MAPA ESCOLAR 2021-2022

Barcelona perd 870 nous alumnes de P3 per la pandèmia

  • El Consorci d’Educació explica aquesta baixada, que suposa un 6% menys d’alumnes, pel descens dràstic i general de la mobilitat de la població, que ha impedit l’arribada de noves famílies i per la marxa d’altres famílies que han decidit deixar la ciutat.

Barcelona perd 870 nous alumnes de P3 per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

Barcelona calcula que el curs vinent iniciarà l’escolarització obligatòria a la ciutat gairebé amb un 6% menys d’alumnes a causa del context de pandèmia. En total estimen que hi haurà 870 alumnes menys que es matricularan a P3, baixada que des del Consorci d’Educació expliquen en gran manera pel descens dràstic i general de la mobilitat de la població, que ha impedit l’arribada de noves famílies a Barcelona, però també perquè hi ha hagut residents que han decidit marxar de la ciutat. Així ho han explicat els responsables del Consorci aquest dilluns en la roda de premsa anual de la presentació del mapa escolar de la ciutat.

El Consorci d’Educació de Barcelona ha assenyalat que adaptarà les ràtios d’alumnes a les aules de P3 a aquesta nova situació, per la qual cosa els grups classe de P3 hi haurà una mitjana de 23,5 alumnes en funció de la realitat de cada zona d’escolarització; i a les aules de secundària, entre 27 i 30 alumnes per grup, també en funció de la zona.

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha destacat entre les novetats previstes per al curs vinent «la consolidació del model que el Consorci ha anat implantant de manera progressiva en els últims tres anys quant a la lluita contra la segregació escolar». «L’aprovació per part del Govern del Decret d’admissió i programació de l’oferta educativa per garantir un sistema educatiu més equitatiu, que substitueix a l’anterior norma de l’any 2007, estableix un marc normatiu que acompanya l’afany que la ciutat ja impulsa des de fa dos anys», ha destacat Subirats. En aquest sentit, el curs 2021-2022 serà el tercer d’implantació de les mesures del pla de contra la segregació i per l’èxit educatiu, un paquet d’accions per avançar en l’objectiu de l’escolarització equilibrada d’alumnat en situació de vulnerabilitat i la corresponsabilitat de tots els centres amb fons públics.

Subirats ha remarcat els avenços en la detecció de l’alumnat vulnerable «reforçant la col·laboració amb els serveis socials municipals i mitjançant una unitat de detecció específica, i amb l’objectiu de poder fer un millor acompanyament als alumnes que més ho necessiten». El Consorci ha passat de detectar situacions de vulnerabilitat social l’any 2017 en un 3,7% del total de l’alumnat a l’11,7% de l’alumnat el 2020. Actualment són un total 20.800 alumnes detectats en situació de vulnerabilitat social als ensenyaments obligatoris (3-16 anys). Entre els futurs alumnes, s’han detectat un total de 933 nens en situació de vulnerabilitat que s’incorporaran a P3 i 1.813 a 1r d’ESO i que es distribuiran entre centres públics i concertats «de manera equitativa en una mateixa zona d’escolarització».

Ràtio inicial de P3 variable

Notícies relacionades

Una novetat important per al curs vinent és la reducció de la capacitat dels grups per zones d’escolarització, així que en aquells centres de zones amb un alt percentatge d’alumnat en situació de vulnerabilitat social la capacitat dels grups serà entre 20 i 22 alumnes. Als centres de les zones amb un fort descens d’alumnat els grups seran de 22 a 24 alumnes, i la resta de zones de 25 alumnes (el 48,3%)

A més, els responsables del Consorci han destacat que el curs vinent s’incrementaran 100 places públiques de P3 a l’Eixample mitjançant els tres centres concertats que passaran a la xarxa pública.