TORNADA A L'ESCOLA

Nombroses escoles i pares ignoren la reobertura dels centres a Anglaterra

Uns 1.500 centres van ignorar l'ordre d'obrir i el 50% dels pares va optar per no enviar-hi els seus fills

Les institucions que sí que van obrir van rebre els nens amb mascaretes, guants, davantal i control de febre

zentauroepp53606743 children jump on a trampoline at the little darling home bas200601194531

zentauroepp53606743 children jump on a trampoline at the little darling home bas200601194531 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La tornada a l’escola a Anglaterra d’aquest dilluns ha sigut una arrencada en fals. Unes 1.500 escoles van ignorar l’ordre del govern d’obrir els centres escolars als nens de 4 i 5 anys i als de 10 anys. No se sentien preparades. Tampoc els pares estaven decidits a enviar els seus fills a classe i al voltant del 50% va optar per esperar, seguint en molts casos la recomanació d’autoritats locals i d’experts científics, que han criticat la decisió de Boris Johnson de reobrir les escoles prematurament.  

Sense compartir pupitre

Harris Primary Academy a East Dulwich, al sud de Londres sí que va obrir.  Cada nen va ser rebut a l’arribada al centre per una assistent, que, protegida amb mascareta, visor, guants i davantal de plàstic, prenia la temperatura de l’alumne abans de permetre-li el pas. Ja a l’interior, les aules havien sigut completament redissenyades. A les tauletes baixes, ovalades i rodones dels més petits, que abans compartien quatre d’ells, a partir d’ara només n’hi haurà dos. En altres sales cada alumne té ja el seu propi pupitre. Es va acabar allò d’asseure’s al costat d’un company i prohibit deixar-se els llibres o els bolígrafs . «Tot va realment bé. Els nens estan aprenent en les seves ‘bombolles’ i tot el personal està treballant dur», deia a mig matí un missatge de la direcció de l’escola.

L’espai és un gran problema i els responsables de moltes escoles adverteixen que no tenen la capacitat per mantenir la distància de dos metres exigida. El govern vol que a partir del 15 d’aquest mes es reincorporin dos grups d’alumnes de primària més, però només a una quarta part se’ls permetrà acudir al centre alhora. L’ordre i la planificació de tot això serà complicada.  

Decisió precipitada

A l’escola catòlica de St. Mary Magdalen, a l’oest de Londres, el professorat esperava 70 alumnes, però s’hi van presentar 32, una cosa que va ser la tònica general de la jornada. Molts pares prefereixen esperar a arriscar-se a un possible contagi. «És molt més segur que torni a l’escola d’aquí unes setmanes», deia la Helen, mare de l’Anne, una nena de cinc anys i d’un nadó de mesos, amb els quals està passejant pel parc de Ravenscourt en un matí estival. Ella creu que la decisió de tornada a l’escola és «precipitada» i no està disposada «a arriscar la meva filla i la resta de la meva família» a un contagi.

Confusió

Notícies relacionades

A l’aprensió dels pares s’uneix la dels professors. Els sindicats d’ensenyants estaven en contra de l’obertura i es calcula que un 25% dels docents es troben de baixa per raons de salut, d’ells o dels seus familiars. Hi va haver confusió sobre quins centres obrien i quins no.  Alguns pares que van acudir amb els seus fills per iniciar les classes es van trobar l’escola tancada. Ningú els havia avisat.

Diumenge, un dels científics que assessora el govern, John Edmunds, va qualificar de «perillosa», l’actual etapa de desescalada. «Crec que és arriscat, perquè tenim encara un gran nombre de casos al país», va afirmar. Només a Anglaterra hi ha prop de 8.000 nous contagiats cada dia».