Un mes de la fallada elèctrica

Les incògnites sobre l’apagada fomenten una guerra de ‘tots contra tots’

Govern, Red Eléctrica i les grans companyies energètiques s’embranquen en una pugna per controlar el relat per autoexculpar-se i esquivar les indemnitzacions milionàries que se’n derivaran

Les incògnites sobre l’apagada fomenten una guerra de ‘tots contra tots’
3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Les causes que van desencadenar la pitjor apagada de la història d’Espanya estan lluny de poder detallar-se. Un mes després de l’històric zero energètic que va paralitzar el país, les múltiples investigacions en marxa van per llarg i per conèixer els motius concrets que la van provocar caldran encara setmanes o, més probablement, diversos mesos.

La manca d’explicacions concretes el que sí que ha provocat ja és que s’hagi obert una gran guerra per dominar el relat entorn de l’apagada. Tots els agents del sistema elèctric implicats s’han embrancat en assenyalaments mutus i en un serial d’autoexculpacions. Red Eléctrica, l’operador del sistema elèctric, les companyies energètiques i el mateix Executiu s’han embarcat en un aparent tots contra tots a la recerca de possibles culpables. Aclarir les causes implicarà poder determinar qui van ser-ne responsables i establir qui pot fer-se càrrec de les potencials indemnitzacions multimilionàries per compensar les pèrdues provocades per l’apagada.

El Govern, responsable principal d’investigar l’incident, admet que encara no pot determinar què va passar. Però diu poder assegurar què no va passar. L’Executiu dona per descartades diverses hipòtesis, i totes elles són entre les que podrien vincular l’origen de l’apagada amb l’actuació de Red Eléctrica, que té com a més accionista l’Estat amb un 20%.

El Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Sara Aagesen, descarta que el col·lapse es pugui atribuir a un excés de renovables, perquè molts altres dies s’havia operat amb més pes de les energies verdes i no hi va haver cap problema. I també dona per confirmat que abans que el sistema elèctric s’ensorrés hi havia prou producció d’electricitat per cobrir la demanda prevista, que hi havia energia de suport (la que ofereixen nuclears, centrals de gas o hidroelèctriques) dins dels paràmetres exigits i que les xarxes tenien capacitat per absorbir tota aquesta energia. El Govern només ha descartat la possibilitat d’un ciberatac a Red Eléctrica, mentre segueixen els treballs de rastreig en els sistemes informàtics de la resta d’energètiques.

Les dades obtingudes pel Govern mostren que abans de l’apagada hi va haver tres esdeveniments de pèrdua massiva de generació elèctrica i es va detectar una situació de sobretensió en el sistema elèctric peninsular. El Govern reconeix que encara no ha pogut concretar quina va ser la causa i quina la conseqüència: si la sobretensió va fer que es desconnectessin les plantes de producció o va ser la desconnexió de les instal·lacions la que va provocar la sobretensió. De la mateixa manera la investigació encara no ha aclarit per què el sistema elèctric no va poder esmorteir aquestes oscil·lacions com en ocasions anteriors o per què els diferents tallafocs no van evitar que s’estengués a tota la Península.

Mentrestant, Red Eléctrica nega amb rotunditat haver comès cap fallada abans del col·lapse i assenyala la resta d’instal·lacions gestionades per les elèctriques com a possible origen del problema.

Les grans elèctriques, per la seva banda, han insistit que elles es limiten a operar seguint les instruccions de Red Eléctrica, assenyalant-la com a responsable últim de garantir el bon funcionament del sistema. La patronal Aelec, que agrupa Iberdrola, Endesa i EDP, va denunciar que en els dies anteriors i en les hores prèvies al col·lapse energètic ja es van detectar fallades greus, amb «variacions extremes i generalitzades» en la tensió de la xarxa gestionada per Red Eléctrica, i van posar en dubte la correcció de la gestió de les interconnexions amb França abans del zero energètic.

Notícies relacionades

«Ningú va avisar»

Moncloa insisteix que està bolcada a aclarir les causes d’apagada per adoptar «al més aviat possible» les mesures necessàries per evitar que es repeteixi, i només després depurar les responsabilitats dels «operadors privats» (entre els quals el Govern inclou les elèctriques i la mateixa REE). Però esquiva les pressions per explicar si es podien haver adoptat mesures preventives suficients i nega que hi hagués advertències respecte a això. «Ningú va avisar aquest Govern que això podia passar. Ningú, ningú, ningú, ningú», va sentenciar Aagesen. Aquestes setmanes s’ha constatat que Red Eléctrica i la CNMC van treballar durant anys en canvis en el sistema per reforçar la seva estabilitat després de l’entrada massiva de renovables. REE i la CNMC han recollit des del 2020 a diversos documents el risc d’apagada per sobretensió mentre es posaven en marxa projectes pilot per donar estabilitat a la xarxa.