Aval a l’acomiadament de dos empleats per tenir sexe a la feina

El TSJC afirma que mantenir relacions íntimes no és igual que "jugar al parxís"

Aval a l’acomiadament de dos empleats per tenir sexe a la feina
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El José Luis i l’Emma treballaven en un club de tennis de Manresa. Ell era cap de l’equip de manteniment i ella estava en el de neteja. El José Luis i l’Emma estaven casats i, d’acord amb la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), són un matrimoni ben avingut. Tots dos van ser acomiadats el febrer de l’any passat pel que l’empresa va considerar una vulneració de la bona fe contractual. I els magistrats han donat per bo aquest cessament disciplinari. Els fets relatats en la sentència, compartida en xarxes socials per l’advocat laboralista Pere Vidal, es remunten a un diumenge del gener del 2023.

Al club va arribar un camió amb material que calia traslladar a l’interior de les instal·lacions i dos operaris van anar a buscar el José Luis perquè els ajudés. Van fer unes quantes voltes i no el van trobar, fins que es van acostar a la caseta de manteniment i van sentir una "simfonia de gemecs", segons va qualificar posteriorment l’empresa. Van trucar a la porta i, "al cap d’uns minuts", el José Luis va sortir "apujant-se els pantalons". L’Emma era dins. Tres setmanes després l’empresa els va citar i els va entregar la carta d’acomiadament per motius disciplinaris.

El cas de l’Emma i el José Luis ha arribat fins al TSJC, i és que en un primer moment el jutge de primera instància els va donar la raó i va considerar desproporcionada la resposta de l’empresa. El Jutjat Social número 1 de Manresa va considerar que la direcció no havia actuat del tot bé, a l’haver fet una mala interpretació del codi disciplinari del conveni col·lectiu d’aplicació, i "haver estigmatitzat" l’acte sexual. "No és en si mateix –realitzar l’acte sexual– el que s’ha de censurar sinó l’abandonament del lloc de treball", insisteix el primer jutjador.

Criteri diferent

Notícies relacionades

La primera sentència sí que reconeix que el José Luis i l’Emma havien obrat malament, però destaca que la seva falta no era cap altra que absentar-se del seu lloc de treball. Independentment de si la seva absència era per "jugar a escacs, al parxís, escoltar música o per esbargir-se íntimament". Una cosa sancionable, sí, però ni de bon tros amb l’acomiadament, sinó amb una falta lleu. El jutjat va obligar a readmetre’ls o pagar-los una indemnització.

No obstant, el TSJC no comparteix aquest criteri i avala els arguments de l’empresa, que considera que l’episodi sexual va posar "en risc el bon nom del club" i "més quan es tracta d’un centre obert al públic un diumenge i amb clients utilitzant les instal·lacions". "Imaginem per un moment que anem al colmado del nostre barri i a la rebotiga s’estan rebolcant la fruitera i el xarcuter els gemecs dels quals se senten des de l’entrada, o que anem al gimnàs i mentre caminem per les instal·lacions se senten gemecs sexuals dels monitors de zumba fent tota mena de pràctiques sexuals o que anem al CAP de la nostra zona i els sanitaris de torn es tanquen a la consulta per apaivagar un sobreescalfament, sincerament no és seriós i molt menys equiparar-ho amb jugar al parxís o a escacs", afirmen des de la companyia.

Temes:

Manresa Música