LES PLATGES DELS LECTORS

La mar de l'Angelita i Sorolla

La recomanació d'Angelita 57 anys. Encarregada de xiringuito de Lloret.

La mar de lAngelita i Sorolla TOTS_MEDIA_2

La mar de lAngelita i Sorolla TOTS_MEDIA_2 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
MARC ESPÍN
LLORET DE MAR

Es podria dir que l'Angelita viu a Santa Cristina perquè hi passa més hores que a casa.  Els seus oncles la van portar a aquesta històrica platja de Lloret quan va fer els 14 anys per veure si li donaven una feina a l'hostal de l'ermita. La propietària, la senyora Clua, alta, prima i elegant com era, la va mirar des de dalt amb compassió i va dir: «A veure què fem amb aquesta criatura...».  I la criatura va créixer i va treballar com una mula, fins al 2002 a l'hostal de Santa Cristina i des d'aleshores al xiringuito de la platja.

Durant aquests 43 anys, l'Angelita ha après a disfrutar de Santa Cristina gairebé sense trepitjar la sorra gruixuda, gairebé sense banyar-se al refrescant mar. Alguns dies, al final del servei, s'asseu a contemplar la platja que el pintor Joaquín Sorolla va descriure així: «Santa Cristina és una meravella, grans pins sobre la muntanya amb esculls clars de color sobre una mar meravellosa de blau i verd, una cosa grega i fantàstica». Doncs sí, un punt de fantasia havia de tenir la Santa Cristina que va pintar Sorolla perquè és l'única platja catalana representada a l'exposició antològica dedicada al pintor valencià que es pot veure fins al 14 de setembre a CaixaForum.

LLORET DE MAR Longitud/amplada 450 m / 40 m. Tipus de platja Sorra gruixuda. Residencial. Ocupació Alta. Platja familiar amb bandera blava. Amb lavabo i lloguer d'hamaques, para-sols i patins de pedals. Des de l'aparcament s'hi accedeix per un camí ample, però sense asfaltar i amb un gran pendent.

Única és també la processó marítima de Santa Cristina, patrona de Lloret i dels pescadors, que se celebra cada 24 de juliol a la platja des de fa més de 400 anys. Les restes de la Santa -Sa Relíquia- desembarquen a la sorra i són portades a collibè fins al promontori de l'ermita on se celebra la missa i se serveix el ric, tradicional i esperat estofat que aglutina multituds. L'Angelita ha servit centenars de plats d'aquest estofat, que segons li van explicar es va començar a servir perquè els pescadors que participaven en la processó mengessin una cosa diferent del peix per una vegada.

Notícies relacionades

La platja de Santa Cristina que l'Angelita guarda a la memòria és la de la feina, però també és la de les emocionants ascensions amb les restes de la patrona fins a l'ermita i la de les bones converses amb els clients, als quals ha servit milers de paelles i pels quals adora deixar-se seduir quan li diuen que vénen només per veure-la. El dia que es jubili ho trobarà a faltar, segur. Potser llavors torna a la meravellosa mar de blau i verd que deia Sorolla per fer els banys que no ha fet en aquests 43 anys.

Digueu-nos quina platja preferiu a entretots.elperiodico.catDigueu-nos quina platja preferiu a entretots.elperiodico.cat