LA PRESÈNCIA DEL VIRUS EN L'ENTORN EDUCATIU

Els pares podran estar-se amb els seus fills en el cribratge escolar si l'escola ho permet

Educació i Salut fan 460 tests a Sants i en portarà a terme 5.000 més al barri de la Florida de l'Hospitalet

El Govern preveu tenir 20.000 PCR fetes a mitjans d'octubre i en va prometre 500.000 per al 15 de novembre

zentauroepp54928376 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a200916135520

zentauroepp54928376 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a200916135520 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

El soroll de fons, nens cridant a l’hora de pati, ajudava a recordar que l’alternativa és el silenci. El confinament. Tot compta quan es tracta de comunicar. I tot i que no s’hagi citat, aquest xivarri portava un missatge claríssim: l’alternativa és molt pitjor. El Departament d’Educació ha informat de l’inici del cribratge massiu a escoles de Barcelona i l’Hospitalet des de l’escola Barrufet del districte de Sants, on aquest dimarts s’han fet 400 PCR a alumnes i 60 a personal de la comunitat educativa. Als nens se’ls ha fet el frotis nasal, res de ficar el bastó gairebé fins al cervell. En vista dels dubtes de si els pares poden acompanyar els seus fills quan toqui sotmetre’s al test, el Govern, malgrat que la setmana passada ho va desaconsellar, ara detalla que aquesta és una decisió que ha de prendre cada centre. O sigui, depèn, però en fa tota la pinta, si els pares ho sol·liciten, serà que sí. 

En paral·lel a aquesta escola, Salut i Educació han iniciat proves en dos centres educatius de l’Hospitalet de Llobregat, concretament al barri de la Florida, el més dens de Catalunya, amb prop de 77.000 persones per quilòmetre quadrat. Es tracta de l’escola Joaquim Ruyra i l’institut Eduard Fontserè. A aquestes dues se’ls uniran 12 més de la mateixa zona, de manera que la Generalitat haurà fet en aquest barri prop de 5.000 PCR en dues setmanes. En aquesta primera fase de cribratges, segons ha anunciat el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, s’espera arribar a les 20.000 proves a mitjans d’octubre. El pla inicial era arribar al mig milió abans del 15 de novembre (així ho va anunciar el Govern a l’agost), però a aquest ritme, serà difícil que els números surtin.

A l’escola de Sants s’han trobat amb un 10% de famílies que no han omplert el permís perquè es faci la prova als seus fills. Cambray ha recordat que és voluntària i que en cap cas es poden prendre mesures com treure’ls del centre. «A tot estirar –ha concretat– podem fer pedagogia perquè s’adonin de la importància de controlar el comportament del virus». A Manlleu, on la setmana passada també es va fer un cribratge massiu, el 13% tampoc es van sotmetre a la PCR. I tot i així, hi van aflorar 15 positius (13 alumnes i dos treballadors de la neteja) que han obligat a confinar vuit dels 23 grups estables de l’escola Puig-Agut. En aquesta escola s’han trobat un 5,7% de positius asimptomàtics, una xifra que el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha demanat no prendre com a referència ni extrapolar al conjunt de tot Catalunya, ja que en aquesta població s’havien detectat rebrots que hi explicarien l’elevada incidència. 

Notícies relacionades

Sobre el futur dels cribratges, no s’ha concretat on s’anirà després de Barcelona i l’Hospitalet, tot i que s’ha parlat de Sant Adrià del Besòs i Tortosa. En qualsevol cas, es farà tant en els municipis on la incidència de casos sigui més alta (per evitar la propagació a través d’asimptomàtics) com en zones on no hi hagi una alarma excessiva però sí l’oportunitat d’estudiar el comportament de la Covid. No s’han de confondre els cribratges massius amb el projecte d’escoles sentinella. En aquest segon cas, es tracta d’un pla molt més científic que social o sanitari, ja que es vol monitoritzar un altre tipus d’indicadors que ajudin a entendre més i millor com es comporta el coronavirus en els menors. 

A Catalunya ja hi ha 1.144 grups escolars confinats, cosa que equival a un total de 24.437 alumnes i 1.561 professionals de l’educació a casa per un període de 10 dies. També hi ha, segons dades facilitades pel Departament d’Educació, dos centres tancats per Covid, les escoles bressol La Florida de l’Hospitalet i la Bambarol d’Almenar (Lleida).