Ocupació

Treball accelera per pactar la reducció de la jornada laboral

El ministeri de Díaz es reuneix amb patronal i sindicats perquè la taula social agafi velocitat i poder enviar la llei al Congrés

El salari mitjà puja un 3,7% en un any, fins als 2.267 euros bruts al mes, segons les dades de l’INE

Treball accelera per pactar la reducció de la jornada laboral
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passades les eleccions gallegues, basques, catalanes i europees, el Ministeri de Treball es disposa a trepitjar l’accelerador i tancar una de les normes cridades a ser estrella de la legislatura: la reducció de la jornada laboral. El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, s’ha reunit aquest dilluns amb patronal i sindicats amb l’objectiu que la taula de diàleg social agafi velocitat i pugui remetre al Congrés la llei per disminuir el temps màxim de treball abans del mes de setembre.

L’objectiu és passar primer de les actuals 40 hores setmanals a les 38,5 hores a partir de l’1 de gener del 2025 i, el gener del 2026, a les 37,5 hores setmanals. En aquesta última instància, vuit de cada 10 empleats coberts per un conveni col·lectiu veurien reduït el seu temps màxim de treball.

El número dos de Yolanda Díaz al ministeri no ha amagat que per al seu departament i per a l’espai polític de Sumar, que acumula diverses clatellades electorals aquest any, aprovar la reducció de jornada té una "importància capital" . Treball necessita tirar endavant reformes que després pugui lluir electoralment, de la mateixa manera que durant la passada legislatura va fer amb la reforma laboral del 2021. I, igual com amb aquesta, pretén arribar a un acord en què hi hagi la patronal.

Fins ara les negociacions per pactar com s’articularà i materialitzarà en el dia a dia de les empreses aquesta reducció de jornada s’han centrat, principalment, en el terreny de la discreció i en l’àmbit bilateral entre la patronal i els sindicats. Ja al començament de les converses, Treball va acceptar donar oxigen i autonomia als agents socials perquè entre ells es posessin d’acord. No obstant, ara Yolanda Díaz considera que "no hi ha més recorregut en aquesta negociació bilateral", segons ha expressat el seu número dos.

El Govern central es disposa a posar la directa i intensificar els contactes, d’acord amb una reunió de diàleg social setmanal i amb l’objectiu de màxims de tenir tancat un acord tripartit abans de finalitzar el mes d’agost.

Els costos laborals

Notícies relacionades

Mentrestant, les empreses comencen a oferir augments salarials més moderats malgrat que la inflació es resisteix a baixar. El sou mitjà no és que descendeixi, ni de bon tros, i de fet continua pujant, fins a situar-se en el primer trimestre d’aquest any en els 2.267 euros bruts al mes. I ho fa a un ritme molt semblant, del 3,7% interanual, a què estan creixent els preus, que aquest maig acumulaven una alça del 3,8%.

No obstant, les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) confirmen el que va avançar el mateix organisme una setmana abans en el seu índex de costos laborals. Les companyies estan posant a sobre de la taula menys diners per apujar sous en comparació amb el que posaven uns trimestres abans.