Congrés

Via lliure a la llei que permetrà als menors de 45 anys cobrar el subsidi d’atur

Via lliure a la llei que permetrà als menors de 45 anys cobrar el subsidi d’atur

Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

El Congrés va aprovar ahir, sense cap vot contrari, convalidar el reial decret remès pel Govern per reformar els subsidis d’atur. La nova norma, que entrarà en vigor de manera parcial al novembre i de manera total a partir del 2025, incrementarà les quanties de les ajudes que abona el Sepe, permetrà compatibilitzar-ne una part i durant un temps amb un sou –si l’aturat troba feina– i ampliarà la cobertura per a aquells col·lectius sense responsabilitats familiars, entre d’altres.

L’Executiu estima, en la memòria econòmica presentada junt amb la norma i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que gairebé 430.000 aturats podran compaginar la prestació amb una feina i que la reforma beneficiarà en total 816.921 persones. Un dels col·lectius que millor tractament rebran seran els aturats menors de 45 anys sense responsabilitats familiars, fins ara exclosos en la seva gran majoria del cobrament del subsidi. Una protecció més gran que, a curt termini, suposarà un repunt de despesa per a l’Estat, que posteriorment es convertirà en estalvi atesa la inserció d’aturats més gran, segons els seus propis càlculs.

La norma "més ambiciosa"

Notícies relacionades

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va defensar ahir a la Cambra baixa una norma que modificarà les condicions d’accés al sistema de protecció assistencial davant l’atur, és a dir, les ajudes que regeixen quan una persona ha esgotat la prestació contributiva o no ha cotitzat prou per rebre-la. La també ministra de Treball va qualificar la norma com la "més ambiciosa sobre el nostre nivell assistencial d’atur" que, a més, "permet avançar en l’Estat social a Espanya".

La reforma estava compromesa en el Pla de Recuperació i Resiliència i ha acumulat diversos retards i fins i tot un revés parlamentari.