INNOVACIÓ PEDAGÒGICA

Cap espanyol entre els finalistes al Nobel dels mestres del 2016

El Global Teacher Prize descarta les candidatures rebudes des d'Espanya per succeir el saragossà César Bona

L'organització nomina 50 professors de 29 països diferents, entre ells set llatinoamericans

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Cap de les candidatures enviades des d'Espanya per al Global Teacher Prize ha sigut seleccionada pel jurat entre els finalistes per aconseguir el també conegut com a Nobel dels mestres del 2016. Els organitzadors del guardó, al qual en l'anterior edició aspirava el popular mestre saragossà César Bona, sí que han reconegut el treball de set docents llatinoamericans, entre els quals hi ha dues mestres argentines, un paraguaià, una colombiana i una boliviana. Com l'any passat, la nacionalitat amb més representació és la nord-americana.

A diferència de l'any passat, entre els aspirants a ser el millor professor del món sí que hi ha aquesta vegada finalistes procedents de Finlàndia, Singapur i el Japó, tres països molt ben situats en les classificacions que periòdicament publica l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). També hi ha una polonesa, una canadenca i dos australians, països tots ells molt ben situats en el rànquing de l'Informe PISA. Amb tot, pràcticament la meitat dels nominats al Global Teacher Prize treballen en països amb una estructura escolar fràgil (entre ells, els cinc africans i els set àrabs que han arribat a finalistes). Bona part dels que ensenyen en països considerats desenvolupats ho fan en condicions menys singulars, en escoles d'alta complexitat o amb recursos minvants.

PREMI D'UN MILIÓ DE DÒLARS

En la segona edició, el premi, dotat amb un milió de dòlars per al guanyador (és per això que se'l compara amb el Nobel), ha rebut milers de candidatures de tot el món. El nom del guardonat se sabrà el març vinent, en un acte que se celebrarà a Dubai, el mateix lloc on es va donar a conèixer el nom de la premiada l'any passat, la nord-americana Nancie Atwell.

Notícies relacionades

"Hem quedat aclaparats pel gran suport que va rebre el primer any. Els milers de nominacions i sol·licituds que vam rebre de tots els racons del planeta és un testimoni dels èxits dels mestres i l'enorme impacte que tenen en la vida de tothom", ha declarat Sunny Varkey, promotor del guardó i president de la Varkey Foundation, l'entitat que l'organitza.

Per optar a aquest reconeixement, els candidats han d'acreditar la seva condició de "mestres excepcionals", destaca l'organització. Entre la informació que se'ls requereix per passar a la fase final, han de demostrar que "han fet una excel·lent contribució a la professió", la seva capacitat per innovar pedagògicament i l'impacte que la seva acció ha tingut sobre les seves respectives comunitats.