El sector de l’oli demana més control contra els setrills emplenables en bars i restaurants
Productors, distribuïdors i comercialitzadors consideren que la llei que obliga des del 2013 a fer servir l’envàs original en els establiments no s’està complint

Ja fa més de 10 anys que la llei obliga els establiments d’hostaleria a servir l’oli (i el vinagre també) en l’envàs original i a prescindir dels setrills, tan habituals fins aleshores en bars i restaurants. Però una dècada després no sembla que el sector n’hagi pres nota. Tampoc els clients, que accepten, sense qüestionar-s’ho, que els presentin a la taula recipients plens o ampolles sense el corresponent tap de seguretat. "L’incompliment és persistent, els setrills van quedar prohibits en bars i restaurants el 2013 i, tant temps després, encara continuem trobant llocs en què s’incompleix la llei", assegura el president de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol, Pedro Barato. L’entitat, que integra des de productors i transformadors fins a envasadors i comercialitzadors, posarà en marxa una campanya per denunciar la situació, conscienciarà els consumidors i exigirà a les administracions que extremin els controls contra aquestes pràctiques il·legals.
"La llei obliga a presentar els olis d’oliva en envasos inviolables, que garanteixin al cent per cent la integritat del producte i estiguin degudament etiquetats", continua Barato. Malgrat que la interprofessional no disposa de dades oficials –s’han sol·licitat al Ministeri de Consum però no les ha facilitades–, "sí que li puc dir que el sector ha notat un clar retrocés en el compliment de la norma des de la pandèmia fins a aquesta part", afegeix Barato. "És més, trasllado aquest repte als seus lectors perquè pensin en quants dels establiments d’hostaleria que freqüenten es compleix la norma al peu de la lletra. Em fa l’efecte que tindran una sorpresa".
Notícies relacionadesGarantia de qualitat
La interprofessional ha reprès la campanya ¿Peeerdona?, protagonitzada per l’actriu Rossy de Palma i que ja va aconseguir un gran impacte el 2017 i el 2018. "Volem que s’entengui que el fet de complir aquesta norma no és un tràmit burocràtic, sinó una garantia de qualitat i autenticitat", diu el president de l’entitat, que considera que complir la normativa "és un indicador clar d’un establiment que cuida el client i és transparent en relació amb els productes que ofereix".
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- Tensió als Estats Units "Motivació política" en l’assassinat d’una congressista i el marit
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Tensió als Estats Units Els EUA surten al carrer de forma multitudinària en protesta per Trump
- Tempesta judicial i política La caiguda de Cerdán impulsa en el PSOE avançar les generals
- Predicció La calor s’intensifica a partir de dilluns i algunes zones de Catalunya arribaran als 40 graus
- Xifres d’Interior Rècord d’identificacions policials a Catalunya: 1,2 milions el 2024
- Defunció Mor als 63 anys l’empresari Miquel Suqué, del Grup Peralada
- Acte del PP Feijóo demanarà la compareixença de Sánchez al Congrés perquè es «retratin» els seus aliats: «Si el segueixen recolzant, seran els seus encobridors»
- L’hora més crítica Sánchez acudirà dimecres a la sessió de control al Congrés per respondre per l’escàndol de Santos Cerdán