ENSENYAMENT PÚBLIC

Educació regularà per llei l'espai del migdia a les escoles

El Govern renuncia al decret i s'obre a debatre una normativa que entraria en vigor en el curs 2020-21

SOS Menjadors celebra el canvi i defensa el paper de les famílies en la gestió de les hores de menjador

educa

educa

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi haurà decret de menjadors que reguli l’espai del migdia a les escoles públiques de Catalunya. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, s’ha reunit aquest dilluns amb membres de la coordinadora SOS Menjadors i els ha confirmat la seva voluntat de donar una altra forma legal a la gestió d’aquest servei. "Hem constatat un canvi de discurs, fins i tot un punt radical, que s’acosta al que nosaltres defensem, que és el paper irrenunciable de les famílies en la gestió de les hores de menjador", ha assegurat a la sortida de la conselleria el portaveu de l’associació, Jordi Estarlich

El Govern anunciava la setmana passada que el decret no estaria llest per al curs 2019-2020 a causa de la falta de consens, sobretot amb les associacions de pares i mares. Ara sembla que fa un pas més enllà, i rebutja l’opció del decret i la gestió d’aquests espais es regularà a través d’una llei que haurà de passar pelfiltre i el debat parlamentaris. També s’obre un nou procés participatiu. Tot, perquè les hores de menjador tinguin un nou marc regulador llest per desplegar-lo el setembre del 2020. Mentre això no arribi, Educació promourà una solució legal perquè la gestió directa o indirecta del temps de menjador –emparada pelConsell Comarcal de torn– es faci, sigui una ampa o una empresa externa, dins dels límits de la llei vigent. Cal veure si es modificarà un text vigent o se n’impulsarà un de completament nou.

Torrons en pau

Notícies relacionades

Estarlich no ha amagat la seva sorpresa davant del bon to de la trobada. Per això ha volgut ser cautelós a l’hora de mostrar la bandera de la victòria. Entre altres coses, perquè torna a partir de zero. "Ha quedat clar que l’obsoleta forma del decret no soluciona els problemes del temps de migdia, per això el conseller sembla apostar per un marc regulador que perduri en el temps i que doni seguretat jurídica als consells comarcals". Malgrat que s’han quedat amb la sensació que es podran "menjar els torrons amb tranquil·litat", SOS Menjadors manté les mobilitzacions previstes per a aquest dimecres, amb moltes escoles traient el menjador als patis. Menys a Lleida, on el fred s’intensifica i l’han reduït a les postres. 

Està prevista una nova reunió després de les festes de Nadal, en què la coordinadora espera poder començar a concretar detalls sobre la llei, que també haurà de debatre, i aprovar, el Parlament de Catalunya. SOS Menjador es reserva l’opció de la iniciativa legislativa popular (ILP) si el text que finalment s’aprovi no està en sintonia amb les seves reivindicacions, que passen per la defensa de la gestió directa per part de les famílies en contraposició a les multinacionals que intenten guanyar terreny, i l’obvi benefici, en aquest servei escolar. Tal com ha resumit el portaveu de la plataforma, "aviat se sabrà si parlem el mateix idioma".