L’oracle econòmic

L’oracle econòmic
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Una de les vies més precises per observar cap a on es dirigeix l’economia és preguntar als directors de compres de les empreses. Si diuen que la cartera de comandes augmenta, és clar que estem davant un molt bon senyal. I si les comandes arriben de nous clients, molt millor. I això és el que s’apunta ara tant per a la indústria com per al sector de serveis de l’economia espanyola.

Notícies relacionades

Els últims índexs de gestors de compres (PMI, per la sigla en anglès) –que es construeixen sobre enquestes periòdiques a directius d’aquest departament– expliquen que les carteres de comandes dels serveis i la indústria estan en màxims dels dos últims; que estan guanyant nous clients; que hi ha més producció i confiança en el futur; que estan apujant salaris i augmentat les seves plantilles i que, tot i així, no donen l’abast per tirar endavant les feines pendents. Amb senyals d’aquest tipus, no és estrany que el Fons Monetari Internacional hagi elevat en cinc dècimes la seva previsió de creixement per al 2024, fins al 2,4%, per sobre de la projecció del Govern del 2%, que fa uns mesos rebia l’insult d’"optimista". El Banc d’Espanya també es disposa a revisar a l’alça les seves previsions, que publicarà demà.

Però les respostes dels gestors de compres a l’enquesta que promou la firma S&P porten mals presagis sobre l’evolució dels preus. Diuen els directius de la indústria que estan pujant els costos de producció de forma dràstica, per primera vegada des del març del 2023, enmig d’informes que anticipen un encariment de les matèries primeres. I els del sector serveis afegeixen que la pujada dels salaris està augmentant els seus costos de manera abrupta. Uns i altres certifiquen que estan traslladant aquests costos més alts a clients i consumidors. I amb senyals d’aquest tipus, no és estrany que el Banc Central Europeu hagi augmentat el seu nivell de preocupació sobre la inflació i que pugui acabar demorant les esperades noves retallades dels tipus d’interès. Són els auguris de l’oracle dels gestors de compres.