PLA PER AL CURS QUE VE

El Govern impulsa l'ús "educatiu" del mòbil dins de les aules

Educació crea el programa móviles.edu per "millorar la competència digital dels alumnes" d'un centenar d'escoles

zentauroepp41675360 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu190225175444

zentauroepp41675360 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu190225175444 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 100 escoles catalanes implantaran a partir del curs que ve un pla que impulsa el Departament d’Educació per utilitzar la tecnologia mòbil –telèfons o tauletes digitals– com aelements pedagògics dins de l’aula. Es tracta del programa móviles.edu, que el conseller Josep Bargalló ha presentat aquest dilluns a Barcelona amb l’objectiu de "millorar la competència digital dels alumnes de cinquè i sisè de primària i primer i segon de l’ESO de 100 escoles".

El centenar de centres educatius s’escolliran "atenent a criteris d’equilibri geogràfics i socioeconòmics", i com a requisit "hauran de tenir integrada la tecnologia mòbil dins del seu projecte educatiu", ha detallat Bargalló. L’ús de la tecnologia mòbil a l’aula és un tema de debat entre docents i equips directius, ha reconegut el conseller, per la qual cosa Educació ha decidit donar pautes i crear un programa d’acompanyament en el qual "mentors especialitzats acompanyaran els docents en el disseny i posada en marxa de pràctiques educatives que utilitzin la tecnologia mòbil a l’aula". El programa es basa en el model "BYOD –bring your own device (porta el teu propi dispositiu)– però no es tracta d’un model 1x1", ja que la tecnologia "pot ser compartida" i "no s’obligarà cap família a comprar tecnologia", ha aclarit la directora general d’Innovació, Investigació i Cultura Digital, Mar Camacho.

Gairebé tots connectats 

Notícies relacionades

Bargalló ha afegit que la iniciativa "pretén afavorir la igualtat", per la qual cosa el Govern "assegurarà que tots els alumnes disposin de dispositius mòbils, ja sigui a partir delspressupostos de la mateixa escola o per convenis amb empreses del sector". El programa compta amb un pressupost de 4.400.000 euros, ha detallat el conseller, que es destinaran majoritàriament a sufragar els cursos de formació al professorat i a la compra de tecnologia. Bargalló ha recordat que el 71,8% dels nens i joves d’entre 10 i 15 anys disposen de mòbil, i que, als 16 anys, el 98,9% ja es connecta a internet a través del telèfon, segons dades de l’Idescat. 

Per això, una de les "virtuts" del programa és "mostrar als alumnes la perspectiva educativa de la tecnologia", al marge de l’ús familiar que en facin. En aquestes escoles, la tecnologia "ha de ser un element més de l’aula" i per a això se seguiran "alguns models d’èxit existents", mentre que l’ús de la tecnologia mòbil dins de l’escola "continuarà sent una decisió de cada centre", ha aclarit Bargalló. A partir del pròxim mes de maig, les escoles interessades podran optar al programa móviles.edu, en el marc d’una única convocatòria que Educació obrirà per optar a tots els programes d’innovació pedagògica, ha concretat Mar Camacho.