NOU DEBAT A L'ENSENYAMENT

Les controvèrsies de la jornada intensiva a l'educació primària

Mentre els defensors argumenten que els alumnes rendeixen millor al matí, els detractors asseguren que la mesura ampliarà la bretxa social

icoy27266847 badalona 15 09 2014  sociedad vuelta a el cole en 160115173505

icoy27266847 badalona 15 09 2014 sociedad vuelta a el cole en 160115173505

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Mentre els defensors de la jornada intensiva també en primària argumenten que els alumnes rendeixen millor al matí i recorden que l'horari compactat funciona ja en la gran majoria de les escoles espanyoles (a més de Catalunya, tampoc s'aplica en el País Basc, a Aragó i a la Comunitat Valenciana), els detractors del model sostenen que aquest vulnera l'equitat si no es preveuen activitats extraescolars gratuïtes. 

EFICÀCIA EDUCATIVA

Discrepàncies entre els pedagogs

Entre els dubtes que suscita la jornada intensiva, són les pedagògiques les que més preocupen pares, professors i la pròpia Administració. També són les que més discrepàncies generen entre els pedagogs. Els experts que defensen l'horari compactat asseguren que aquest permet “concentrar l'espai cognitiu, per deixar reposar després el que han après”. També hi ha qui sosté que aquest sistema ofereix la possibilitat de donar més autonomia a l'estudiant, sobretot quan aquest ja té uns hàbits d'estudi adquirits. La Generalitat indica, per la seva part, que es redueix l'absentisme que es produeix a les tardes amb els alumnes que van a dinar a casa.

Els que la rebutgen diuen, en canvi, que els alumnes que tenen jornada intensiva al col·legi perden un 10% d'hores de son, ja que matinar no s'acostuma a compensar amb un avançament a l'hora d'anar a dormir. I discrepen amb l'afirmació que al matí el rendiment de l'estudiant és més gran, ja que, per contra, després de dinar solen recuperar energies. 

IMPACTE SOCIAL

Menjadors i activitats extraescolars 

Bastant més clares són les raons socials que esgrimeixen els contraris a la jornada intensiva. “És una mesura que sols es planteja a l'escola pública, de manera que, pel que s'ha vist a secundària, ha servit perquè la concertada no perdi quota de mercat”, clama Àlex Castillo, president de la Fapac. A més, afegix, “a l'ESO no s'està respectant el compromís que a la tarda s'oferirien activitats escolars al centre, cosa que suposa que sols realitzen aquestes activitats els alumnes que les poden pagar fora de l'institut”.

Per evitar-ho, Ensenyament exigeix als centres que volen participar a la prova pilot que “explicitin com vetllaran per l'equitat al centre”, segons la documentació a què ha tingut accés aquest diari. També se'ls demana que certifiquin “mesures perquè cap nen, per raons econòmiques, es quedi fora de les activitats organitzades a les tardes”.

RAONS NUTRICIONALS

No és saludable dinar tan tard

Mentre el Parlament estudia en comissió com reformar els horaris dels catalans i com adequar-los millor als ritmes biològics i a les convencions internacionals, algunes escoles estan parlant d'endarrerir l'hora de dinar dels nens, constata la sociòloga Elena Sintes, autora de diversos estudis sobre els temps escolars. “No és saludable menjar tan tard, el que s'aconsella és que la ingesta del migdia es realitzi entre les 12 i les 13 hores, com es fa de fet ara, amb la jornada partida”, afirma Sintes. A secundària els estudiants de centres amb jornada intensiva passen els matins amb dos entrepans: un, se'l prenen cap a les 10 hores (al primer pati) i, l'altre, cap al migdia.

En qualsevol cas, recorda Sintes (i amb ella coincideixen també les associacions de pares i la mateixa Generalitat), qualsevol decisió definitiva que es prengui haurà d'estar subjecta als resultats d'una avaluació.

MOTIVACIONS LABORALS

Una vella reclamació sindical

Notícies relacionades

La implantació de la jornada intensiva a secundària va servir perquè els professors d'institut veiessin satisfeta una antiga reivindicació laboral, la de poder acabar de treballar a les tres de la tarda, com altres funcionaris. Amb tot, els directors d'alguns centres acollits a aquest model asseguren que la càrrega de treball segueix sent la mateixa i que a penes hi ha temps per fer un descans entre classes. Sigui com sigui, la veritat és que la ja exconsellera Rigau va aconseguir apaivagar amb aquesta mesura algun sindicat fins llavors molt bel·ligerant.

A primària, la reclamació per la intensiva no ha sigut tan tenaç. La recolzen USTEC i UGT, però CCOO no s'ha pronunciat mai obertament a favor. La Generalitat exigeix als col·legis que s'adhereixin al programa experimental que “s'expliciti de forma clara l'horari de cada mestre i que mentre hi hagi extraescolars a la tarda, es garanteixi sempre la presència d'un docent al recinte escolar”.