CALENDARI ESCOLAR

Ensenyament suprimeix els exàmens de setembre a secundària

L'avaluació extraordinària es realitzarà només al juny, tot i que pot implicar repetir curs

Els sindicats mostren la seva estranyesa per la decisió unilateral

zentauroepp43168079 pla obert d una aula d una escola catalana   horitzontal  ge180503214538

zentauroepp43168079 pla obert d una aula d una escola catalana horitzontal ge180503214538 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Adeu, i aquesta vegada, sí, als estius estudiant per recuperar assignatures. La Conselleria d’Ensenyament ha recordat als directors de centres educatius que a partir d’aquest curs no es faran exàmens de recuperació al setembre, tal com va formular en una ordre el mes de juliol passat.

La convocatòria de setembre, que va ser suprimida i recuperada de nou fa set anys, va ser ‘de facto’ suprimida en la resolució del 4 de juliol passat per la qual s’establia l’obligatorietat d’avaluar per competències a secundària i deixar de donar notes numèriques.  La consellera Irene Rigau va recuperar les proves fa set anys amb l'argument de reduir el fracàs escolar, de les quals ara l'actual conseller Josep Bargalló es desdiu.  

L’ordre, sense esmentar les proves de setembre, es remetia a les avaluacions de l’alumnat de secundària a final de cada trimestre, i de manera final i “extraordinària”, “durant el mes de juny”, amb tot el claustre de professors. Allà s’avaluarà cada estudiant en funció de “les competències adquirides” i si es considera que de manera global no s’han aconseguit es plantejarà l’opció de repetir curs.  

Canvi de model

El conseller Josep Bargalló ha explicat aquest matí que la modificació és una "conseqüència lògica" del canvi a avaluar per competències i que es justifica "perquè no avaluem la memorística sinó aptituds, coneixement i treball del grup classe."  Les proves de setembre, al seu judici, "no aportaven res" ni en els grups amb més problemes i, "a més, aportaven dificultats de gestió a l'inici de curs". 

Als alumnes que no han aconseguit la competència i la poden tenir", ha matisat Bargalló, tindran l'opció d'examinar-se al juny "amb la continuació en el curs següent, que serà més efectiva que en un examen al setembre".  "Tots els que hem estat alumnes i tenim presents les proves de setembre, recordem que són proves memorístiques, no competencials," va al·ludir el conseller.

Menys repeticions

La repetició està limitada a un sol curs una sola vegada, tot i que es pot arribar a repetir dos cursos a secundària si no s’ha repetit curs en primària. De tota manera, el claustre podrà acceptar que un alumne passi de curs en aquesta junta d’avaluació extraordinària del juny tot i que no hagi adquirit les competències necessàries en una o dues matèries” sempre que aquestes no siguin dues llengües o una llengua i matemàtiques.

La supressió dels exàmens de setembre, en principi, no afecta Batxillerat, on es feien exàmens al setembre a primer curs perquè a segon ja coincidia gairebé en calendari amb la Selectivitat i es considerava que no hi havia temps per preparar l'examen.

El Sindicat de Professors de Secundària, per la seva banda, considera que es deixa d'avaluar "la competència de l'esforç". "L'esforç que feien els estudiants per aprovar al setembre ara ja no ho faran, perquè o els aprovaran o els suspendran ja al juny", assenyala David Rabadà, portaveu del sindicat. 

A Ustec també es mostren sorpresos per la mesura i consideren que el nou sistema d'avaluació requereix unes condicions que ara no es donen en els centres: una observació més intensiva dels alumnes i el seu entorn familiar, i més coordinació entre el professorat. 

Notícies relacionades

CCOO Ensenyament, que encara no ha fet pública la seva posició, critica que s'hagi aprovat "sense comptar amb la comunitat educativa, com sol fer les coses aquest departament," afirma el seu portaveu, Carles Abelló. 

 

Temes:

Catalunya