La campanya Entre Tots

Lectors que demanen seny

Els lectors d’EL PERIÓDICO estan fent arribar les seves opinions sobre les eleccions al Parlament que se celebraran el 14 de febrer a través de la secció de participació Entre Tots. Avui en destaquem dues d’elles: tant Ferran Martin com Francesc Buixeda reclamen que no es reincideixi en el vot a opcions amb promeses irrealitzables i s’opti pel seny.

invidente / periodico

2
Es llegeix en minuts

14-F: «Sisplau, una mica de seny a l’hora de votar»

Ferran Martin / Barcelona

Quan en un país la gent vota més amb el cor que amb el cap, el desastre està servit. Fa anys que suportem un desgovern, un despropòsit, dos partits que es barallen com escolars en un pati d’escola. Els importa un rave el benestar dels catalans, només busquen l’escó, enganyant els catalans amb un fantasmagòric procés que està demostrat que no arribarà a bon port.

Europa, i així ho ha pronunciat clarament el Parlament Europeu, no vol escissions als seus països membres. Critiquen de manera sistemàtica tot el que fa el Govern d’Espanya (moltes vegades, no ho nego, amb raó), però ells ho fan encara pitjor. El tema de les residències ha sigut un desastre; algunes restriccions no tenen ni cap ni peus; volen dirigir un país quan no saben ni gestionar una autonomia. I hi ha algunes actituds supremacistes (especialment a JxCat) que fan pànic. Però, com he dit a l’inici, la meitat de la població deixarà el seny a casa a l’hora d’anar a votar i, com es diu en català, sant Tornem-hi.

«A la política mundial actual s’abusa del populisme»

Francesc Buixeda / Santa Pau

D’un temps ençà prolifera a la política mundial l’ús i l’abús del populisme per millorar els resultats electorals, que es basa en dir al poble el que vol sentir, tot i que la classe política sigui conscient de la impossibilitat de dur-ho a terme. La qüestió és obtenir bons resultats, mentint a la ciutadania i abandonant les necessitats reals de la població una vegada aconseguit el mandat.

Proves d’això les tenim a tot arreu i als EUA, on hem pogut veure el resultat de l’aplicació d’aquesta tècnica en el seu màxim exponent, fins a arribar gairebé a un cop d’estat, assaltant el Capitoli, amb un resultat de quatre morts i 52 ferits.

A Espanya, el Govern de coalició de l’Estat va dir que només tindria una veu de comunicació. No ha sigut així, i moltes altres promeses del president no s’estan complint, al contrari, i l’altre partit fa la guerra per la seva banda. En definitiva enganyant a la ciutadania.

Notícies relacionades

No podem oblidar aquí a Catalunya que el Govern, des de fa més de deu anys, està jugant amb la mateixa tècnica. Va començar amb el procés, «l’Espanya ens roba» i el referèndum de l’1-O, però la realitat és ben palpable: fuga d’empreses i inversors per inseguretat jurídica i cap projecte revitalitzador per millorar el prestigi, tot el contrari, un túnel on no es veu llum de sortida.

L’aplicació del populisme provoca una pèrdua de la credibilitat a la classe política, i de retruc a les seves institucions, i es desprestigia el puntal de la democràcia, la separació de poders. Si seguim per aquest camí i no es redreça el rumb, perdrem el benestar que fins a ara, i durant més de 40 anys, hem aconseguit. Seny, sisplau.