Cost de la vida
La caiguda de l’oli manté la inflació dels aliments en l’1,8% malgrat l’IVA
L’INE corregeix la dada de l’evolució de l’IPC global i el situa en el 2,9% al gener
L’oli d’oliva costava de mitjana el mes passat un 21,9% menys que el gener del 2024

Olivos de la variedad corbella en los terrenos de Oli Migjorn en el Bages.
L’escalada desbocada del preu del cistell de consum sembla definitivament controlada. O això s’infereix de l’última actualització de l’índex de preus de consum (IPC). L’indicador amb què cada mes l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mesura l’encariment de la vida a Espanya mostra que la inflació es va situar en el 2,9% al gener (havia estimat inicialment un 3%), una dècima més que al desembre. En canvi, els aliments i les begudes no alcohòliques van pujar un 1,8% de mitjana aquest gener en comparació amb el gener de l’any passat, una taxa calcada que la del mes anterior.
És exactament el mateix percentatge que es va registrar al desembre, una dècima més alta que al novembre, una dècima inferior a l’octubre i, de nou, la mateixa dada que al setembre, senyal evident d’estabilitat. Si la xifra sorprèn venint d’aquesta trajectòria tan plana és perquè aquest mes l’escena fiscal anava en contra d’aquest sector. L’oli d’oliva, però, ha contrarestat la tendència.
Aquest 2025, el grup d’aliments que encara gaudia de certa rebaixa de l’IVA va tornar a la normalitat. Pa, llet, ous, fruita o verdura van tornar a incorporar un gravamen del 4% i la pasta va tornar a la taxa del 10% afegit habitual. Per aquesta raó van ser esperables pujades en els imports de vendes.
És, de fet, el que va passar amb l’electricitat. Quan fa unes setmanes l’INE va avançar la dada d’inflació del gener, va explicar que el percentatge pujava especialment per l’encariment de l’electricitat i els carburants. Segons la dada detallada publicada ahir, l’electricitat, el gas i altres combustibles de l’estil són un 15,6% més cars ara que fa un any, cosa que el mercat atribueix al fet que l’IVA de la llum hagi passat del 10% al 21%.
La qüestió és que el cistell de consum no ha seguit aquest camí esperat i es manté estable malgrat haver tornat a la fiscalitat habitual que el caracteritzava. I l’explicació està en l’oli d’oliva.
Aquest producte, que va arribar a registrar taxes d’encariment del 73% d’un any a l’altre, i que ha més que duplicat el preu en relació amb el panorama que hi havia just sortint de la pandèmia, fa tres mesos seguits que s’abarateix. Al gener, l’oli d’oliva costava de mitjana un 21,9% menys que l’any previ, un descens més alt d’una llista que només registra caigudes en deu de cinquanta aliments. L’única caiguda equiparable és la del sucre, que voreja el –15%. Amb tot, no és clar si el percentatge anirà a més durant els pròxims mesos, ja que, en realitat, l’any ha començat amb l’oli venent-se en origen una mica més car del que ho feia a finals del 2024.
Pujades destacades
Notícies relacionadesEn el costat oposat a l’or líquid, els productes que segueixen a l’alça són la xocolata (un 24,9% més cara que fa un any), l’oli que no és d’oliva (+12,4%), el cacau (+12,2%), la carn d’oví i cabrú (+9,2%) i la carn de boví (+8,6%).
La vida encara s’ha encarit una mica més a Catalunya al gener, concretament el 3% entre gener del 2024 i gener del 2025. El percentatge no sembla gran cosa, però significa encadenar 47 mesos consecutius d’inflació a l’alça.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?