06 jul 2020

Anar al contingut

coronavirus

El Govern central planteja que es pugui viatjar entre províncies o autonomies en fase 3 des del 7 de juny

Ábalos confirma que la quarantena per a turistes internacionals s'aixecarà a les Balears cap al 21 de juny com a prova pilot

El Periódico / Agencias

El Govern central planteja que es pugui viatjar entre províncies o autonomies en fase 3 des del 7 de juny

CATI CLADERA

Els desplaçaments entre províncies d’una mateixa comunitat autònoma o fins i tot entre autonomies que des del 7 de juny estiguin en fase 3 és una possibilitat que s’obre amb la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma, ha explicat aquest dilluns el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

«Es pot establir la mobilitat dins d’una mateixa comunitat autònoma o entre comunitats autònomes que estiguin en la mateixa fase», ha explicat Ábalos en una entrevista a TVE.

La sisena i definitiva pròrroga de l’estat d’alarma que el Govern central sol·licitarà al Congrés dels Diputats contempla deixar en mans de les Comunitats Autònomes que entrin en la fase 3 (l’última prevista en el pla de transició) la durada i les condicions, tret de la mobilitat, aspecte que continuarà controlant l’Executiu.

Ábalos ha explicat que si l’estat d’alarma acaba el 21 de juny per a tot el país no serà possible continuar restringint la mobilitat entre províncies com fins ara. Però a partir del 7 de juny, amb l’última pròrroga, serà possible en aquells territoris que estiguin en fase 3, si així ho decideixen i l’evolució de l’epidèmia ho permet, que es pugui «establir un nivell de mobilitat bé dins d’una comunitat autònoma o fins i tot entre comunitats que estiguin en una mateixa fase», ha precisat el ministre, segons informa Europa Press.

Les Balears, prova pilot

El ministre ha confirmat l’anunci fet per la presidenta de les Balears, Francina Armengol, respecte al fet que la quarantena imposada als turistes procedents de l’estranger s’aixecarà el 21 de juny, quan s’aixequi l’estat d’alarma, a l’arxipèlag, avançant-se a la data de l’1 de juliol prevista al principi pel Govern.

Ábalos ha explicat que es tracta de posar en marxa un projecte pilot de «corredors segurs» per a vols que tinguin com a origen i destinació llocs amb nivells baixos de contagis per coronavirus, com pugui ser també les Canàries. Aquests dies de prova als arxipèlags permetran, per tant, preparar l’obertura més generalitzada del país al turisme, ha afegit el ministre.

Preguntat pels recolzaments que el Govern obtindrà aquest dimecres al Congrés per a aquesta última pròrroga de l’estat d’alarma –atès que s’ha garantit el suport del PNB i l’abstenció d’ERC– Ábalos ha indicat respecte al vot de Ciutadans, que fins ara ha votat sí a totes les pròrrogues, que no han canviat les circumstàncies sanitàries que justifiquen el manteniment de l’estat d’alarma fins al 21 de juny. Ara bé, ha precisat que ell no porta la negociació amb els grups.