El Periódico de l'Eixample

Eixample

MAPA de la gran festa de l’arquitectura

La falsa sobrietat del Conservatori i 50 novetats més de l’Open House Barcelona 2023

BARCELONA 02/03/2018 Sociedad Conservatorio Municipal de Música de Barcelona. Un edificio modernista, con 90 años de historia en c/ València esquina c/ Bruc. Hablamos sobre la historia y la importancia arquitectónica. FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 02/03/2018 Sociedad Conservatorio Municipal de Música de Barcelona. Un edificio modernista, con 90 años de historia en c/ València esquina c/ Bruc. Hablamos sobre la historia y la importancia arquitectónica. FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Torna un any més el festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona i no es pot dir mai que sigui tres quarts del mateix. Sempre pot venir de gust revisitar espais, cert, però també sempre és possible creuar el llindar d’alguns d’inèdits, una cinquantena aquest any, fins i tot alguns a l’Eixample, un districte que de tan ordenat pot semblar que res queda per explorar.

Al següent mapa poden consultar-se les 51 visites que estrena la programació 2023. Com el Conservatori de Música de Barcelona, que obrirà les seves portes set hores aquest dissabte.

Una de les torres en punta, clarament inspirades en les obres de Puig i Cadafalch. /

RICARD CUGAT

Encara que sense accés a les golfes, el Conservatori de Música és una visita molt recomanable, alhora que representativa del que és el 48H Open House. El comú, i ho saben bé els veïns, és que al passar pel costat de l’edifici, camí del mercat de la Concepció o on sigui, se sentin els assajos, l’afinat dels instruments o la pràctica d’escales al piano. Des del carrer, l’interior amb prou feines és visible, només audible.

La «sala vermella» i la «peixera»

Notícies relacionades

El que serà possible dissabte és pujar per l’escalinata principal. Cap a baix dona accés a un modernitzat auditori, però el més interessant és que cap a dalt porta directament a l’anomenada «sala vermella», batejada així pel color de les seves parets. Però crida més l’atenció, pel contrast en comparació amb la sobrietat dels murs exteriors, el pati principal, que els músics anomenen de manera carinyosa «la peixera», un espai molt lluminós gràcies a la claraboia policroma que fa de sostre i on destaquen a les parets els homenatges als grans compositors de la història.

Antany va ser millor. El paviment era originalment un mosaic de tessel·les translúcides que il·luminada de manera natural el soterrani. Aquest cop d’enginy de Falgueras se’n va anar en orris en unes obres de manteniment de l’edifici. És una llàstima, però també això, les penes, forma part de l’encant del 48H Open House.