L’Executiu vol nou governador del Banc d’Espanya abans d’un mes

El Govern explora un pacte amb el PP per renovar el CGPJ i nomenar càrrecs institucionals com els de l’ens supervisor abans de la reunió del BCE per decidir sobre els tipus d’interès

L’Executiu vol nou governador del Banc d’Espanya abans d’un mes
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Govern té la intenció de nomenar la persona que substituirà Pablo Hernández de Cos com a governador o governadora del Banc d’Espanya abans del pròxim 18 de juliol, segons confirmen a aquest diari fonts governamentals. Aquell dia tindrà lloc la pròxima reunió per decidir sobre els tipus d’interès de la zona euro del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) i l’Executiu vol que el nou governador ja pugui acudir a la trobada amb plens poders. L’únic factor que podria retardar el nomenament és la negociació que s’està explorant amb el PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i consensuar nomenaments institucionals com els del Banc d’Espanya, però l’objectiu és tenir presa una decisió per al 18 de juliol.

El mandat de sis anys no prorrogables d’Hernández de Cos va vèncer l’11 de juny i des d’aleshores la subgovernadora, Margarita Delgado, ha assumit les funcions de governadora de manera interina. Per l’esmentat caràcter provisional, Delgado tindrà veu però no vot en els consells del BCE que tinguin lloc abans del nomenament del nou governador (el 19 de juny se’n celebra un de no dedicat a la política monetària i el 20 de juny hi ha un consell general, en el qual també participen els governadors dels bancs centrals nacionals de la UE que no pertanyen a la zona euro). Les decisions en aquest consell se solen adoptar en gairebé tots els casos per consens, cosa que limita la importància que no tingui dret de vot. Però el Govern vol que el nou governador pugui anar a les reunions amb plens poders sense gaire dilació.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va donar una pista d’això la setmana passada: "Un missatge de tranquil·litat sobre l’impacte i la influència que tindrà el banc en les decisions i deliberacions del BCE. Som conscients de tots els terminis i actuarem en conseqüència". L’Executiu va decidir fa unes setmanes que la subgovernadora assumís les funcions de governadora per intentar un pacte global amb el PP per a la renovació de càrrecs institucionals després de les eleccions europees, però va advertir que la clau era la renovació del CGPJ, paralitzada des de fa més de cinc anys. "No tindria sentit mantenir bloquejada la renovació del CGPJ i sí acordar la renovació d’altres òrgans", va afirmar la vicepresidenta primera, María Jesús Montero.

Predisposició de Feijóo

Com va publicar aquest diari, el líder del PP, Alberto Núñez Feijoo, s’ha obert a explorar pactar el CGPJ amb el Govern per remarcar la seva autoritat dins del seu partit. A diferència del que passa respecte a la renovació del CGPJ –on la Constitució sí que obliga que la majoria del Parlament validi els nomenaments–, la que afecta el Banc d’Espanya és potestat del president del Govern. No obstant, hi ha una tradició, respectada amb alguna excepció, per la qual l’Executiu elegeix un governador que sigui assumible per al principal partit de l’oposició, mentre aquest actua de manera recíproca per al càrrec de subgovernador. En cas que no hi hagi acord, el Govern elegirà els dos màxims dirigents de l’organisme supervisor.

Notícies relacionades

En un curs organitzat per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE) i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Santander, el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, dilluns va restar importància al fet que Delgado no tingui vot en el consell del BCE. En canvi, va remarcar que seria bo mantenir el consens entre PSOE i PP per al Banc d’Espanya. Així, va recordar que durant la seva etapa com a ministre d’Economia va arribar a acords amb els socialistes per nomenar dos subgovernadors: Fernando Restoy i Javier Alonso.

Entre els noms als quals s’atorguen més opcions de ser el nou governador, figuren els de Montserrat Martínez Parera (vicepresidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors i excap de gabinet de Restoy al Banc d’Espanya), José Manuel Campa (exsecretari d’Estat d’Economia en el Govern de Rodríguez Zapatero, exdirectiu del Santander i actual president de l’Autoritat Bancària Europea), el mateix Restoy (exsubgobernador a proposta del PSOE i actual president de l’Institut d’Estabilitat Financera del Banc de Pagaments Internacionals de Basilea) i Óscar Arce (director general d’economia del BCE i exdirector d’economia del Banc d’Espanya).

Temes:

Govern Euro PSOE