L’EDUCACIÓ IMPORTA

Eliminar la corrupció és a la teva mà, ¿t’ho demostrem?

2
Es llegeix en minuts

¿Com eliminaries la corrupció de les nostres societats? En les últimes setmanes, he fet aquesta pregunta a moltes persones amb qui he coincidit per alguna raó. Gairebé totes les seves respostes tenien a veure, d’alguna manera, amb la penalització: augmentar les multes, establir penes de presó, fer fora els corruptes de les institucions...

L’escriptor Antonio Muñoz Molina solia dir que «no podem confondre el càstig amb la solució. És molt millor prevenir que penalitzar». Una frase que no només convida a la reflexió, sinó que té la seva posada en pràctica a Noruega, a la presó de Halden, coneguda com «la presó més humana del món». Les altes taxes de reincidència que es produïen entre els presos d’aquesta presó d’alta seguretat van fer que les autoritats es plantegessin que alguna cosa estaven fent malament, i van decidir canviar el sistema punitiu per un sistema educatiu. El seu objectiu va ser, precisament, convertir aquests presos en bones persones perquè, una vegada en llibertat, en lloc de reincidir, es reinserissin en la societat. Per a això, van passar de la ira i la violència a un tracte tranquil i pacífic on els vigilants van ser entrenats de manera específica durant mesos. Els resultats van ser impressionants: la taxa de reincidència va baixar un 25% en cinc anys.

Per aconseguir-ho, la inversió en cada presoner a Halden és molt alta: 120.000 € a l’any. El retorn econòmic i social és també molt gran: persones que es rehabiliten, que són exemple per a d’altres, es reinsereixen i són productives des de tots els punts de vista. L’ocorregut en aquesta presó demostra el valor de l’educació. Just allò a què es referia Antonio Muñoz Molina.

Notícies relacionades

La clau per eliminar la corrupció és educar nens i nenes que no tolerin, sota cap concepte, aquestes pràctiques. Nens que, d’adults, es converteixin en ciutadans, empresaris, polítics incorruptibles.

Pot semblar un discurs simple, bonista, que generi dubtes. Si te’ls ha generat a tu, no deixis de veure el programa ‘online’ d’aquesta nit: ‘L’educació importa per eliminar la corrupció’, on experts com la filòsofa Adela Cortina, el pedagog Franceso Tonucci, el filòsof José Carlos Ruiz, el sociòleg Antón Castromil, el psicòleg Antonio Ortuño i l’exjugador de waterpolo i medalla d’or olímpic Pedro García Aguado donaran les claus per eliminar la corrupció utilitzant com a eina l’educació.

Programa ‘online’ ‘L’educació importa per frenar la corrupció’

Eliminar la corrupció és a la teva mà, ¿t’ho demostrem?