FORMACIÓ DUAL

Laura Palacios: «La tecnologia modifica radicalment la professió de protètic dental i les perspectives de futur»

La tècnica dental va cursar el CFGS de Pròtesis Dentals del Campus Professional UManresa

Laura Palacios: «La tecnologia modifica radicalment la professió de protètic dental i les perspectives de futur»
3
Es llegeix en minuts

Laura Palacios té 32 anys i treballa a Avinent, empresa ‘partner’ tecnològic de clíniques, laboratoris i especialistes maxil·lofacials, a què ofereix productes i serveis innovadors per a rehabilitacions dentals i orals. Va entrar en contacte amb aquesta empresa quan hi va fer una estada en formació dual a través del CFGS de Pròtesis Dentals del Campus Professional UManresa. A l’acabar, la van incorporar a la plantilla. 

Com a tècnica dental, forma part de l’equip que dissenya les pròtesis dentals a través del Dental System de 3Shape, a més de fer formació a clients que adquireixen el ‘software’ de disseny, d’ortodòncia o de cirurgia guiada. També ajuda l’equip d’oficina tècnica per fer de nexe entre l’enginyeria i la branca dental. Ser protètica dental a l’empresa on treballa implica ser una persona proactiva i polivalent, en constant desenvolupament i creixement personal per adaptar-se a les últimes tecnologies. 

-¿Quina formació tenia quan va accedir al CFGS de Pròtesis Dentals? 

-Em dedicava al món del disseny gràfic i, per casualitats de la vida, vaig descobrir el món de les pròtesis dentals. Començar els estudis de pròtesis dentals al Campus Professional UManresa em va permetre reorientar la meva carrera en un nou àmbit que, després, he descobert que m’apassiona. 

-¿Què li ha aportat aquesta formació? ¿Què valora més?

-A les pròtesis dentals he descobert la meva vocació. Poder col·laborar en projectes, aportar els meus coneixements per ajudar a desenvolupar projectes, coordinar un grup de treball o fer investigació és molt gratificant. El CFGS de Pròtesis Dentals d’UManresa permet formar-te en un entorn universitari, cosa que marca la diferència quan es tracta d’accedir al mercat de treball, no només en termes d’oportunitats, sinó també d’amplitud d’horitzons. 

El que més valoro és tot el ventall de possibilitats que ofereixen aquests estudis. Els futurs protètics haurien de tenir en compte que la formació rebuda pot ser el punt de partida per accedir o complementar altres perfils professionals. A més, gràcies a l’alt nivell tecnològic de les instal·lacions d’UManresa, les opcions són múltiples: no només s’utilitzen màquines de mecanitzar, sinó que també reps una formació excel·lent per treballar amb tecnologies d’impressió 3D. 

-¿Com l’ha ajudat la formació en modalitat dual en l’empresa en la seva inserció laboral? 

-Normalment un alumne de pràctiques acostuma a fer un màxim de 4 hores diàries. Per tant, moltes de les tasques que veu en un dia, l’endemà ja estan acabades. Costa molt més veure la continuïtat dels diferents processos, el dia a dia del professional que t’acompanya o que t’està formant. En canvi, en una estada en formació dual, normalment passes entre 6 i 8 hores diàries a l’empresa, la qual cosa et permet seguir tot el flux de treball. Estàs durant una jornada laboral completa veient el dia a dia, impregnant-te de tot el que implica la feina. 

La formació en modalitat dual et permet finalitzar els estudis molt més ben preparats i amb molta més experiència perquè has pogut practicar més hores i veure molts més casos i situacions que a l’aula. El fet de compaginar la formació a l’empresa i a l’aula ajuda a donar sentit a la informació i traspassar-la d’un lloc a un altre. És a dir, potser fas una classe teòrica a l’aula i arribes al centre de pràctiques i en veus l’exemple, o a la inversa... Estàs constantment ampliant informació en els dos sentits. 

Notícies relacionades

-¿Com descriuria la professió de protètic dental? 

-És una professió molt agraïda. En realitat, al final treballem per a les persones, per millorar la qualitat de vida de molta gent i això és molt reconfortant. ¡Ajudem a recuperar nous somriures! A més, tenir la sort de treballar en una empresa puntera, que és a l’avantguarda de totes les tecnologies, et permet constatar com de ràpid evoluciona el sector mèdic i dental. I no parar d’aprendre. 

Temes:

Manresa