BÚSTIA CIUTADANA

La Targeta Rosa, sense Rodalies

A diferència de les altres targetes, no hi ha conveni per incloure els trens de rodalies

1
Es llegeix en minuts
EROS LÓPEZ / BARCELONA

Amb les targetes del sistema tarifari integrat de TMB es poden fer desplaçaments en metro, autobús, tramvia, FGC i Rodalies. Però en el cas de la Targeta Rosa Metropolitana, destinada a més grans de 60 anys i pensionistes, Rodalies no hi està inclosa. "¿Per què hi ha aquesta discriminació envers un col·lectiu tan desafavorit?", preguntava en una carta a Entre Tots Francisco García, jubilat de 64 anys, barceloní.

La raó és que la Targeta Rosa no és un títol de transport de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) com els altres, sinó una iniciativa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i aquest organisme no té cap conveni amb Rodalies que cobreixi aquest servei. A Barcelona, les persones grans o amb discapacitat reconeguda accedeixen a avantatges i descomptes tant en alguns establiments i entitats privats com en l'ús de serveis públics, entre ells el transport, mitjançant aquesta targeta de l'AMB, que només té la competència dels serveis de metro i d'autobús en la primera corona metropolitana. Tot i així, ha arribat a acords amb les administracions que gestionen el tramvia i FGC perquè els beneficiaris de la targeta puguin usar-la en aquests mitjans de transport. Però amb Rodalies de Catalunya no hi ha hagut acord, malgrat que, com els FGC, competeix a la Generalitat.

La Targeta Rosa, en funció de la renda familiar, permet desplaçaments gratuïts (pagant 6,45 euros anuals) o bé a cost reduït (3,90 euros per 10 viatges). La Conselleria de Territori i Sostenibilitat recorda que existeix també la Targeta Daurada, dirigida al mateix col·lectiu de jubilats i pensionistes i que pot usar-se en tota la xarxa de Rodalies. ¿El seu cost? 6 euros a l'any, que donen dret a una reducció del 40% en el preu del bitllet senzill o d'anada i tornada qualsevol dia de la setmana.

Notícies relacionades

A García no el satisfà la resposta: "No entenc per què no ens faciliten l'accés. S'omplen la boca amb el tema de recolzar el transport públic, però no ho compleixen. Ara combino els transports (metro i bus) per anar al mateix lloc on podria anar amb un sol trajecte a Rodalies, o directament ús una T-10. ¿Hauré de fer-me una altra

targeta?".