Arriben els exàmens universitaris per internet

Un equip internacional, liderat per la UOC, elabora un sistema antiplagi i de reconeixement facial i de veu que garanteix la identitat de la persona avaluada

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

La universitat a distància ho té tot preparat per superar el que fins ara ha sigut el seu gran escull tècnic: el dels exàmens. Un sistema de verificació de la identitat dissenyat per un equip internacional i liderat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) permetrà als centres d'educació 'on line' confirmar que, efectivament, la persona que se sotmet a una prova d'avaluació per internet és qui diu ser. Actualment, els més de 220.000 estudiants de les universitats espanyoles a distància s'han de desplaçar per poder-se examinar de forma presencial.

El programa, batejat amb el nom de TeSLA i finançat per la Comissió Europea (CE), utilitza mecanismes de reconeixement facial i de reconeixement de la veu, informació que facilita la detecció de patrons de teclejat i mètodes de control contra el plagi per certificar qui és l'autor d'un examen. "De fet, es fa ús de tecnologies que ja existeixen, però aquí es combinen amb finalitats educatives", ha subratllat Marta Aymerich, vicerectora de Planificació Estratègica i Investigació de la UOC, en la presentació del projecte, que es preveu que serà operatiu d'aquí dos anys.

Notícies relacionades

"És el pas que faltava per actualitzar l'educació superior, per adequar-la als temps de les noves tecnologies i internet", ha assegurat Anna Elena Guerrero coordinadora del projecte TeSLA, en què participen vuit universitats (tant presencials com 'on line'), empreses tecnològiques, centres d'investigació i agències de qualitat de 12 països diferents. La investigadora ha volgut destacar que, a més, el sistema està preparat per ser utilitzat per persones amb discapacitat, sense cap cost per a l'usuari ("només cal la webcam i altres dispositius de sèrie de l'ordinador", diu) i amb àmplies garanties sobre la protecció de dades. "Tota la informació que es recull de l'alumne queda encriptada", ha assenyalat.

"És un treball que segurament revolucionarà la manera d'anar, en un futur, a la universitat", ha vaticinat Ferran Tarradellas, director de la Representació de la CE a Barcelona. "Serà un canvi en els paradigmes d'avaluació", ha afegit Guerrero, que ha admès, no obstant, que serà difícil eradicar completament les probabilitats