UN VIATGE EN EL TEMPS
Solsona respira poesia
El poeta Josep Maria de Sagarra es va veure captivat per la calma i l'assossec que transmet la capital del Solsonès i també pel seu excepcional patrimoni històric i cultural

2solsona /
Fundada al segle X, el nucli antic de Solsona és un dels més ben conservats de Catalunya. Encara manté alguns vestigis d’aquella època com la muralla que protegia la ciutat i els tres portals –el del Pont, el del Castell i el de Llobera− que donen accés a un entramat de carrers estrets i empedrats que conserva el seu inconfusible aspecte medieval.
Situada al cor del nucli històric, la plaça Major porticada és un dels enclavaments más emblemàtics de Solsona. Al centre hi destaca una font del segle XV. Just a sobre es troba una capella dedicada a Sant Joan i en la part posterior es pot llegir el poema Record de Solsona, de Josep Maria de Sagarra, que va saber captar com ningú l’essència de la ciutat.
La visita a la capital del Solsonès ha de fer-se a ritme interromput per extreure el màxim profit de tots els seus encants: els caps de les bigues tallades, els murs medievals, els safarejos, les fonts, les façanes modernistes... El carrer de Llobera és un aparador urbà de cases de mercaders construïdes amb pedra i adornades amb els famosos caps de biga que apareixen sota els alers.
Imprescindibles
La catedral de Solsona és una de les joies més preuades per als seus habitants. Combina armònicament els estils romànic, gòtic i barroc. De l’església romànica (1070-1163) se’n conserva el campanar, el claustre, les tres àbsides, el menjador i el celler dels canonges. La catedral actual és d’estil gòtic, mentre que la porta de la plaça de l’església és neoclàssica, amb un relleu de Sant Agustí, i la façana de la plaça de Palau és barroca, amb un relleu de l’Assumpció. És imprescindible visitar la imatge de la Mare de Déu del Claustre, una de les talles más importants del romànic català.
Per conèixer més en profunditat el llegat històric de Solsona, el millor és acostar-se al Palau Espiscopal del segle XVII, on s’ubica el Museu Diocesà i Comarcal, un dels més antics de Catalunya (va ser fundat el 1896). L’equipament acull espais dedicats al barroc, el gòtic i el renaixement.
Si Barcelona és el bressol del modernisme català, Solsona no es queda enrere, ja que també compta amb destacades mostres d’aquest corrent artístic. La influència d’Antoni Gaudí está present a l’Hotel Sant Roc, un dels edificis más carismàtics de la ciutat. Disenyat pels arquitectes Ignasi Oms i Bernardí Martorell, deixebles de Gaudí, l’establiment va obrir les seves portes el 1929. Un altre exemple és el cementiri modernista d’Olius, esbossat també per Martorell el 1916. Construït al costat d’una església romànica, el conjunt arquitectònic presenta un singular joc de formes i volums en perfecta comunió amb la naturalesa que l’envolta.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- EL PAPER DEL PSOE "Persones jurídiques es podrien haver lucrat"
- Els efectes de la dana L’Audiència de València confirma investigar l’excap d’Emergències
- Investigació El TSJ d’Extremadura veu frau de llei en l’aforamentde Gallardo
- El Govern de Mazón xifra el pla de reconstrucció en 29.000 milions
- Moviments precongressuals Gamarra deixa la secretaria general del PP però seguirà en la direcció