Gestionant fills

Falòrnies, 'fake news' i nens

La pediatra Lucía Galán proposa algunes claus per aconseguir un ús responsable a les xarxes socials

11/04/2020 Un niño de 8 años juega y habla con sus amigos a través de una videoconsola debido a que continúa la suspensión de los centros de enseñanza por el estado de alarma decretado por el Gobierno como medida para luchar contra el coronavirus, en Madrid (España) a 12 de abril de 2020.

11/04/2020 Un niño de 8 años juega y habla con sus amigos a través de una videoconsola debido a que continúa la suspensión de los centros de enseñanza por el estado de alarma decretado por el Gobierno como medida para luchar contra el coronavirus, en Madrid (España) a 12 de abril de 2020. / Eduardo Parra - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
MARÍA DOTOR

És tanta la quantitat de notícies falses que estem consumint que ja es parla d’un nou terme: infodèmia, que fa referència a la sobrecàrrega d’informació, falòrnies, notícies falses, rumors..., en definitiva, desinformació que rebem.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d’aquest problema i ha assenyalat que per contrarestar l’efecte d’aquestes falòrnies s’ha d’omplir internet de fets i ciència.

Les xarxes socials han augmentat l’expansió d’aquest tipus de continguts falsos, que es comparteixen milions de vegades i arriben a moltíssima gent i fent moltíssim mal. És per aquesta raó que és imprescindible preparar els nostres fills per a un ús responsable d’aquestes. No importa l’edat que tinguin. Conèixer els perills i virtuts de les tecnologies és sinònim d’educar persones cíviques, que respecten els altres, fins i tot rere una pantalla.

Lucía Galán (Lucía, la meva pediatra) proposa algunes claus per aconseguir un ús responsable a les xarxes socials i evitar comportaments erronis en els nostres fills.

Ajuda els teus fills des de petits a identificar falòrnies, no esperis a l’adolescència

Moltes vegades esperem a parlar amb els nostres fills de determinats temes perquè creiem que encara no els concerneixen. En aquest tema, com abans comencem, millor. Ells són nadius digitals, les noves tecnologies formen part de la seva vida des de pràcticament el moment del seu naixement. Si esperem, correm el risc d’arribar massa tard.

Repeteix-li que no tot el que llegeix a internet és cert

Sembla una obvietat, però no ho és. Han d’interioritzar aquest missatge perquè, quan llegeixin una cosa de la qual desconeixen la font, desconfiïn, activin l’interruptor del pensament crític i contrastin la informació.

Inculca-li que no ha de difondre notícies sense estar-ne segur de la veracitat

Ells no són només responsables de filtrar aquestes notícies i no creure-se-les, també són responsables de no difondre-les per a així, tallar la cadena.

Ajuda’l a saber identificar fonts fiables

Segurament no entenen el concepte de font fiable. Explica-l’hi, ajuda’l a identificar-les. D’aquesta forma, si alguna vegada tu no estàs al seu costat per desmentir una informació, ells sabran fer-ho sols.

Repeteix-li que mai hem de riure del diferent, exigeix-li respecte cap a tot ésser humà

Notícies relacionades

Les xarxes socials han ampliat les fronteres en les quals tenia lloc el ‘bullying’. Fins fa uns anys, l’assetjament escolar es produïa a les aules. Ara, amb les noves tecnologies, segueix a les xarxes socials i grups de WhatsApp. Ensenya-li que la solidaritat i el respecte també es té a les xarxes socials, que mai les ha d’utilitzar per insultar, assetjar o atacar ningú.

Dona exemple

L’ús que els nostres fills facin de les xarxes socials dependrà molt del que fem nosaltres. Com deia María Teresa de Calcuta, no «et preocupis si els teus fills no t’escolten, t’estan observant constantment».