Cirsa trenca l’aturada del 2025 en grans sortides a borsa

L’empresa del fons nord-americà Blackstone registra una sobredemanda set vegades superior a l’oferta

Cirsa trenca l’aturada del 2025 en grans sortides a borsa
2
Es llegeix en minuts

La companyia de bingos i casinos Cirsa arriba avui a la borsa contra vent i marea. L’empresa controlada pel fons nord-americà Blackstone va anunciar una sobredemanda set vegades superior a l’oferta en la seva col·locació en borsa, en una operació en què han participat prop de 200 inversors institucionals, nacionals i internacionals, malgrat que moltes gestores tenen limitacions a l’hora de seleccionar companyies de sectors com el del joc. Cirsa posa fi a la sequera del parquet espanyol després de la frenada de les operacions corporatives el 2025, marcada pels aranzels del president nord-americà, Donald Trump, i el temor de moltes firmes a la volatilitat.

En el cas de la companyia que dirigeix Joaquim Agut, per intentar capejar aquesta volatilitat ha optat per debutar en borsa a un preu prudent de 2.520 milions d’euros, que suposa una retallada pròxima al 40% respecte de les valoracions inicials que s’espavilaven en la seva col·locació i per una quantitat similar, 2.200 milions, a què la va vendre l’empresari d’Almeria Manuel Lao el 2018. Aquesta xifra suposa un retorn, sense explicar l’efecte inflació, del 14,5% en set anys. Més enllà d’aquesta estratègia, les tensions comercials desencadenades des de la Casa Blanca han frenat moltes operacions. En el primer semestre de l’any, l’activitat del mercat de fusions i adquisicions es va reduir a Espanya un 37% fins als 18.188 milions d’euros, davant els 29.021 milions que va moure en el mateix període de l’any anterior, segons les dades de la plataforma Dealogic.

Les operacions

Entre les operacions que s’han pogut portar a terme destaquen la sortida a borsa d’Hotelbeds (HBX) per 2.716 milions, la venda del 67% del capital de la cadena de botigues de roba Tendam al vehicle inversor de la família reial d’Abu Dhabi Multiply Group, l’autoopa de Naturgy sobre un 9% de la seva capital, l’opa per excloure del mercat a Catalana Occident i l’adquisició d’Aedas Homes per la promotora Neinor per crear un gegant immobiliari gràcies a una inversió de 1.070 milions.

Al tinter s’han quedat altres operacions anunciades, però no concretades en aquest primer semestre: la cancel·lació de la recerca de soci de Celsa, la venda de la fibra òptica de les telecos Fiberpass (Telefónica i Vodafone) i Masorange-Vodafone, els fons EQT-Blackstone continuen sense fer-se amb l’empresa de serveis de neteja urbana Urbaser, la renovable Cubico o el canvi accionarial de Talgo sense que s’hagi concretat l’entrada de la siderúrgica Sidenor. També ha sonat una potencial opa de Grifols per part del fons canadenc Brookfield sense que s’hagi materialitzat en res concret.

Notícies relacionades

La reacció de molts inversors a la incertesa és l’habitual: esperar i veure, i això es veu en la menor gana inversora. Les operacions als EUA ja s’han alentit i l’evolució dels seus mercats, particularment en el segment tecnològic, és manifestament millorable.

L’evolució de les últimes sortides a Espanya tampoc anima. El 2024, la gran sortida a borsa de l’any va ser la protagonitzada per la cosmètica catalana Puig, que des de la seva arribada al parquet es desploma prop d’un 32%.