Els nous amos de Vodafone llancen un ero per a 1.200 treballadors

El grup britànic Zegona aplicarà una retallada que afectarà el 37% dels 3.268 empleats de la companyia a Espanya

Els nous amos de Vodafone llancen un ero per a 1.200 treballadors
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

La nova Vodafone arrenca amb una forta retallada de llocs de treball. El grup britànic Zegona, que va prendre el control de Vodafone Espanya fa dues setmanes després de completar la compra de la companyia per 5.000 milions d’euros, va plantejar als sindicats un expedient de regulació d’ocupació (ero) per a un màxim de 1.198 empleats, cosa que suposa gairebé el 37% del total de la plantilla de la teleco, integrada per 3.268 treballadors.

Vodafone Espanya va convocar els sindicats per iniciar el període de consultes, amb l’objectiu de constituir la taula de negociació del nou acomiadament col·lectiu en un màxim de 15 dies. La nova direcció de la teleco defensa la mesura pel "convenciment que és l’única fórmula per garantir la viabilitat i competitivitat de l’empresa a futur", tenint en compte el "fort deteriorament financer i comercial" del grup, que ha perdut un 8% dels seus ingressos i 400.000 clients en els dos últims anys. Des de Zegona es remarca la "necessitat urgent d’efectuar un canvi organitzatiu i operatiu, amb l’objectiu de redimensionar l’organització per adaptar-se a la nova realitat de mercat i recuperar la competitivitat".

Sindicats, en peu de guerra

Els sindicats, que ja advertien des de fa mesos el seu temor que el canvi de propietari es traduís en una retallada de plantilla, es van mostrar molt crítics amb l’operació d’ajust. "Una vegada més conflueixen en una empresa del sector de les telecomunicacions la voracitat d’una direcció incapaç d’idear solucions reals als problemes reals que han afectat Vodafone Espanya i la inacció d’una Administració que no va sol·licitar cap garantia per a l’ocupació en l’aprovació de la venda de Vodafone a Zegona", remarquen des de la UGT. "Ara, Zegona decideix repetir un model fracassat. Reduir i castigar la plantilla amb l’objecte d’una suposada futura millora de la posició de la companyia al mercat".

Notícies relacionades

La secretària general de la secció sindical de FSC-CCOO a Vodafone, Beatriz Molino, es va mostrar molt crítica amb la decisió de la companyia i va assegurar que l’objectiu dels sindicats serà aconseguir que les sortides siguin voluntàries. "Ens sembla una barbaritat. Estem parlant d’un ero de grans dimensions en una plantilla que ja està molt ajustada. Si ja estàvem ajustats abans, no sé com pensaran fer les coses ara. Ni tan sols han esperat a veure com està la plantilla [amb referència a Zegona]. Serà molt difícil un acord que no sigui totalment voluntari. No entenem les presses, és una sagnia", va remarcar Molino en declaracions a l’agència Europa Press.

Vodafone Espanya emprèn així el que serà el cinquè ero que afecta la companyia a Espanya des del 2013. Uns acomiadaments col·lectius que, sense tenir en compte l’actual, han suposat de manera acumulada la sortida de l’empresa del voltant de 3.200 empleats. El 2013 l’empresa va executar un ero que va afectar 620 treballadors, mentre que el 2015 n’hi va haver un altre que va suposar l’acomiadament de 1.059 persones. A aquest en va seguir un tercer el 2019 en el qual van sortir 1.102 empleats, mentre que el 2021 la plantilla es va reduir en 442 efectius més.

Temes:

UGT CCOO