Empresa estratègica

El Govern donarà el vistiplau a l’opa a Naturgy si Criteria va de bracet amb Taqa

La companyia emiratiana busca un acord amb els dos fons que controlen el 41,3%

El Govern donarà el vistiplau a l’opa a Naturgy si Criteria va de bracet amb Taqa

NATURGY - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Al costat de Criteria i amb l’objectiu de dissenyar una estratègia industrial i financera a llarg termini. Aquestes són les condicions que imposarà el Govern a Taqa, per donar el vistiplau a l’opa al 100% que estudia llançar per comprar Naturgy. Les pretensions de Taqa passen per aconseguir un acord previ amb els dos fons que controlen el 41,3% de l’energètica espanyola. Es tracta de GIP, propietat de BlackRock, amb un 20,6%; i de Rioja, 20,7%, participat majoritàriament per CVC i en què també participa el grup financer Alba, controlat per la família March. Sobre la taula: el preu pel qual es farà l’opa que sigui acceptat per aquests fons. Pot voltar entre 26 i 27 euros l’acció. Ara cotitza a 22,9.

Les fonts internes expliquen que la presència d’aquests dos fons en l’accionariat de Naturgy s’havia convertit en insostenible atesa la seva pressió –formen part del Consell–i per les seves exigències financeres i de rendibilitat. Les desavinences amb Criteria es van agreujar després de la irrupció per la porta del darrere en el capital de Naturgy del fons australià IFM, aliat inicialment amb ells. Aquest fons va acabar arribant al 15,7% del capital i sumava amb els altres dos una majoria suficient per poder prendre el poder de la companyia. És una incògnita si IFM anirà a l’opa de Taqa, empresa energètica d’Abu Dhabi propietat del fons sobirà d’aquest país, ADQ.

L’opció de Criteria, instrument financer de la Fundació La Caixa, que té un 26,7% de Naturgy, per poder llançar la seva pròpia opa sobre la gasística, es va descartar per les complexitats financeres, els requeriments de capital i la definició de l’estratègia inversora.

Amb tot, els equips de Criteria van continuar analitzant fórmules, fins i tot apostar per un cavaller blanc industrial, per poder reordenar l’estructura accionarial de Naturgy. Criteria compta amb el 31,92% de CaixaBank, el 4,36% de Cellnex i el 5% de Telefónica entre les seves principals inversions.

Notícies relacionades

L’objectiu final

Queda per definir la fórmula que utilitzaran Taqa i Criteria per poder portar a terme una operació que podria acabar sent concertada. L’objectiu final és que, d’una forma o una altra, tots dos puguin arribar a sumar més del 60% del capital de Naturgy. Dins de Criteria preocupa l’escàs volum de negociació en borsa de les accions.