11 d’ag 2020

Anar al contingut

MONUMENTS

Els emblemes arquitectònics de Catalunya

La Sagrada Família és el més conegut, però en altres localitats catalanes s'alcen edificacions que formen part de la simbologia d'aquesta terra

Daniela Pina

Els emblemes arquitectònics de Catalunya

JORDI COTRINA

Si hi ha algun monument que simbolitza l’emblema de Catalunya aquest és, sense cap mena de dubte, la Sagrada Família. Aquesta basílica catòlica, dissenyada pel màxim exponent de l’arquitectura modernista catalana, Antoni Gaudí, és reconeguda mundialment per la seva bellesa, que imita les formes de la naturalesa, i per la demora en la seva construcció. La primera pedra del temple es va col·locar el 1882, però els treballs arquitectònics, en principi, no finalitzaran fins al 2026, quan es convertirá en l’església catòlica més alta del món.

A més de Barcelona, altres ciutats també ostenten monuments que formen part del patrimoni cultural de Catalunya. A la ciutat de Lleida, concretament al Turó de Lleida, s’alça la Catedral de la Seu Vella, la cimera de l’art romànic a la província. Tot i que no és l’únic estil que predomina en els tresors arquitectònics de la regió. L’arquitectura de l’Antiga Roma encara está molt present al territori català: tant a les ruïnes d’Empúries, com en el conjunt arquitectònic tarragoní, encapçalat per l’Amfiteatre Romà.

Sense sortir de Tarragona, podem apreciar l’esplendor de dos monuments com la Cartoixa d’Escaladei, que és considerada la primera cartoixa de la península Ibèrica; i el Castell de Miravet, al mig d’un paisatge de valls i penya-segats als peus del riu Ebre.