A l'ESO amb els de primària

L'escola Elisa Badia de Barberà del Vallès acollirà dues classes de primer d'ESO perquè no caben a l'institut de Can Planas

icoy32591943 barcelona    28 01 2016   sociedad   una madre rec160201181736

icoy32591943 barcelona 28 01 2016 sociedad una madre rec160201181736

2
Es llegeix en minuts
M. J. I. / BARCELONA

Té una filla a sisè de primària i està encantada que l’any que ve la nena pugui seguir anant al mateix centre a estudiar la secundària. «Jo estaré més tranquil·la perquè aquí, al col·legi, ja conec la gent... I a ella, la veritat, no li importa no poder anar encara a l’institut», comenta la progenitora, mentre prepara el paquet de galetes que ál cap d’una estona es berenarà la nena. «Ja li arribarà el moment», sentencia. És el tema de conversa entre pares, mares i avis a les portes del col·legi Elisa Badia de Barberà del Vallès. Encara que falta la confirmació oficial, tot apunta que el pròxim curs 2016-2017 s’instal·laran al centre educatiu dues classes de primer d’ESO que no caben a l’institut Can Planas.

    «És inaudit, una vergonya», denuncia Susana, una altra mare del col·legi, però en el seu cas amb nens més petits, de tercer i de cinquè de primària. «¿Per què han de renunciar els meus fills a tenir l’espai que els correspon, perquè puguin ficar aquí els de l’institut?», interroga aïrada. El col·legi Elisa Badia va tenir fa uns anys una ampliació d’aules per donar cabuda, llavors de forma provisional, als alumnes de l’escola Marta Mata, que ara ja tenen una seu pròpia. «Primer les van haver de compartir amb el Marta Mata. I ara, quan tornaven a recuperar les seves aules, el seu menjador i les seves altres sales, han de cedir-les als d’ESO», protesta.

    Per als contraris al projecte, la falta de previsió de la Conselleria d’Ensenyament, que a sobre té cedit des del 2011 un terreny per construir un nou institut públic a la localitat, «és clamorosa», afirma Sara Fernández, membre de la plataforma que s’ha format a Barberà per pressionar l’ajuntament a oposar-se als plans de la Generalitat.

Docents amunt i avall

Notícies relacionades

Amb tot, els que més s’oposen a aquesta solució, «que sembla que no té caràcter provisional, sinó definitiu», assegura Josep Àngel Méndez, membre també de la plataforma, són els sindicats de professors. «El que fa Ensenyament és obrir una secció de Can Planas a les instal·lacions de l’Elisa Badia, cosa que suposa haver de treballar en itinerància i per àmbits, cosa que, en la nostra opinió, impedeix garantir una secundària de qualitat», afegeix Méndez, que és delegat sindical de CCOO al Vallès Occidental. «Els docents estarantot el dia amunt i avall, de l’institut al col·legi, que estan a mig quilòmetre de distància», diu.

    També a Sabadell i a Cerdanyola, sosté la plataforma de Barberà, comença a haver-hi mobilitzacions davant la imminent massificació dels instituts públics. A la ciutat de Barcelona, els barris del Poblenou, Sant Andreu i Gràcia també veuen amb preocupació com la promesa de nous equipaments es demora, mentre creix el nombre d’alumnes que ben aviat passaran a l’ESO. El dèficit de places de secundària, el nivell al qual ja estan arribant les promocions d’alumnes més nombroses, «només beneficia la concertada, que treu rèdit de la situació», denuncia Àlex Castillo, president de la Fapac.