de la tardor», diu l’especialista. També recorda que la caiguda estacional [no confondre amb l’androgènica, la típica dels homes, en què es perden cabells a la part superior del cap i la coroneta] es manifesta més en dones que en homes i, a més, aquestes li donen més importància.

Es pot allargar 2 o 3 mesos

Si hi ha una cosa per la qual es caracteritza la caiguda dels cabells a la tardor és pel patró, ja que cauen de forma generalitzada, no es focalitza en cap zona en concret, i sol durar uns 2 o 3 mesos. Es tracta d’una caiguda sobtada i difusa que sol finalitzar per si mateixa al voltant de novembre.

Respecte a l’edat, el doctor Pedraz constata que no hi ha una edat concreta en què es comença a notar més aquest tipus de caiguda, si bé, com amb altres malalties l’edat és un agreujant. Per exemple, en les dones s’accentua a partir de la menopausa.

Notícies relacionades

I tot i que una certa caiguda dels cabells aquests mesos que s’acosten és normal, el dermatòleg aconsella acudir a la consulta quan «notem menys densitat», una melena amb menys volum i també si els cabells nous són menys densos. «En dones amb els cabells llargs és molt característica la consulta quan noten la cua més fluixa», comenta Pedraz.

Per tot això, per recuperar els cabells després de l’estiu i preparar-los per a la pròxima estació, el doctor Pedraz enumera una sèrie de pautes que ajudaran a tenir uns cabells forts i saludables:

Compte amb l’estrès

La tornada al col·le o a l’oficina sol provocar un retorn a les preocupacions. Un estudi publicat per Asghar ‘et al.’ a la revista ‘Cureus’ l’any 2020, reflecteix que la caiguda habitualment provocada per l’estrès és l’efluvi telogen, un tipus de caiguda freqüent a la tardor. Aquest article també diferencia la caiguda dels cabells per estrès fisiològic (el provocat per un trauma quirúrgic, febre alta o malalties cròniques sistèmiques) de la provocada per l’estrès emocional, que generalment comporta més caiguda.

Tallar i sanejar les puntes

És necessari reparar els danys de l’estiu. Aquest és un bon moment per anar a la perruqueria i netejar les puntes malmeses. Amb un parell de dits és suficient, però també és l’excusa perfecta per canviar de ‘look’ i renovar la imatge amb l’arribada de la nova estació.

Cuidar l’alimentació

Tornar a la rutina pot ser el moment ideal per incorporar bons hàbits alimentaris. El que mengem es transforma en nutrients que els cabells reben a través de la sang i és molt més important que el que reben a nivell tòpic. És fonamental incloure en la dieta productes rics en ferro (llegums, fetge, mariscos de closca, espinacs), proteïnes, (ous, peix, carn), àcid fòlic, magnesi, iode, zinc (cacau en pols), les vitamines del grup B (B12 en el llevat de cervesa o el germen de blat) i col·lagen (gelatines, algues marines i algunes carns). Amb aquesta alimentació la melena s’enfortirà, i li aportaran brillantor i un aspecte millor. A evitar: l’excés de greixos i alcohol.

Vigilar la calor excessiva

A la tardor torna a l’ús de l’assecador i també les pinces, planxes dels cabells i altres estris. És recomanable evitar-ne l’ús, ja que fan malbé les fibres, però si no es pot evitar, es recomana aplicar un protector tèrmic abans per protegir els cabells. Quant a l’assecador, és bo utilitzar-lo per evitar la humitat al cuir cabellut, però sempre a una temperatura moderada i una distància adequada, i també cal evitar l’aigua molt calenta en el rentat.

Fer massatges al cuir cabellut

Al rentar els cabells, és recomanable fer massatges al cuir cabellut suaument amb els tous dels dits. Això ajudarà a activar la circulació de la sang, arribaran més nutrients a l’arrel i els fol·licles s’oxigenaran millor. El que no s’ha de fer és fregar el cuir cabellut, igual que quan el sequem amb la tovallola. S’ha de fer sempre amb compte ja que els cabells humits són més fràgils. 

Tractaments preventius

Hi ha tractaments capil·lars com el Plasma Ric en Plaquetes (PRP) que són importants en aquesta època de l’any, ja que permeten una producció de cabells amb més qualitat. En aquest procés s’agafa una mostra de sang del mateix pacient, que rep tractament en un dispositiu de tecnologia avançada, per després reinjectar-la al nivell del derma, cosa que permet que les unitats fol·liculars que estaven en fase d’envelliment tornin a produir cabells amb qualitat i resistència. També funciona molt bé la mesoteràpia, que són injeccions que es posen entre l’epidermis i el derma –entre la capa més superficial, la que està més en contacte amb l’aire, i la segona capa de pell–, i que aporten nutrients necessaris per al creixement dels cabells al estar compostes de proteïnes, vitamines, àcid hialurònic i minerals, entre d’altres. A l’aplicar-se directament a la zona fa més efecte que si fos un tractament en vena o amb pastilles. I a les clíniques Insparya també utilitzen el làser de baixa freqüència (Low Level Laser Therapy) desenvolupat per enginyers de la NASA, amb què s’estimula les cèl·lules de la unitat fol·licular, així com la microcirculació sanguínia que les alimenta, per la qual cosa afavoreix l’arribada de nutrients i oxigen al fol·licle pilós.

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem quin és l’últim crit al carrer i també a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.