Itàlia troba traces de pesta porcina en embotits importats il·legalment

Un estudi indica que un terç dels productes analitzats contenen el patogen però en forma inactiva, de manera que no podria causar més contagis

Itàlia troba traces de pesta porcina en embotits importats il·legalment
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista especialista en ciència i medi ambient.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un equip de científics de l’Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Umbria i delle Marche (IZSUM) ha presentat recentment els resultats d’un estudi, a partir de mostres recollides a Itàlia entre el 2023 i el 2024, en el qual es constata que un terç dels productes carnis analitzats, tots ells derivats del porc i importats de manera il·legal al país, van donar positiu a les proves del virus de la pesta porcina africana (PPA), malgrat que el patogen es va trobar, en tots els casos, inactiu, és a dir, en estat no contagiós.

En el treball, publicat a finals del mes novembre a la revista científica Transboundary and Emerging Diseases, els científics alerten que hi ha un comerç irregular d’embotits amb traces del patogen a Europa i que, si bé ara per ara només s’han trobat virus inactius, cal mantenir tots els controls pertinents per evitar problemes en un futur perquè, tal com adverteixen els mateixos especialistes, es tracta d’un patogen altament transmissible.

L’estudi indica que, almenys en el cas d’Itàlia, aquest comerç irregular de carn porcina i embotits està relacionat amb un consum de productes ètnics i que això representa un "perill" per a la bioseguretat alimentària al país perquè, segons afirmen els experts, "hi ha un risc significatiu de transmissió transfronterera de la PPA". "Tot i que el virus en els productes analitzats estava inactivat, la possibilitat que altres productes crus o menys processats continguin un virus infecciós continua sent una amenaça tangible", avisen els experts, que recomanen "la necessitat crítica de mantenir una vigilància contínua, controls fronterers estrictes i una col·laboració internacional per salvaguardar la indústria porcina" en el conjunt d’Europa.

La hipòtesi catalana

La constatació que recullen aquests investigadors italians en aquest estudi abonaria, en bona part, la hipòtesi que va plantejar el director general de Sanitat de la Producció Agroalimentària i Benestar Animal del Ministeri d’Agricultura, Emilio García Muro, que el mateix dia en què es va fer oficial la declaració de la pesta porcina a Catalunya, el 28 de novembre, va apuntar que el virus hauria pogut ser transmès per algun producte alimentari infectat. Per exemple, per un embotit elaborat a partir d’animals infectats d’altres parts d’Europa, arribat a Espanya a través d’algun viatger i que, d’alguna manera, va acabar en una zona poblada per senglars que, quan en van menjar, van acabar contraient el virus.

Aquesta mateixa explicació és la que va donar, l’endemà, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i que va ser batejada com a hipòtesi de l’entrepà. La teoria va decaure al cap d’uns dies quan el laboratori central del ministeri va revelar que la soca trobada en els senglars morts a Catalunya no coincidia amb la que circula per Europa però sí, en canvi, amb les que s’analitzen en laboratoris, entre els quals hi ha l’IRTA-CReSA, situat a poca distància del focus inicial on es van trobar els primers senglars infectats.

Els productes carnis derivats d’animals infectats pel virus de la pesta porcina són uns vehicles altament eficients per a la propagació del virus a llarga distància. L’equip d’investigadors que lidera el professor Francesco Feliziani expliquen que això es deu "a la notable estabilitat del virus de la PPA, que pot resistir una àmplia gamma de temperatures, valors de pH i la degradació autolítica". "El moviment d’aquests productes a través de fronteres, impulsat per activitats humanes com ara turisme i comerç il·legal, facilita la introducció de la malaltia en àrees que prèviament n’estaven lliures", constata el científic en l’estudi en què s’analitza el cas italià però que té unes conclusions que es podrien exportar a altres punts del món afectats per aquesta problemàtica.

Risc no descartable

Notícies relacionades

Els autors insisteixen en la necessitat d’establir un límit al comerç il·legal que opera fora dels controls oficials, cosa que debilita la integritat dels protocols de bioseguretat. ¿Com pot ser que aquesta mena d’aliments es colin en territori europeu? Doncs, per exemple, amb un etiquetatge enganyós, com seria el cas dels envasos que ometen que estan fets amb carn de porc.

En l’estudi no es va trobar cap virus infecciós en les mostres analitzades (probablement per la inactivació durant el procés tèrmic d’elaboració de l’embotit o durant l’assecatge), però els autors adverteixen que el risc no es pot descartar del tot. La detecció de material genètic viral en el 26% dels productes importats il·legalment analitzats confirma que aquests aliments provenen de cadenes de subministrament contaminades i que hi ha una possibilitat real que productes amb virus infecciós arribin al mercat i entrin en contacte amb animals susceptibles.