El hòlding defensa la seva autonomia i nega que actuï amb el Govern

La companyia remarca que la relació amb l’Executiu és la normal entre accionistes

Fainé y Simón en la presentación del plan estratégico de Criteria

Fainé y Simón en la presentación del plan estratégico de Criteria / ACN / JORDI BATALLER

2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Criteria, el braç inversor de la Fundació LaCaixa, consagra el seu nou full de ruta fins a final de la dècada. El grup llança un nou pla estratègic fins al 2030 amb el qual buscarà disparar les seves inversions i la seva rendibilitat, i amb el qual assentarà el seu objectiu de reforçar-se en companyies de sectors que es consideren estratègics (banca, energia, telecomunicacions i utilities). Un grup d’indústries prèmium en les quals s’emmarca el seu paper protagonista i a llarg termini com a gran accionista de CaixaBank, de Naturgy, de Telefónica i també d’Agbar.

CriteriaCaixa, el hòlding presidit per Isidre Fainé i ara comandat per Ángel Simón com a CEO, ha pres un paper protagonista en els últims mesos en els actuals sotracs a Telefónica i a Naturgy per donar estabilitat als seus accionariats i blindar els grups davant l’entrada de nous accionistes forans o front la intenció de sortir d’altres socis ja actuals. Un objectiu compartit amb el Govern de Pedro Sánchez, que s’ha mobilitzat per construir un escut per a grans grups d’indústries estratègiques per al país.

Accionariat compartit

No obstant, a Criteria remarquen la seva total autonomia en el disseny de la seva estratègia inversora en empreses estratègiques i descarta que hi hagi una acció conjunta amb el Govern. Des de la companyia s’apunta que el diàleg amb l’Executiu és el normal i lògic entre accionistes, però que no hi ha res més enllà. Criteria i el Govern comparteixen accionariat a CaixaBank (en la qual l’Estat està present a través del FROB després de l’absorció de Bankia) i a Telefónica (en el qual l’estatal SEPI compta ara amb una participació del 10% per contrarestar l’entrada de l’Aràbia Saudita a la teleco espanyola).

Criteria identifica l’activació d’un pla de creació de valor per a Naturgy com una de les macroinicitives del seu nou full de ruta per al pròxim lustre. Un pla que serà "encarregat al management actual" de Naturgy, va remarcar Simón en l’acte institucional de presentació del pla.

Notícies relacionades

Criteria treballa en la recerca d’una nova reordenació de l’accionariat de Naturgy. El braç inversor de la Fundació LaCaixa activarà la recerca d’alternatives a Taqa per donar estabilitat al capital de l’energètica amb un o diversos nous socis per substituir els fons d’inversió que volen sortir de l’accionariat de Naturgy.

El hòlding anticipa que es busquen accionistes estables alineats amb el pla a llarg termini de l’empresa, que passa per impulsar el creixement del grup i generar valor, i en cap cas trossejar per trossejar el grup. El braç inversor de LaCaixa apunta que s’exploren totes les alternatives amb l’objectiu de trobar una solució al més aviat possible que passi per compartir la governança del grup amb un altre gran accionista. Criteria és actualment l’accionista més important de Naturgy, amb el 26,7%.