Patronal amb esperit convergent

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha qui detecta moviments que indicarien que Junts, la plataforma entorn de Carles Puigdemont, està promovent o potenciant alguna patronal. No seria estrany, ja que entitats independentistes com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van impulsar la candidatura que el 2019 va aconseguir la majoria en la Cambra de Comerç de Barcelona, un dels bastions del món empresarial català, en una estratègia per anar copant entitats i institucions de la denominada societat civil.

Notícies relacionades

En les eleccions camerals del setembre passat, en aquesta nova etapa de desinflamació secessionista, es va imposar el cartell liderat per Josep Santacreu, que està reconstruint ponts, com la relació amb la Cambra d’Espanya. La setmana passada precisament les dues entitats van organitzar un homenatge multitudinari al finat Miquel Valls, que va presidir la Cambra del 2002 fins al 2019, amb un lideratge marcat per la transversalitat.

Un altre intent de desembarcar en organitzacions empresarials el va protagonitzar Pere Barrios, un altre representant de l’independentisme de l’ANC, en els comicis a Pimec el 2021 en els quals va escombrar Antoni Cañete i que l’any que ve tornaran a celebrar-se. No és estrany que la incorporació al comitè executiu de Cecot, la patronal vallesana associada a Foment del Treball, del president de Mat Holding i de Fira de Barcelona, Pau Relat, o el conseller d’Uriach, Joaquim Uriach, entre d’altres, la vegin alguns com un intent de ressuscitar l’esperit convergent d’aquesta organització. Fa dos anys, aquesta patronal presidida des del 2022 per Xavier Panés va fitxar qui en l’actualitat s’ha convertit en president del Parlament, Josep Rull, exconseller i un dels líders del procés. Cecot, de marcat perfil sobiranista quan la presidia Antoni Abad, va trencar amb Foment en l’etapa de Joaquim Gay de Montellà i va tornar a la cleda al guanyar la presidència Josep Sánchez Llibre el 2019, que va repetir el 2022. El temps dirà si estem davant maniobres en les quals hi hauria implicada Junts per recuperar influència en l’àmbit patronal o si els que així ho veuen pateixen al·lucinacions.