EDUCACIÓ EN TEMPS DE PANDÈMIA

El curs de la Covid compleix un mes amb 30.000 alumnes a casa

Només una escola es manté tancada per la pandèmia, però el 16% tenen, almenys, un grup confinat

Hi ha 1.330 nuclis sense anar a classe, però gairebé el 98% del total d'estudiants van al col·le amb normalitat

zentauroepp54928339 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a201009194027

zentauroepp54928339 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a201009194027 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

A punt de complir-se un mes de l’inici del curs 2020-2021. O curs de la Covid, com més els agradi. Després d’un llarg estiu en què les escoles van haver d’adaptar els seus espais i reordenar els seus professionals, i mentre el Govern donava forma als protocols sanitaris per a l’àmbit educatiu, les xifres reflecteixen ara un cert aplanament de la corba. Perquè a hores d’ara, mentre uns se’n van cap a casa, d’altres tornen al col·le. Hi ha més alumnes confinats que mai, més de 30.000, però el 98% dels xavals continuen anant a classe amb normalitat. El 16% de les escoles tenen almenys un grup confinat, però en el dia d’avui només hi ha un centre tancat pel coronavirus d’un total de 5.500. Si s’observa l’evolució de la pandèmia en aquestes quatre setmanes, és cert que el gràfic s’ha disparat. Es ot culpar la tornada a la rutina o la tornada a l’escola, però el que és indubtable és que el nombre de PCR realitzades ha crescut de manera exponencial. Alguna cosa tindrà a veure. 

Catalunya arribarà al primer mes d’escoles amb 30.634 alumnes i 1.806 professionals de l’educació confinats. És la xifra més alta fins a la data, que a més trenca amb la tendència a la baixa dels últims dies, produïda per la tornada gradual a les aules dels que venen de la quarantena, que conformen prop de 1.100 grups. La situació ideal és aconseguir un cert equilibri, que no decanti la balança entre els que se’n van i els que tornen. Per controlar-ho, el Govern realitza tests massius a la comunitat educativa (estudiants, docents i famílies), a més de les proves que ja per si mateix es fan als companys d’un positiu.

Mig milió a la vista

En les tres primeres setmanes de curs, segons Educació, es van realitzar gairebé 100.000 PCR, amb un percentatge de positius molt inferior al que es registra en el global de la població. Una altra dada rellevant, segons el Departament de Salut, és que les proves realitzades fora de l’escola (per ser simptomàtics o convivientes) afloren més contagis que les que es fan dins de l’escola. «Quan busquem dins de les escoles, trobem molts menys casos que fora», va resumir el secretari general de Salut, Marc Ramentol. La idea del Govern és arribar al mig milió abans del 15 de novembre. Afegit a la resta de proves realitzades a tota la població, a Catalunya ja es freguen, des del març, els dos milions de PCR que han visibilitzat 153.446 positius, el 8,04% del total.

L’escola Sant Gabriel té 19 grups confinats, el més afectat de tot Catalunya

Notícies relacionades

L’única escola de tot Catalunya tancada a conseqüència de la Covid és l’escola bressol municipal Montsant, a Reus. El positiu d’un dels professors ha obligat a confinar tota l’escola, alumnes i docents. La resta de més de 5.000 centres educatius repartits pel territori segueixen oberts, tot i que a prop del 16% (815) tenen, almenys, una classe a casa. Barcelona i el seu entorn és la zona més afectada a nivell escolar per la pandèmia, un mes després d’obrir les aules, amb un 10.500 nens en quarantena i 459 classes afectades. Hi ha quatre escoles amb més de 10 grups afectats. Fins i tot n’hi ha una, el Sant Gabriel de Sant Adrià del Besòs, una escola religiosa amb més de 1.000 estudiants, amb 19 nuclis que aprenen des de la distància. Lluny queden els temps en què Educació estudiava l’opció de tancar les escoles amb dos o tres aules amb infectats.

Ball de xifres

El primer mes d’escoles obertes coincideix amb una convocatòria de vaga en l’educació pública per part dels sindicats CGT i Aspepc. Han parat aquest divendres i ho tornaran a fer el 15 d’octubre. El seguiment, segons els impulsors, ha sigut del 12%, mentre que Educació el rebaixa fins al 3,43%, un percentatge que acompanya de xifres: 2.139 docents no han acudit al seu centre educatiu, amb més incidència al Baix Llobregat (4,93%) i les comarques de Barcelona (4,75%). Segons els sindicats, el nombre de mestres que no han anat a classe ronda els 10.000.