El cost de la vida

La inflació dels aliments baixa el 4,4% tot i que la de l’oli voreja el 63%

L’INE confirma que la taxa general de l’IPC va pujar fins al 3,6% al maig, impulsada pels preus de l’electricitat i els carburants

La inflació dels aliments baixa el 4,4% tot i que la de l’oli voreja el 63%
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació del grup d’aliments i begudes no alcohòliques es va moderar fins al 4,4% al maig –tres dècimes per sota de la dada de l’abril del 4,7% i la taxa més baixa des del novembre del 2011– en un mes en què l’oli d’oliva encara va presentar una pujada anual del 62,8% (això és 5,3 punts menys que a l’abril), segons dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El Govern ja ha avançat que prorrogarà més enllà del 30 de juny la rebaixa de l’IVA per a una cistella de productes bàsics.

Les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística confirmen que l’índex de preus de consum (IPC) va pujar el 0,3% al maig respecte al mes anterior, cosa que va fer repuntar la inflació fins al 3,6% (enfront el 3,3% de l’abril), tal com va avançar el mateix INE el 30 de maig. La pujada mensual del 2,8% dels preus de l’electricitat (que assoleix una pujada anual del 14,3%) enfront de les baixades del maig del 2023 i la baixada menys pronunciada dels preus dels carburants (descens mensual del 2% que eleva la seva inflació anual al 4,6%), així com el repunt dels serveis turístics, van impulsar l’alça de la inflació al maig.

3% de la subjacent

Notícies relacionades

L’oficina estadística també va confirmar que l’anomenada inflació subjacent –la que exclou els preus més volàtils de l’energia i els aliments no elaborats– va pujar una dècima, fins al 3%, influïda per l’augment dels preus dels serveis relacionats amb el turisme. Sobretot, pugen els paquets turístics nacionals (el 5,8%, amb una taxa anual del 17,7%), els vols nacionals (el 7,7% al mes i el 0,8% a l’any) i els allotjaments turístics (pujada mensual del 7,4% i anual del 9,4%).

A Catalunya, l’IPC va anotar una variació mensual del 0,3% al maig que eleva fins al 3,6% la taxa anual d’inflació. Aquesta variació és idèntica a la d’Espanya, tot i que amb una composició diferent. Alimentació, habitatge i restaurants pugen menys, mentre que roba i calçat, transport i sanitat tiren a l’alça en la comparació.

Temes:

Govern IPC