EN UN TERMINI DE TRES ANYS

L'escola catalana impartirà educació sexual als nens des dels 3 anys

La matèria s'impartirà d'una manera transversal fins a quart d'ESO

La iniciativa s'haurà d'aplicar per igual en escoles públiques i en concertades

zentauroepp50308267 berga 02 02 2016 polemica en berga por el cierre de una line191008221517

zentauroepp50308267 berga 02 02 2016 polemica en berga por el cierre de una line191008221517

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les estadístiques treien fa poc els colors als responsables educatius: el 47,8% dels adolescents espanyols han après sobre sexe a través d’internet, deia un estudi de la Fundació Espanyola de Contracepció, i un preocupant 24% dels joves de 16 anys confessava mantenir relacions sexuals sense protecció perquè, segons la seva opinió, els riscos –d’embaràs o de contagi de malalties– són baixos. L’educació sexual continua sent, davant l’eloqüència d’aquestes dades, l’assignatura pendent del sistema educatiu a Espanya.

Per això l’anunci fet ahir pel conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, que «en tres anys tots els centres catalans tindran integrada l’educació afectivosexual» és una bona notícia. Catalunya es convertirà, a més, en un pionera, a l’introduir la matèria des d’infantil. En l’actualitat, només tres autonomies treballen aquesta matèria amb els seus alumnes d’una manera reglada -Comunitat Valenciana, Aragó i Navarra–, però ho fan únicament a secundària.

Bargalló va precisar, en una compareixença al Parlament, que l’educació afectivosexual és una de les novetats d’aquest curs i es durà a terme des de P3 –és a dir, des dels 3 anys– fins a quart d’ESO –quan els alumnes tenen 15 anys–. La matèria impregnarà de manera transversal diverses assignatures i serà d’obligat compliment a tots els centres educatius finançats amb fons de la Generalitat, i això inclou centres públics i concertats.

A partir del gener

A partir del gener, els docents disposaran a la web d’Educació (www.xtec.cat) de materials que segueixen les recomanacions de la Unesco i que es treballaran transversalment en cada etapa escolar. Es tracta d’abordar no només aspectes sanitaris, com passa ara, sinó d’aprofundir en qüestions relatives a la diversitat de gènere i l’afectivitat. Bargalló va concretar que els vuit punts que proposa la Unesco hauran d’estar integrats en el projecte educatiu i en les programacions dels centres. També va precisar que alguns començaran a fer-ho aquest any i que demà mateix s’impartirà la primera sessió de formació a docents.

«Les instruccions d’inici de curs i les oposicions de professorat incorporen l’obligació de tenir perspectiva de gènere en totes les programacions», va avançar Bargalló, que va assegurar que no es tracta d’un simple pla pilot, sinó una decisió ferma.

Millorar l’oralitat

Notícies relacionades

Altres novetats del curs anunciades pel conseller passen pel nou programa ’Tenim la paraula’ per millorar l’expressió oral dels alumnes, i que ha començat amb la prova pilot en les proves de quart de Secundària amb una mostra de 50 centres.

Així mateix, el departament també prepara novetats entorn del màster universitari de Formació del Professorat, ja que una comissió analitza uns 60 centres que acabaran sent centres formadors i acollint les pràctiques dels futurs professors.